• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Ekonomikas ministrijas 2007.gada finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2008., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176109

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par piemaksu pie vecuma pensijas, sākot ar 1.jūniju

Vēl šajā numurā

30.05.2008., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Ekonomikas ministrijas 2007.gada finanšu revīziju

 

Valsts kontrole (VK) ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumu par Ekonomikas ministrijas (EM) 2007.gada finanšu pārskatu, secinot, ka pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par EM finansiālo stāvokli un darbības rezultātiem pārskata gadā, izņemot nekustamā īpašuma uzskaites ietekmi uz finanšu pārskatu.

Revīzijā netika gūta pietiekama pārliecība, ka EM 2007.gada pārskatā ir uzrādīti visi tai piekritīgie nekustamie īpašumi. Pārskatā uzrādīto īpašumu uzskaites vērtība ir Ls 35 391 005, bet Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā EM un tās padotības iestādei – Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūrai – kā piekritīgi norādīti vēl citi nekustamie īpašumi ar kopējo kadastrālo vērtību Ls 418 367 406.

Revīzijā tika konstatēti arī vairāki normatīvo aktu pārkāpumi.

EM padotības iestādes – valsts aģentūras “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” (LIAA) – četru aģentūras pārstāvniecību ārvalstīs vadītāji, neievērojot likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” prasības, noslēguši automašīnu nomas līgumus, kuros ir personiski un mantiski ieinteresēti, turklāt līgumus par personisko automašīnu nodošanu aģentūras lietošanā pārstāvniecības vadītāji parakstījuši vienpersoniski gan kā iznomātāji, gan kā nomnieki.

Revīzijā konstatēts, ka EM padotības iestāde – Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC)–, neievērojot likuma “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” prasības, noslēgusi trīs nomas līgumus par 37 testēšanas iekārtu ar kopējo vērtību Ls 238 385, kas iegādātas no budžeta līdzekļiem, nodošanu lietošanā divām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību. PTAC noslēgtie nomas līgumi ir nepilnīgi, jo nenodrošina PTAC tiesību aizsardzību un iznomāto iekārtu atgūšanu pēc nomas līguma termiņa beigām.

Izpildot VK atalgojumu revīzijas ieteikumus, EM ir izstrādājusi darbinieku materiālās stimulēšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā ministrijā tiek piešķirtas piemaksas par amata pienākumu izpildi paaugstinātas intensitātes apstākļos, tomēr tajās joprojām nav noteikti detalizēti un praksē izmantojami kritēriji piemaksu un prēmiju piešķiršanai.

Revīzijas laikā VK konstatēja vairākas nepilnības EM un tās padotības iestādēs attiecībā uz vadības līgumu slēgšanu ar darbiniekiem, darba samaksas noteikšanu un prēmiju izmaksu, kā arī dažos gadījumos konstatēja, ka nav ievērotas normatīvo aktu prasības.

EM un tās padotības iestādēs tika konstatēti vairāki gadījumi, ka vadības līgumos noteiktie uzdevumi papildina vai precizē amatu aprakstos jau noteiktos uzdevumus, kas rada risku, ka vadības līgumi ar iestāžu darbiniekiem tiek slēgti par tiešo amata pienākumu pildīšanu un izmantoti kā atalgojuma palielināšanas līdzeklis.

EM un tās padotības iestāde Valsts būvinspekcija, iekšējos normatīvajos aktos paredzot darbinieku materiālo stimulēšanu likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” noteiktajās svētku dienās, nav ievērojušas Ministru kabineta (MK) noteikumu prasības, jo MK noteikumos materiālā stimulēšana sakarā ar svētku dienām nav paredzēta.

Revīzijā konstatēts, ka LIAA četriem darbiniekiem mēnešalgas noteikusi lielākā apmērā, nekā MK noteikumos paredzēts maksimāli iespējamais mēnešalgas apmērs darbiniekiem noteiktajai kvalifikācijas pakāpei un mēnešalgu grupai.

Lai gan likums “Par Sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” pilnvaro Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomi noteikt priekšsēdētājai un padomes locekļiem tikai algu, padome ir apstiprinājusi darba samaksas noteikumus, kuros ir paredzētas prēmiju un pabalstu izmaksas padomes priekšsēdētājai un padomes locekļiem.

Turklāt SPRK padomes priekšsēdētājai, parakstot rīkojumu par prēmiju piešķiršanu, kurā iekļauto darbinieku sarakstā ir arī pati priekšsēdētāja, rodas interešu konflikta risks.

Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA), neveicot darbinieku paveiktā darba izvērtēšanu, darbinieku materiālajai stimulēšanai kopsummā izlietojusi Ls 52 243. 2007.gada laikā TAVA darbiniekiem izmaksātas trīs prēmijas, kuru apmērs svārstījās robežās no 30 līdz 450% no darbinieku mēnešalgas. Kopumā EM un citās padotības iestādēs 2007.gadā darbiniekiem prēmijas ir izmaksātas no vienas līdz vienpadsmit reizēm.

Kaut gan EM un tās padotības iestādes 2007.gadā reprezentācijas un sabiedrisko attiecību, kursu un semināru organizēšanai kopumā ir izlietojušas vairāk nekā 1,2 miljonus latu, nevienā no revīzijas apjomā ietvertajām iestādēm nebija izstrādāti iekšējie normatīvie akti, kas noteiktu pieļaujamo reprezentācijas izdevumu veidus, līdz ar to pastāv valsts budžeta līdzekļu neefektīvas un neekonomiskas izlietošanas risks.

Revīzijas ietvaros tika konstatēts, ka izlasē iekļautajiem EM un tās padotības iestāžu darbiniekiem vai nu nav noteikti mobilo sakaru pakalpojumu apmaksas limitu ierobežojumi, vai arī tie svārstās robežās no Ls 20 līdz Ls 250 mēnesī.

VK pēc finanšu pārskata revīzijas ir izstrādājusi 54 ieteikumus, kurus EM apņēmusies pilnībā ieviest līdz 2009.gada 1.aprīlim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!