• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas delegācija, uzturoties darba vizītē ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2008., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

04.06.2008., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas delegācija, uzturoties darba vizītē ASV

No 1. līdz 3.jūnijam Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Saeimas deputātu grupas vadītāja sadarbībai ar ASV parlamentu Vaira Paegle uzturējās darba vizītē ASV, lai tiktos ar ASV kongresmeņiem un administrācijas pārstāvjiem, kā arī ar ASV dzīvojošo latviešu kopienu. Saeimas priekšsēdētājs norāda, ka vizītes galvenais mērķis bijis runāt par Latvijas pievienošanos ASV bezvīzu programmai.

Saeimas pārstāvji 2.jūnijā tikās ar ASV Tēvzemes drošības departamenta un Nacionālās drošības padomes pārstāvjiem, kā arī ar senatoru Džonu Kailu, kurš līdz šim ir bijis skeptisks par nepieciešamību iekļaut jaunas valstis ASV bezvīzu programmā.

G.Daudze informēja ASV pārstāvjus par pieņemtajiem likumprojektiem un par valdības paveikto, lai Latvija iespējami drīz varētu pievienoties bezvīzu programmai, kas ir viena no galvenajām tuvākā laika Latvijas ārpolitikas prioritātēm. “Latvija ir pateicīga ASV par ilglaicīgo atbalstu mūsu valsts neatkarībai, dalībai NATO un ilgtspējīgai attīstībai. Sadarbību ar ASV vērtējam kā stratēģisko partnerību, tāpēc Latvija ļoti augstu novērtētu vīzu režīma atcelšanu. Tas būtu ne tikai simbolisks solis, bet arī būtiski veicinātu ekonomisko sadarbību un abu valstu iedzīvotāju kontaktus.”

ASV pārstāvji informēja par tehniskajiem un juridiskajiem priekšdarbiem, kas jāveic no ASV puses bezvīzu programmas kontekstā. Ļoti būtiski ir, lai vīzu atteikumu skaits nepārsniegtu ASV likumdošanā noteiktos 10 procentus. Tas ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai būtu iespējama pievienošanās ASV bezvīzu programmai.

ASV ļoti augstu vērtē Latviju kā uzticamu transatlantisko sabiedroto, ko apliecina mūsu līdzdalība Afganistānas misijā un ieguldījums demokrātijas attīstībā Eiropas Savienības Austrumu kaimiņvalstīs. Tika pārrunāti arī enerģētiskās drošības jautājumi Eiropā, kam ASV piešķir svarīgu lomu. V.Paegle norādīja, ka, risinot enerģētikas un citus svarīgus jautājumus, ir ļoti būtiski starp sabiedrotajiem ES un NATO ietvaros ieņemt vienotu pozīciju attiecībās ar trešajām valstīm. Savukārt 1.jūnijā G.Daudze un V.Paegle apmeklēja latviešu draudzes namu Rokvilā, kur tikās ar ASV latviešu sabiedrības pārstāvjiem un atbildēja uz ASV dzīvojošo latviešu jautājumiem, kā arī piedalījās latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes dievkalpojumā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!