• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par visu ķīmisko vielu provizorisku reģistrāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2008., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par Eiropas klimata izmaiņu politiku

Vēl šajā numurā

30.05.2008., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par visu ķīmisko vielu provizorisku reģistrāciju

 

No 2008.gada 1.jūnija līdz 1.decembrim Eiropas Ķīmisko vielu aģentūrā provizoriski jāreģistrē aptuveni 30 000 pašlaik izmantoto ķīmisko vielu (piemēram, skābes, metālus, šķīdinātājus, virsmaktīvas vielas un līmes). Tā kā jaunā REACH (ķīmisko vielu reģistrēšana, novērtēšana, atļaušana un ierobežošana) regula, ar ko reglamentē ķīmiskās vielas, stāsies spēkā 1.jūnijā, Eiropas Komisija un Eiropas Ķīmisko vielu aģentūra atgādina uzņēmumiem to pienākumus.

Vairākiem tūkstošiem ķīmisko vielu ražotāju un importētāju 2008.gadā provizoriski jāreģistrē ķīmiskās vielas, ja uzņēmumi arī turpmāk, nepārtraucot šīs darbības, vēlas ražot vai importēt minētās vielas. Lēš, ka tiks iesniegti pieteikumi par vairāk nekā 180 000 provizorisko reģistrāciju. Provizoriskās reģistrēšanas process ļaus uzņēmumiem apmainīties ar datiem par ķīmiskajām vielām, kā arī sekmēs zināšanu paplašināšanu šajā jomā. Tas ir priekšnosacījums, lai nākamajos gados uzlabotu drošību.

Ginters Ferhoigens, par uzņēmējdarbības un rūpniecības politiku atbildīgais Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, un Stavrs Dimss, Eiropas Savienības vides komisārs, kopīgi uzsvēra: “REACH ir vērienīgākais tiesību akts pasaulē, ar ko reglamentē ķīmiskās vielas. Tas ļaus mums ievērojami paplašināt zināšanas par ķīmisko vielu lietošanu un drošību, tādējādi paaugstinot cilvēku veselības un vides aizsardzības līmeni. REACH būtiski uzlabos ķīmisko vielu drošu apsaimniekošanu Eiropas Savienībā. Drīz sāksies ārkārtīgi svarīgais provizoriskās reģistrēšanas posms, tāpēc aicinām ikvienu ķīmisko vielu ražotāju un importētāju pēc iespējas drīz veikt provizorisko reģistrāciju. Nenokavējiet reģistrācijas termiņu 2008.gada 1.decembrī!”

Gērts Dancets, Eiropas Ķīmisko vielu aģentūras izpilddirektors, uzsvēra: “Drīz sāksies ķīmisko vielu provizoriskā reģistrēšana. Eiropas Ķīmisko vielu aģentūra ir veikusi vērienīgu darbu, lai izstrādātu viegli saprotamas norādes un rīkus. Daudzvalodu tīmekļa vietne un REACH palīdzības dienesti palīdzēs uzņēmumiem provizoriski reģistrēties tiešsaistē.”

11.aprīļa atgādinājums ir vērsts uz tiem dažiem uzņēmumiem, kas vēl aizvien neapzinās savus pienākumus, iespējams tāpēc, ka tie nav informēti par konkrēto prasību darbības jomu, vai arī uzņēmumu pārliecības dēļ, ka REACH uz tiem neattiecas, īpaši ja tie nedarbojas ķīmijas nozarē. Tāpēc Komisija aicina dalībvalstu iestādes, nozari, trešās valstis un ieinteresētās personas darīt zināmus pienākumus visiem attiecīgajiem uzņēmumiem.

Kam jāveic provizoriskā reģistrācija?

Visiem ES uzņēmumiem, kas gadā Eiropas Savienībā ražo vai importē vienu tonnu ķīmisko vielu vai vairāk.

Kādēļ uzņēmumiem jāveic provizoriskā reģistrācija?

Provizoriskā reģistrācija ir vajadzīga, ja uzņēmumi, kas ražo vai importē ķīmiskās vielas, vēlas gūt labumu no termiņu pagarinājuma reģistrācijai, kas attiecas uz lielāko daļu ķīmisko vielu, kuras patlaban ir pieejamas tirgū. Atkarībā no konkrētās lietas provizoriskā reģistrācija ļauj uzņēmumiem iesniegt pilnīgu reģistrācijas dokumentāciju līdz 2010., 2013. vai 2018.gadam.

Uzņēmumiem, kas nebūs veikuši ķīmiskās vielas provizorisko reģistrāciju, sākot ar 2008.gada 1.decembri, būs liegts turpmāk ražot vai importēt attiecīgo ķīmisko vielu.

Kas ir REACH?

REACH ir ES regula, kurā paredzētas prasības ķīmisko vielu ražotājiem un importētājiem sistemātiski novērtēt un pārvaldīt riskus, kurus ķīmiskās vielas var radīt veselībai un videi. Pirmās darbības šajā procesā ir provizoriska reģistrācija un reģistrācija.

Kas ir provizoriska reģistrācija un reģistrācija?

Veicot provizorisko reģistrāciju, aģentūrai iesniedz pamatinformāciju – informāciju par uzņēmumu un attiecīgās ķīmiskās vielas nosaukumu. Provizoriskā reģistrācija ir bez maksas.

Provizoriskās reģistrēšanas process ļaus uzņēmumiem apmainīties ar datiem par ķīmiskajām vielām, kuras tie reģistrēs, tādējādi tiks samazinātas izmaksas.

Reģistrācija ir ražotāju un importētāju pienākums, kuru noteica REACH regulā. Saskaņā ar šo prasību uzņēmumiem jāapkopo dati par īpašībām, kas saistītas ar veselību un vidi, un dati par attiecīgo ķīmisko vielu radītajiem riskiem; turklāt uzņēmumiem jāspēj pierādīt, ka attiecīgā ķīmiskā viela ir droša lietošanai. Pēc tam datus iesniedz aģentūrai.

Paredzams, ka no 2008.gada 1.jūnija līdz 2018.gada 30.maijam būs jāreģistrē aptuveni 30 000 ķīmisko vielu.

Svarīgākie informēšanas pasākumi, kurus veic Eiropas Komisija un Eiropas Ķīmisko vielu aģentūra

Patlaban noritošo informēšanas pasākumu svarīgums tika uzsvērts Eiropas Komisijas un Eiropas Ķīmisko vielu aģentūras kopīgi organizētajā seminārā, kas 2008.gada 14.aprīlī notika Briselē. Seminārā piedalījās nozares, citu ieinteresēto personu, dalībvalstu iestāžu un trešo valstu pārstāvji, kuriem ir liela nozīme informētības paaugstināšanā par REACH.

Seminārā tika skaidroti elementi saistībā ar provizorisko reģistrāciju un REACH regulā paredzēto reģistrācijas procesu, koncentrējoties uz praktiskajiem aspektiem un piemēriem. Pēc semināra notika provizoriskās reģistrācijas informēšanas pasākumi, kas ir saistīti ar Eiropas Ķīmisko vielu aģentūras oficiālo atklāšanu 2008.gada 3.jūnijā, un seminārs ar ieinteresēto personu dalību, kas rudenī notiks Helsinkos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!