• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Dzimtsarakstu departamenta aktualitātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.2008., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176358

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ikdienas darbiem 2008.gada 26.–30.maijā (kalendārs)

Vēl šajā numurā

05.06.2008., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Dzimtsarakstu departamenta aktualitātēm

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti 27.maijā izbraukuma sēdē apmeklēja Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu, kur iepazinās ar aktuāliem departamenta darbības jautājumiem.

Komisija atbalsta likumprojektu par vārda, uzvārda un tautības maiņu, kas nodrošinās tiesisku pamatu personas vārda, uzvārda un tautības maiņai. Likumā ir paredzēts būtiski sašaurināt dokumentu klāstu, kas personai ir jāiesniedz Dzimtsarakstu departamentā. Nākotnē dzimtsarakstu reģistrs jāapvieno ar iedzīvotāju reģistru, tā secināja komisijas deputāti.

Patlaban dzimtsarakstu reģistra ziņas dublējas ar iedzīvotāju reģistra informāciju, tādēļ plānots, ka dati par cilvēka dzimšanu, laulību un miršanu tiks ievadīti tikai iedzīvotāju reģistrā. Savukārt Dzimtsarakstu departamentā arhivētās dzimšanas, laulības un miršanas reģistru grāmatas jāsaglabā elektroniski, tās pārrakstot vai kopējot.

Saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu notiks arī dzimtsarakstu nodaļu reforma, kas paredz, ka katrā jaunizveidotajā novadā strādās viena dzimtsarakstu reģistrācijas nodaļa. Pašlaik daudzu nodaļu darbs nav efektīvs un lietderīgs, jo gadā tās izdara tikai dažus ierakstus reģistru grāmatās. Reforma paredz ieviest arī obligātu dzimtsarakstu nodaļu darbinieku atestāciju.

Tikšanās laikā deputāti uzzināja par Dzimtsarakstu departamenta sadarbību ar reliģiskām konfesijām, kuras reģistrē laulību.

Deputāti iepazinās ar departamenta jaunajām telpām A.Čaka ielā 38a, kurās glabājas dzimtsarakstu reģistra grāmatas. Departamenta arhīva telpām ir gan klimata kontrole, gan arī īpaša temperatūras regulēšanas sistēma, kas gādā, lai unikālie dokumenti glabātos pēc iespējas labākos apstākļos.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!