• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par darba atļauju pieprasīšanu ārzemju viesstrādniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.2008., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176377

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par finansējumu novadus veidojošajām pašvaldībām

Vēl šajā numurā

05.06.2008., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par darba atļauju pieprasīšanu ārzemju viesstrādniekiem

 

Lai mazinātu šķēršļus ārzemnieku nodarbināšanai Latvijā un atvieglotu darba devējiem ārvalstu darbinieku piesaisti uzņēmumos, Labklājības ministrija (LM) no šā gada 1.jūlija samazinās valsts nodevu par darba atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu. Tas nozīmē, ka turpmāk valsts nodeva vienam ārzemju viesstrādniekam būs 35 lati gadā. Tādējādi darba atļaujas izsniegšanas izmaksas samazinās par 385 latiem, un kopējās vienas darba atļaujas izmaksas par pirmo ārzemnieka ieceļošanas gadu būs 148 lati.

Līdz šim valsts nodeva bija 35 lati mēnesī. Samazinot nodevas apmēru, tiks samazinātas nevis darba devēja faktiskās izmaksas, kas saistītas ar ārzemnieka uzaicināšanu, bet gan ārzemnieka izdevumi saistībā ar nodarbinātību Latvijā un darba atļaujas saņemšanu.

Labklājības ministre Iveta Purne norāda, ka šīs nodevas samazināšana nekādā gadījumā neapdraud vietējo darbaspēku, jo Latvijas iekšējais darba tirgus tiks aizsargāts, un šobrīd spēkā esošie ierobežojumi netiks samazināti. Nodevas samazināšana bija būtiska, lai izlīdzinātu darba atļauju izsniegšanu izmaksas Baltijas valstīs, jo Latvijā, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, līdz šim darba atļaujas izsniegšanas izmaksas ārvalstniekiem bija visaugstākās.

Ministre ir pārliecināta, ka šis lēmums paaugstinās uzņēmumu konkurētspēju, jo darba devēji varēs veiksmīgāk piesaistīt ārvalstu darbaspēku sev nepieciešamajās vakancēs, kurās ir darbaspēka trūkums vietējā darba tirgū.

Par vienu no ierobežojošiem faktoriem trešo valstu viesstrādnieku nodarbināšanā var uzskatīt arī samērā augstās uzturēšanās un darba atļaujas pieprasīšanas administratīvās izmaksas.

Viesstrādnieka uzaicināšana un pirmreizējās uzturēšanās atļaujas noformēšana darba devējam izmaksā aptuveni 200 latu. Šajā summā ietilpst valsts nodeva par izsaukuma noformēšanu, dokumentu uzturēšanās atļaujas pieprasīšana, pārsūtīšana no Latvijas diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, iesniegto dokumentu izskatīšana, vīzas izsniegšana, maksa par veselības apdrošināšanas polisi.

Savukārt saskaņā ar Darba atļauju noteikumiem darba atļaujas noformēšanas izmaksas būtiski paaugstina noteiktā valsts nodeva par darba atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu, kas ir noteikta 35 latu apjomā par kalendāro mēnesi. Tādējādi, ja ārzemnieka plānotā nodarbinātība ilgst vienu gadu, valsts nodevas apjoms ir 420 latu.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!