• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas jūras reģiona valstu biznesa konferenci Rīgā 2008.gada 3.–4.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.2008., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176379

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas pirmā vicepremjera vizīti Rīgā

Vēl šajā numurā

05.06.2008., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas jūras reģiona valstu biznesa konferenci Rīgā 2008.gada 3.–4.jūnijā

 

001.JPG (22144 bytes) 002.JPG (12393 bytes)

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers (attēlā pa labi) otrdien, 3.jūnijā, viesnīcā “Reval Hotel Latvia”, atklājot Baltijas jūras reģiona valstu biznesa konferenci un uzrunājot tās dalībniekus (skat. zemāk)
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Latvijas Republikas Valsts prezidenta V.E. Valda Zatlera runa, atklājot Baltijas jūras reģiona valstu biznesa konferenci:

Ekselences, dāmas un kungi!

Man ir liels prieks šodien šeit atrasties un atklāt Baltijas Jūras reģiona biznesa forumu. Vispirms es vēlētos pateikties par šo iespēju tikties ar jums šodien un dalīties dažās domās un idejās par uzdevumiem un izaicinājumiem, ar kādiem mūsu Baltijas jūras reģions saskarsies turpmākajos gados. Ja mēs paraugāmies uz jaunākajām ekonomikas attīstības tendencēm reģionā un pasaules mērogā vispār, es varu teikt, ka šis forums notiek īstajā brīdī.

Mēs redzam, kādas ir sekas tam, ka mūs virza globalizācija, redzam, kādi ir mūsu trūkumi reģiona mērogā. Mēs skaidri saskatām nepieciešamību būt konkurētspējīgākiem kā reģionam un kā kopējam Eiropas tirgum. Galvenais jautājums, manuprāt, ir šāds: ko mēs varam darīt, lai labāk reaģētu uz globālo tirgu vajadzībām? Vislabākās atbildes ir jāsniedz biznesa sabiedrībai, jums. Tomēr es šeit saskatu zināmu lomu arī valdībām. Un to loma ir nodrošināt uzņēmējdarbību veicinošu reģionālu ietvaru. To loma ir uzstādīt galvenos parametrus, radīt konkurētspējīgu vidi. Es vēlētos šeit minēt tikai dažus aspektus.

Pirmkārt, vērtības. Runājot par Eiropu, es vēlētos uzsvērt, ka šodien vairāk kā jebkad agrāk Eiropa ir vērtību savienība, nāciju un tautu solidaritātes savienība; nevis tikai kopējais tirgus, kurā tirgojamies, bet arī kopīga politiskā telpa, kurā dzīvojam kā pilsoņi. Tāpēc es patiešām vēlētos uzvērt, ka politiskā Eiropa un ekonomiskā Eiropa nav divas dažādas telpas.

To pašu es teiktu par mūsu reģionu ap Baltijas jūru. Visiem mūsu līgumiem un biznesa sakariem ir jābalstās uz pamatvērtībām – brīvību, demokrātiju un likuma varu. Tas ir vienkārši nepieciešams, lai mēs spētu būt konkurētspējīgi globalizācijas laikmetā. Tas ir nepieciešams, lai mēs no globalizācijas gūtu labumu, nevis vienkārši izdzīvotu.

Otrkārt, ekonomiskā vide. Tas ir vienkārši jautājums par mūsu stiprajām pusēm un spēju maksimāli izmantot jauno ekonomisko kārtību savā labā. Tas nozīmē, ka mums jāspēj saskatīt iespējas, izmantot tās un novērst riskus.

Piemēram, klimata izmaiņas vai organizētā, pārrobežu noziedzība, ar kuru neviena valsts nespēj tikt galā viena. Šie uzdevumi turpmākajos gados kļūs arvien aktuālāki politiskajā un ekonomikas dienas kārtībā.

Mums, Baltijas jūras reģiona valstīm, valdību līmenī, uzņēmumu un reģionā darbojošamies pārnacionālo kompāniju līmenī ir pienākums savu tautu priekšā padarīt šo reģionu par plaukstošu panākumu stāsta paraugu. Tāpēc mums ir jānonāk pie kopējas izpratnes par rīcības pamatprincipiem un noteikumiem. Tikai tad Baltijas jūras reģiona valstis un Baltijas jūras reģiona uzņēmumi varēs no reģionāla spēlētāja kļūt par globālu spēlētāju.

Lai sasniegtu šo augsto mērķi, Baltijas jūras reģionam ir jākļūst par īstu brīvās tirdzniecības zonu. Mums ir jāattīsta videi draudzīga jūras ekonomika un jānodrošina uzticama un atbildīga pārvalde.

Aplūkojot šos trīs faktorus kā mūsu kopējās reģiona ekonomiskās nākotnes stūrakmeņus, es vispirms domāju par skaidru nepieciešamību pēc kopīgas Eiropas Savienības enerģētikas politikas. Patiesi brīvs tirgus, atbildīga attieksme pret vidi un drošība ir jebkuras ilgtspējīgas enerģētikas politikas galvenie aspekti mūsu reģionā.

Es zinu, tas nebūs viegli, bet es lūdzu ikvienam no jums paturēt prātā, ka mēs dzīvojam jaunā pasaulē. Tas nozīmē, ka mums ir jādemonstrē arī spēja mainīt domāšanas veidu.

