Rīgā 2008.gada 2.jūnijā (prot. Nr.36 34.§)
Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 21.panta pirmo daļu un
Reklāmas likuma 7.panta otro daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2004.gada 23.novembra noteikumos Nr.964 “Pārtikas preču marķēšanas noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2004, 188.nr.; 2005, 157., 193.nr.; 2007, 205.nr.) šādus grozījumus:
1. Izteikt 11.1 punktu šādā redakcijā:
“11.1 Vārdu “diētisks” (vienu vai kopā ar citiem vārdiem) atļauts izmantot tikai tādu pārtikas preču marķējumā, kuras atbilst normatīvajos aktos par diētisko pārtiku noteiktajām prasībām.”
2. Izteikt 69.punktu šādā redakcijā:
“69. Ja pārtikas nozari reglamentējošajos normatīvajos aktos (tai skaitā normatīvajos aktos par diētisko pārtiku) paredzēts noteiktām pārtikas precēm norādīt informāciju par uzturvielu klātbūtni vai to daudzumu, šādu norādi neuzskata par īpašās enerģētiskās vērtības vai uzturvērtības paziņojumu.”
3. Papildināt noteikumus ar 88.2 punktu šādā redakcijā:
“88.2 Līdz 2009.gada 31.maijam atļauts realizēt pārtikas preces, kuru marķējumā nav norādītas šo noteikumu 88.1 2., 88.1 7. un 88.1 8.apakšpunktā minētās pārtikas preču sastāvdaļas, kā arī 88.1 5.apakšpunktā minētie piena (kazeīna) produkti, ko izmanto par vīna un sidra kvalitātes uzlabotājiem. Sākot ar 2009.gada 31.maiju, pārtikas preces, kuru marķējumā nav norādītas šo noteikumu 88.1 2., 88.1 7. un 88.1 8.apakšpunktā minētās pārtikas preču sastāvdaļas, kā arī šo noteikumu 88.1 5.apakšpunktā minētie piena (kazeīna) produkti, ko izmanto par vīna un sidra kvalitātes uzlabotājiem, Latvijā atļauts realizēt, ja attiecīgās pārtikas preces ir marķētas pirms 2009.gada 31.maija.”
4. Svītrot informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām 6. un 7.punktu.
5. Svītrot informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām 13., 14. un 15.punktu.
6. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 19. un 20.punktu šādā redakcijā:
“19) Komisijas 2007.gada 27.novembra Direktīvas 2007/68/EK, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK III a pielikumu attiecībā uz dažām pārtikas sastāvdaļām;
20) Komisijas 2008.gada 30.janvāra Direktīvas 2008/5/EK par tādu norāžu obligātu iekļaušanu dažu pārtikas produktu marķējumā, kas nav paredzētas Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā 2000/13/EK.”
7. Izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:
“1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 23.novembra noteikumiem Nr.964
Pārtikas preču sastāvdaļas – alergēni, ko obligāti norāda marķējumā
Nr. |
Pārtikas preces sastāvdaļas nosaukums |
1. |
Graudaugi, kas satur lipekli (glutēnu) (t.i., kvieši, rudzi, mieži, auzas, speltas kvieši, triticum turgidum polonicum vai to hibridizēti celmi), un to produkti, izņemot: a) glikozes sīrupus uz kviešu bāzes, ieskaitot dekstrozi; b) maltodekstrīnus uz kviešu bāzes; c) glikozes sīrupus uz miežu bāzes; d) graudaugus, ko izmanto, lai iegūtu destilātus vai lauksaimnieciskas izcelsmes etilspirtu stipro alkoholisko dzērienu un citu alkoholisko dzērienu ražošanai |
2. |
Vēžveidīgie un to produkti |
3. |
Olas un to produkti |
4. |
Zivis un to produkti, izņemot: a) zivju želatīnu, ko izmanto vitamīnu vai karotinoīdu preparātiem; b) zivju želatīnu vai zivju līmi, ko izmanto alus un vīna dzidrināšanai |
5. |
Zemesrieksti un to produkti |
6. |
Sojas pupas un to produkti, izņemot: a) pilnībā rafinētu sojas pupu eļļu un taukus un to produktus, ja vien to apstrādes procesā nevar palielināties alerģiskuma līmenis; b) no sojas pupām iegūtus dabiskus jauktus tokoferolus (E306), dabisku D-alfa tokoferolu, dabisku D-alfa tokoferola acetātu, dabisku D-alfa tokoferola sukcinātu; c) fitosterolus un fitosterolu esterus, kas atvasināti no augu eļļas, kas iegūta no sojas pupām; d) fitostanola esterus, kas iegūti no tādas augu eļļas steroliem, kas iegūta no sojas pupām |
7. |
Piens un tā produkti (ieskaitot laktozi), izņemot: a) sūkalas, ko izmanto, lai iegūtu destilātus vai lauksaimnieciskas izcelsmes etilspirtu stipro alkoholisko dzērienu un citu alkoholisko dzērienu ražošanai; b) laktitolu |
8. |
Rieksti, t.i., mandeles (Amygdalius communis L.), lazdu rieksti (Corylus avellana), valrieksti (Juglans regia), Indijas rieksti (Anacardium occidentale), pekanrieksti (Carya illinoiesis (Wangenh.) K.Koch), Brazīlijas rieksti (Bertholletia excelca), pistāciju rieksti (Pistacia vera), makadāmijas rieksti un Queensland rieksti (Macadamia ternifolia) un to produkti, izņemot riekstus, ko izmanto, lai iegūtu destilātus vai lauksaimnieciskas izcelsmes etilspirtu stipro alkoholisko dzērienu un citu alkoholisko dzērienu ražošanai |
9. |
Selerijas un to produkti |
10. |
Sinepes un to produkti |
11. |
Sezama sēklas un to produkti |
12. |
Sēra dioksīds un sulfīti, ja to koncentrācija pārsniedz 10 mg/kg vai 10 mg/l, izteikts kā SO2 |
13. |
Lupīna un tās produkti |
14. |
Gliemji un to produkti” |
Ekonomikas ministrs K.Gerhards