• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padomē: Par Eiropas Savienības Vides ministru padomes sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2008., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176559

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

10.06.2008., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padomē: Par Eiropas Savienības Vides ministru padomes sēdi

 

5.jūnijā vides ministrs Raimonds Vējonis piedalījās Eiropas Savienības Vides ministru padomes sanāksmē Luksemburgā, kuras dienaskārtībā bija Eiropas Savienības prezidentūras sagatavotais progresa ziņojums par klimata un enerģētikas tiesību aktu komplektu un politiskās debates.

Dalībvalstis pauda atbalstu tiesību aktu komplekta tālākai virzībai un izteica vienotu atbalstu Francijas prezidentūrai Eiropas Savienībā, ka līdz šā gada beigām būtu jāpanāk vienošanās pirmajā lasījumā. Joprojām diskusijas turpinās par atsevišķiem tiesību aktu elementiem. Arī Latvija norādīja uz virkni jautājumu, kurus jāatrisina, lai nodrošinātu jauno dalībvalstu interešu ievērošanu klimata un enerģētikas ambiciozo mērķu sasniegšanai.

R.Vējonis pauda valdības nesen apstiprināto pozīciju par būtiskiem klimata un enerģētikas tiesību aktu projektu jautājumiem.

Latvija atbalsta 100% izsoles elektroenerģijas nozarē. Tas nodrošina vienotus nosacījumus elektroenerģijas ražotājiem Eiropas iekšējā tirgū un dod nopietnu stimulu pārejai uz zemākas oglekļa ietilpības elektroenerģijas ražošanu. Atbalstot plašāku izsoļu piemērošanu, Latvija uzsver, ka direktīvas tekstā nepieciešams ietvert skaidrākus izsoļu pamatprincipus, nosakot vienlīdzīgu pieeju izsolēm visiem ETS dalībniekiem, īpaši mazajiem un vidējiem komersantiem. Direktīvā ir jānosaka prasība izsoļu regulā iestrādāt aizsardzības mehānismus, piemēram, pirmpirkuma tiesības ETS operatoriem, lai novērstu iespējamo spekulāciju ietekmi uz cenu svārstībām un tādējādi nodrošinātu paredzamu un drošu ETS darbību.

Lai gan tiesību akta komplekta elementi kopumā ir pieņemami, tomēr Latvija uzsvēra, ka nav pietiekami akcentēti ar Kioto protokola saistību izpildi saistītie elementi. Pilnīgāk būtu jāņem vērā panāktais emisiju samazinājums no 1990. līdz 2005.gadam.

Latvija uzskata, ka, nosakot dalībvalstīm papildu emisijas samazinājuma mērķus, kas izrietētu no veiksmīgas starptautiskās vienošanās par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas mērķiem pēc 2012.gada, nepieciešams noteikt skaidru pārrēķina pieeju. Taču starptautiskā vienošanās prasīs politiskus lēmumus par emisiju samazināšanas sektoru aptvērumu, oglekļa piesaisti, elastīgo mehānismu plašāku izmantošanu. Tādam lēmumam neizbēgami būs politisks raksturs, tāpēc saistību pārdales lēmuma grozījumus būtu jāapstiprina ar jaunu Padomes lēmumu, nevis komitoloģijas procedūras veidā.

Latvija atbalsta direktīvas projektā paredzēto izsoļu tiesību pārdalījumu, t.i., ka vismaz 10% no kopējā izsolīt paredzētā emisijas kvotu apjoma tiks sadalītas starp dalībvalstīm, ņemot vērā iekšzemes kopproduktu uz iedzīvotāju.

 

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!