Tas ir īpaši nozīmīgi attiecībā uz mūsu reģionu un mūsu kopīgo jūru. Pēdējo 20 gadu laikā ekonomiskā aktivitāte ir būtiski pieaugusi. Tomēr tā joprojām nav atbilstoši saskaņota ar apkārtējās vides, jūras drošības un jūras pārvaldīšanas pasākumiem. Tā varētu būt vislabāk pārvaldītā jūra pasaulē, tomēr vienmēr ir pietiekami daudz vietas uzlabojumiem. Tikai kopā mēs varam sasniegt rezultātus, kurus vēlamies visi un kuri ir ilgtspējīgi. Pastāv iespējas milzu ieguvumiem, bet mūsu ekonomiskajai attīstībai jābūt balstītai mūsu spējā rīkoties atbildīgi. Pretējā gadījumā iespējamo ieguvumu vietā varam palikt zaudētājos.

Visbeidzot, dāmas un kungi, es vēlos runāt par mums. Par Latviju. Mēs esam maza valsts. Taču, sadarbojoties ar citiem, varam sasniegt lielas lietas. Mēs zinām, kā pārvarēt ekonomiskas grūtības, kā izvirzīt īstermiņa uzdevumus un kā plānot rīcību ilgākā laika perspektīvā. Bet vissvarīgākais – mums ir spējas un apņēmība reaģēt uz izaicinājumiem.

Tādējādi mūsu ekonomikai raksturīga unikāla kombinācija, kuru veido elastīgs, labi izglītota darbaspēka tirgus, konsekventa nodokļu sistēma un ļoti specifiskas zināšanas par to, kā veikt uzņēmējdarbību ES kaimiņvalstīs. Tas ļauj Latvijas ekonomikai labi pielāgoties jaunajai starptautiskajai ekonomiskajai kārtībai, tajā pašā laikā esot ļoti eiropeiskai. Tas padara mūs konkurētspējīgus globālajā mērogā.

Dāmas un kungi! Es optimistiski raugos uz mūsu reģiona nākotni. Es neatrunājos. Es esmu patiešām pārliecināts: mēs esam gatavi atstāt savas pēdas Baltijas jūras reģiona nākotnē kā plaši pazīstams un respektabls globāls spēlētājs.

Novēlu jums auglīgu diskusiju par tik būtiskiem jautājumiem kā enerģētikas politika un globālā konkurētspēja.

 

 Address by the President of the Republic of Latvia, H.E. Mr Valdis Zatlers at the opening of the Baltic Sea Region Business Forum:

Excellencies, ladies and gentlemen!

It is my great pleasure to be here today by opening The Baltic Sea Region Business Forum.

First at all I would like to thank for this opportunity to meet with you and to share some thoughts and ideas on further tasks and challenges that the Baltic Sea region will face the next coming years. If we look at the latest economic developments in the region and on the global scale as such – this forum takes place at the right moment.

We see the consequences of being driven by globalization. We see where we come short in the region. We see a clear need to be more competitive as a region and as a common European market.

The key question is: what can we do to be more adequate and, more responsive to the needs of the global markets.

The most of the answers are to be provided by the business community. However, I see that there is a certain role that has to be played also by the Governments.

This role is to provide a regional framework conducive to business. This role is to set the key parameters and to create a competitive environment. I would like to mention just a few.

The first is values. If we talk about the Europe, I would like to stress, that Europe today more than any given day before this is the union of values, a union of solidarity between nations and people. Not just a common market in which we trade but also a common political space in which we live as citizens. Therefore I would really like to stress that political Europe and economic Europe do not live in separate rooms.

The same I would say on our region, here, around our Baltic Sea. All our contracts and business encounters must be based on the fundamental values of freedom, democracy and rule of law. It is crucial for our ability to be competitive in era of globalization. To thrive on globalization, not only to survive it.

The second is the economy itself. It is the question of our strengths and ability to take advantage of the new economic order in the best possible manner. It means we have to be able to see the opportunities, use them and avoid the risks.

Such risks as climate change or organized, transnational crime. The risks no country can handle on its own. These topics will become a more actual on the political and economical agenda.

We Baltic Sea region countries – the governments, the enterprises and the transnational companies acting in the region - have the responsibility toward our people to make this region as a flourishing example of the success story. Therefore we have to reach a common understanding on basic rules and regulations.

Only then the Baltic Sea region countries and Baltic Sea region enterprises themselves can make the transition from being a regional actor to becoming a global actor.

For reaching this ambitious goal, the Baltic Sea region has to become a real free trade zone. We have to have an environmental friendly maritime economy. And most of all – we have to achieve secure and responsible management.

I look at these three points as cornerstones of our common future, first of all I think about the clear need of common energy policy of the EU. True free market, responsibility towards environment and security are the key aspects of any sustainable energy policy in our region.

I know, it wouldn’t be easy, but I ask each of you to bear in mind that we live in a new world. It means we have to show the ability to change the way of thinking.

It is especially true in case of our region and our common sea. Economic activity has grown substantially over the last 20 years. However it still has not been properly matched by environmental, sea safety and sea management efforts. It may be the best managed sea in the world; but there is always space for improvement. It is only together that we can achieve results that are shared by all and are sustainable. There is much to be gained, but our economic development should be based on our ability to be responsible. Otherwise, instead of gaining we can lose a lot.

Finally, ladies and gentlemen. I would like to speak about us. About Latvia. We are a small country. But we can achieve great things in cooperation with others. We have knowledge how to overcome the economic difficulties, how to set up short term tasks, and how to draw a long term perspective. And, most of all, we have an ability and resolve to be responsive to challenges.

We have a unique combination of a flexible, well educated labor market, promoteable tax system and very specific knowledge of the way of doing business in the EU neighboring countries. This makes the Latvian economy very adaptable in the new international economic order and very European at the same time. It makes us competitive on the global scale.

Ladies and gentlemen,

I am optimistic about our region. I am not selling it short. Instead, I am sure – we are ready to leave our mark on the future of Baltic Sea region as a well known and respected global player.

I wish you a fruitful discussion on such essential topics as energy policy and global competitiveness.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!