• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Samilzušais cukura mezgls tiek pārcirsts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.1999., Nr. 302/303 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17651

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Samilzušais cukura mezgls tiek pārcirsts (turpinājums)

Vēl šajā numurā

15.09.1999., Nr. 302/303

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Samilzušais cukura mezgls tiek pārcirsts

Par preses konferenci Zemkopības ministrijā

Vakar, 14.septembrī, zemkopības ministrs Aigars Kalvītis iepazīstināja ar pēdējām aktivitātēm, kas veiktas, lai atrisinātu samilzušo cukurbiešu audzēšanas un pārstrādes problēmu.

Aigars Kalvītis:

— Es informēšu par izveidojušos situāciju cukura ražošanas nozarē. Kā zināms, tad Saeimā lielā steigā mainījām divus likumus — likumu "Par cukuru" un likumu "Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi". Tajā mēs paredzējām iespēju veikt intervences mehānismu cukura pārstrādes tirgū. Diemžēl šīs izmaiņas nedod vēlamo rezultātu. Jautājums par intervenci šajā rudenī nav iespējams, jo stāvoklis akciju sabiedrībā "Jēkabpils cukurfabrika" pasliktinās ik dienu. Mēs nespējam atrast vienošanos ar šīs fabrikas vadību. Gribu teikt, ka Jēkabpils cukurfabrikas problēmas ir bezatbildīga rūpnīcas vadības rīcība, bezatbildīga iepriekšējā zemkopības ministra darbība, atliekot šīs problēmas uz biešu sezonas novākšanas laiku. Jau pavasarī bija skaidrs, ka Jēkabpils cukurfabrika ir maksātnespējīga, bija jāpieņem lēmums par maksātnespējas procesu, akcionāru maiņu un iespējamu rūpnīcas iedarbināšanu biešu pārstrādes sezonas laikā. Diemžēl neskaidrā situācija turpinās joprojām. Fabrikai ir tiesas process ar SIA "Lat–Agra", šī tiesa notiek šodien (14.septembrī). Paši akcionāri un valde ir pieņēmuši lēmumu 15.oktobrī sasaukt akcionāru pilnsapulci, lai lemtu par to, kas notiks ar rūpnīcu. Tas neļauj mums vairs gaidīt uz šiem lēmumiem — 15.oktobris ir krietni par vēlu, lai sāktu domāt par rūpnīcas iedarbināšanu. Tā bija jāiedarbina vēlākais līdz septembra beigām.

Intervences procesā Zemkopības ministrijai būtu jāizsludina konkurss, lai varētu finansēt intervences veicējus. Zinot to, ka rūpnīcā ir šādi neatrisināti jautājumi, ir pilnīgi neiespējami, ka konkursā varētu uzvarēt Jēkabpils cukurfabrika. Prognozējot turpmāko situāciju, mēs pieņēmām lēmumu konkursu par intervences veikšanu neizsludināt, vēl vairāk — vakar Bauskas rajona vietējā laikrakstā ir sludinājums par to, ka Jēkabpils cukurfabrika bietes nepieņems no 15.septembra, respektīvi, no rītdienas netiek uzsākta biešu pieņemšana, nav skaidrs, vai vispār bietes tiks pieņemtas. Tādēļ vakardienas un šodienas apspriežu rezultātā mums ir izveidots cits modelis, kā atrisināt biešu pārstrādes problēmas šoruden.

Šodien, 14.septembrī, no rīta tika parakstīta vienošanās ar Liepājas un Jelgavas cukurfabriku par to, ka šīs fabrikas, sākot ar rītdienu, slēgs no jauna līgumus ar tiem biešu audzētājiem, kuriem šobrīd ir apgrūtināta biešu realizācija Jēkabpils cukurfabrikā. Šim procesam vajadzētu noritēt līdz 5.oktobrim. Līgumā būs paredzēts, ka abas rūpnīcas bietes pieņems un pārstrādās, samaksājot C kategorijas kvotas cenu — 10 latu par tonnu. Savukārt Zemkopības ministrija, mainot subsīdiju nolikumu, piedāvā jaunu kompensāciju kārtību. Katram biešu ražotājam dosim iespēju izvēlēties, kā labāk strādāt, izvērtēt savu lauku ražību un stāvokli, tādējādi būs divas iespējas: pirmkārt, maksāsim visiem biešu audzētājiem (tiem, kas ir apgrūtinājuma situācijā Jēkabpils zonā) kompensāciju — Ls 200 par vienu hektāru. Šo summu samaksāsim oktobrī vai novembrī, lai tie zemnieki kas ir ieguvuši pietiekami augstas ražas, saņemtu naudu un varētu bietes ieziemot un pēc noslēgtajiem līgumiem pārstrādāt šīs bietes decembrī vai janvārī atlikušajās divās cukurfabrikās. Turklāt zemnieki janvārī un februārī saņems arī papildu subsīdiju — Ls 4,5 par vienu nodoto cukurbiešu tonnu rūpnīcā pārstrādei. Otrkārt, zinot to, ka šogad ir katastrofāla situācija ar lopbarību, tāpat arī daudzos reģionos ir zemas cukurbiešu ražas, mēs piedāvājam slēgt līgumus tiem zemniekiem ar lauksaimniecības departamentu par to, ka bietes netiks izmantotas cukura ražošanā, bet tiks realizētas citādi — lopbarības veidā. Es domāju, ka būs daudzi zemnieki, kas šajā grūtajā situācijā, kad siena tonna maksā Ls 50, atāla nav, siena arī nav, būs gatavi par dažiem latiem uz lauka nopirkt bietes, lai tās novāktu un izbarotu lopiem ziemā. Tie zemnieki, kas spēs mums pierādīt, ka tādā veidā bietes ir realizētas, t.i., lopbarībai, mēs samaksāsim papildu kompensējošu subsīdiju — Ls 350 par vienu hektāru. Zemnieks, iespējams, varēs arī saņemt kaut ko, pārdodot savas bietes uz lauka lopu turētājiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!