• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par valsts atbalstu garantiju veidā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2008., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par visu ķīmisko vielu provizorisku reģistrāciju

Vēl šajā numurā

30.05.2008., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par valsts atbalstu garantiju veidā

 

Eiropas Komisija ir pieņēmusi jaunu Paziņojumu par valsts atbalstu garantiju veidā. Tajā sniegta skaidra un pārskatāma metodika atbalsta elementa aprēķināšanai garantijā un paredzēti vienkāršoti noteikumi maziem un vidējiem uzņēmumiem, tostarp iepriekš noteiktas drošās zonas maksājumu un vienreizēju maksājumu likmes garantijām par nelielām summām. Jaunais paziņojums bija paredzēts Valsts atbalsta rīcības plānā kā daļa no Komisijas centieniem precizēt un vienkāršot valsts atbalsta noteikumus.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa teica: “Jaunais paziņojums ir būtisks pasākums, lai garantiju izmantošanu padarītu pārskatāmāku, jo īpaši, lai veicinātu finansiālu atbalstu maziem un vidējiem uzņēmumiem.”

Valsts garantijas ir būtisks līdzeklis, lai atbalstītu uzņēmumu attīstību un atvieglotu to piekļuvi finansējumam. Tas ir īpaši svarīgi maziem un vidējiem uzņēmumiem. Arī dalībvalstis augstu vērtē valsts garantijas, lai efektīvāk izmantotu valsts budžetu. Tās var vērā ņemami palielināt privātus aizdevumus maziem un vidējiem uzņēmumiem bez tūlītēja valsts ieguldījuma, jo garantijas izmaksa ir vajadzīga tikai saistību nepildīšanas gadījumā. Komisijas pašreizējā paziņojuma par garantijām pārskatīšanas galvenais mērķis ir sniegt dalībvalstīm un ieinteresētajām personām papildu norādījumus un juridisku skaidrību, novērtējot to, vai garantija iekļauj valsts atbalsta elementu.

Pārskatāmāka metodika

Jaunajā paziņojumā apstiprināts, ka šā novērtējuma pamatā jābūt tirgus ekonomikas ieguldītāja principam. Atbilstīgi šim principam ieguldījumus vai citu finansējumu, ko valsts iestādes veic uzņēmumos, var uzskatīt par saderīgu ar ES valsts atbalsta noteikumiem, ja šādus ieguldījumus vai finansējumu veic uz tādiem nosacījumiem, kuriem būtu piekritis privāts tirgus ieguldītājs. Tādējādi metodikas pamatā galvenokārt ir pareizs riska novērtējums, izmantojot kredītvērtējumu. Tas var nebūt kādas starptautiskās kredītvērtējuma aģentūras sniegts kredītvērtējums; var izmantot arī iekšējo kredītvērtējumu, ko sagatavojusi aizdevējbanka, kurai parasti jānovērtē uzņēmumi, pirms piešķirt aizdevumu.

Vienkāršotas iespējas maziem un vidējiem uzņēmumiem

Garantijas maziem un vidējiem uzņēmumiem ir īpaši svarīgas, jo tiem bieži vien ir mazs akciju kapitāls un trūkst stabilu līdzekļu. Tādējādi jaunajā paziņojumā noteikti īpaši noteikumi maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas ļaus tiem vienkārši novērtēt garantijā ietilpstošu atbalsta elementu:

• iepriekš noteikti drošās zonas maksājumi, kam pamatā ir kredītvērtējuma kategorijas, tiek uzskatīti par atbilstošiem tirgum un tādējādi – ar atbalstu nesaistītiem. Tos var izmantot arī kā atsauci, lai aprēķinātu atbalsta ekvivalentu zemāku maksājumu gadījumā. Drošās zonas maksājumu tabula ir vienkāršošanas instruments. Dalībvalstis var to neizmantot, ja tās uzskata, ka spēj pierādīt, ka zemāki maksājumi atbilst tirgus apstākļiem;

• maksājums 3,8% apmērā gadā ir piemērojams, pat ja kredītvērtējuma nav, piemēram, uzņēmumiem, kas sāk darbību;

• vienreizēju maksājumu var shēmām piemērot visaptveroši, ja garantētā summa nepārsniedz 2,5 miljonus eiro vienam uzņēmumam. Tas ļauj apkopot riskus, tādējādi nodrošinot maziem un vidējiem uzņēmumiem paredzētas garantijas par nelielām summām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!