• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrs: Eiropā aizstāvot Latvijas lauksaimnieku intereses. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2008., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.05.2008., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrs: Eiropā aizstāvot Latvijas lauksaimnieku intereses

 

No 25. līdz 27.maijam zemkopības ministrs Mārtiņš Roze piedalījās Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes neformālajā sanāksmē par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) “veselības pārbaudes” likumdošanas aktu priekšlikumiem un Slovēnijas prezidentūras izvirzītajiem diskusijas jautājumiem. Sanāksmē Mārtiņš Roze uzstājās ar Latvijas pozīciju par KLP “veselības pārbaudi” un asi aizstāvēja mūsu valsts intereses jautājumos, kas tieši skar lauksaimniecības attīstību nākotnē.

Sākot savu uzrunu, zemkopības ministrs norādīja: “Šodien mūsu diskusijas norit par ļoti svarīgu tēmu un uzskatu, ka mums visiem šim jautājumam, ir jāpieiet ar īpašu uzmanību, jo paredzētie labojumi atstās ievērojamu ietekmi uz nākotnes KLP.”

Atbildot uz ES Prezidentūras sagatavotajiem jautājumiem, M.Roze norādīja, ka, domājot par nākotnes izaicinājumiem un to, kā KLP tiem pielāgosies, ir jāņem vērā katras dalībvalsts īpatnības, tas ir, ģeogrāfiskais izvietojums, klimatiskie apstākļi, ekonomiskais stāvoklis u.c. rādītāji. Tāpat ir nepieciešams nodrošināt saskaņotu un spēcīgu lauku attīstības un reģionālo politiku, lai nodrošinātu lauku apdzīvotību un veicinātu ilgtspējīgu attīstību.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze norādīja, ka galvenie pamatprincipi, pēc kuriem turpmāk būtu jādarbojas KLP, ir “aktivitāte”, “vienlīdzība” un ”vienkāršošana”, īpaši uzsverot vienlīdzību.

“Tāpēc, lai kā jums dažiem tas, kā zinu, nav pieņemams, es uzskatu, ka arī KLP “veselības pārbaude” ir jāizmanto tam, lai mazinātu atšķirības starp tirgu kropļojošajiem dažādajiem atbalsta līmeņiem Kopienas iekšienē,” norādīja zemkopības ministrs.

Runājot par Eiropas Komisijas (EK) piedāvātajiem risinājumiem KLP sakārtošanā “veselības pārbaudes” kontekstā, Mārtiņš Roze aicināja padomes pārstāvjus neaizmirst, ka KLP “veselības pārbaude” ir pamats, lai atbilstoši pielāgotu KLP nākotnes izaicinājumiem.

“Latvija uzskata, ka KLP “veselības pārbaudes” kontekstā ir jārisina tādi būtiski jautājumi kā atbalsta maksājumu izlīdzināšana un modulācijas principu pārskatīšana. Un mēs esam ļoti vīlušies, ka Komisijas jauno likumdošanas aktu priekšlikumos mūsu viedokli līdz šim ignorē, izliekoties, ka nekas par tiem vispār nav dzirdēts. Esmu par šo jautājumu runājis jau neskaitāmas reizes un vēlos vēlreiz uzsvērt – jau šī pusgada laikā mums ir sabiedrībai jāraida skaidrs un konkrēts signāls un jāparāda darbība, ka KLP pirmais pīlārs kļūs par tādu, kas iekšēji stimulē sabiedrībai vajadzīgo pakalpojumu finansēšanu caur savstarpējo atbilstību. Un vienlaikus mums ir jāspēj skaidri veikt izmaiņas tajā, lai mēs vairs nemaksātu lauksaimniekiem, par pamatu ņemot pagājušā gadsimta 80.gadu beigu ražošanas rādītājus. Tā ir nu jau 20 gadu sena vēsture, un mums ir jāskatās uz priekšu,” ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes neformālajā sanāksmē savā uzrunā teica zemkopības ministrs.

Tāpat Mārtiņš Roze norādīja, ka, viņaprāt, ir jāveic tiešo maksājumu pārstrukturizācija tā, lai lauksaimniecībā izmantojamās zemes reāli izmantotu lauksaimnieciskai darbībai, nevis “pļautu subsīdijas”.

Zemkopības ministrs pauda Latvijas nostāju arī jautājumā par modulācijas pārskatīšanu, uzsverot, ka modulācijas pamatprincipi ir nopietni jāpārskata, jo tai ir jābūt par instrumentu, kas veicinātu atšķirību samazināšanos un atbalsta izlīdzināšanos starp Kopienas lauku reģioniem. “Latvija nav apmierināta ar piedāvātajiem modulācijas principiem, ka līdz pat 100% modulācijas rezultātā iegūtā finansējuma tiek novirzīti attiecīgajām dalībvalstīm, bet nenonāk ES kopējā budžetā, lai sniegtu atbalstu teritorijām, kurām objektīvi tas visvairāk ir nepieciešams,” teica Mārtiņš Roze.

Viņš atgādināja padomei, ka Eiropas Kopienas dibināšanas līgums un ES līgums paredz, ka līdzvērtīgi konkurences apstākļi ir viens no svarīgākajiem ES pamatprincipiem un ka diemžēl pašlaik KLP iet pretrunā ar šiem principiem.

Savas uzrunas noslēgumā Mārtiņš Roze norādīja: “Nav iespējams izprast un es atsakos pievērt acis uz Komisijas ignorējošo attieksmi pret maniem vai citu manu kolēģu priekšlikumiem un aicinājumiem tiešo maksājumu izlīdzināšanas jautājumā. Tas nav pieņemami ne man, ne Latvijai un tās tautai!”

Paredzams, ka vēl līdz šā gada beigām EK eksperti darba grupās turpinās diskusijas par KLP “veselības pārbaudi” un tās nākotni, kā arī sarunas ar dalībvalstu ministriem par iespējamiem kompromisiem un risinājumiem, un zemkopības ministrs Mārtiņš Roze norāda: “Latvijas nostāja nemainīsies. Es ticu un ceru, ka arī citas valstis man pievienosies un mums izdosies panākt saprātīgu rezultātu.”

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!