• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības un Ārvalstu investoru padomes tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2008., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Par inflāciju un iekšzemes kopproduktu

Vēl šajā numurā

10.06.2008., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības un Ārvalstu investoru padomes tikšanos

 

INVESTORI.JPG (19231 bytes)
Piektdien, 6.jūnijā, Ministru kabinetā notika Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā divpadsmitā augsta līmeņa tikšanās, kuras laikā apspriesta Latvijas makroekonomiskā situācija, darbaspēka plānošana un enerģētikas politika. Preses konferencē pēc tikšanās (no labās): Ministru prezidents Ivars Godmanis,  Ārvalstu investoru padomes Latvijā goda priekšsēdētājs, “Norddeutsche Landesbank Girozentrale” valdes priekšsēdētāja vietnieks Ginters Dunkels un “GE Nordic Region” izpilddirektors Hanss Enoksons
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Preambula

1. Mēs, Latvijas valdība un Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL), sapulcējāmies abpusējām konsultācijām un dialogam, lai apspriestu Latvijas ekonomisko attīstību un progresu kopš mūsu pēdējās tikšanās.

2. Šodienas augsta līmeņa tikšanās notika Ministru kabinetā, un to kopīgi vadīja Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis, šīs tikšanās līdzpriekšsēdētājs, un Dr. Ginters Dunkels, “Norddeutsche Landesbank Girozentrale” valdes priekšsēdētāja vietnieks un Ārvalstu investoru padomes Latvijā goda priekšsēdētājs.

Progress

3. Mēs atzīmējam to, ka Latvijas valdība ir izmantojusi savā rīcībā esošos līdzekļus, lai virzītu Latvijas tautsaimniecību uz vispārēju stabilizācijas procesu – mazinot ekonomikas iekšējo un ārējo nelīdzsvarotību.

4. Latvijas valdības pieņemtā makroekonomiskās situācijas stabilizācijas plāna 2008.–2009.gadam ieviešana kalpos kā pamats pārredzamiem, strukturāliem uzlabojumiem visā tautsaimniecībā, kas ir nepieciešami šā brīža makroekonomiskajā situācijā. Pasākumus, kas iekļauti Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2008.gadam, mēs atzīstam par piemērotu īstermiņa plānu.

Attīstības mērķi

5. Mēs apspriedām Latvijas makroekonomisko situāciju un nolēmām, ka esošā politiskā nostāja ir tai atbilstoša, turklāt mēs aicinām Latvijas valdību būt progresīvi domājošai un gatavai stimulēt tautsaimniecības izaugsmi gadījumā, ja ekonomiskā situācija krasi pasliktinās.

6. Mēs esam pārliecināti, ka ir nepieciešams spējš, kvalitatīvs uzlabojums efektīvākas plānošanas un procesu īstenošanas virzienā gan nacionālā, gan pašvaldības līmenī, lai Latvija spētu nodrošināt konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi kā ārzemju, tā arī vietējiem investoriem.

7. Mēs aicinām Latvijas valdību nopietni pārdomāt un uzlabot teritoriālās plānošanas un būvatļauju procesus, lai, kad tiek attīstīti ražošanas investīciju projekti, no tiem izrietošās procedūras un to norises laiki no investoru viedokļa būtu paredzamāki un skaidrāki.

8. Mēs pārspriedām iesniegto ĀIPL veikto darbaspēka plānošanas pētījumu un ticam, ka darbaspēka kvalitāte ir jautājums, kas prasa tūlītēju uzmanību, kā arī uzskatām, ka ir nepieciešams integrēt Latvijas tautsaimniecības attīstības stratēģijas ar plāniem, kas domātas darbaspēka izglītības un apmācību nodrošināšanas sistēmu uzlabošanai.

9. Mēs apspriedām enerģētikas politikas attīstību un atbalstām neseno Latvijas valdības iniciatīvu attīstīt divas jaunas spēkstacijas. Mēs arī apzināmies, ka enerģētikas sektors piesaista ārzemju investoru uzmanību, un aicinām Latvijas valdību turpināt iesākto ceļā uz jaunu enerģijas ražošanas projektu praktisku sagatavošanu, un atbalstām atjaunojamo enerģijas resursu pielietošanas aktualizēšanu.

Noslēgums

10. Mēs vienojāmies nākamā gada laikā detalizētāk aplūkot rekomendācijas, kas izteiktas sagatavotajos ĀIPL Ziņojumos par makroekonomisko situāciju, darbaspēka plānošanu un strādnieku jautājumiem, ražošanas investīciju izaicinājumiem un enerģētikas politiku, kā arī mūsu apņemšanās joprojām būs uzlabot uzņēmējdarbības vidi un investīciju klimatu valstī, apspriežot gan konkrētus, gan plašus, stratēģiskus ierosinājumus un sekojot to ieviešanas progresam.

11. Latvijas apņemšanās attīstīt pārredzamu, prognozējamu un ilgtspējīgu investīciju vidi tuvākajos gados būs kritiskais faktors, kas noteiks tās spēju diferencēt sevi pārējo valstu vidū un nodrošināt investorus ar vērtīgiem pakalpojumiem un iespējām, kas ļautu stāties pretī globālajiem izaicinājumiem.

12. Mēs atzinām, ka dialogs ir jāturpina, un nākamo Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā tikšanos rīkosim 2009.gada pavasarī.

Piezīmes

Latvijas valdību tikšanās reizē pārstāvēja ārlietu, ekonomikas, iekšlietu, izglītības un zinātnes, reģionālās attīstības un pašvaldības lietu, satiksmes, veselības, īpašu uzdevumu e-pārvaldes un īpašu uzdevumu Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās ministri.

No Ārvalstu investoru padomes Latvijā puses tikšanās reizē piedalījās šādu uzņēmumu augstākā vadība: “Baltic Car Import”, “Bite”, “Cemex”, “Dalkia Latvia”, “Ernst & Young Baltic”, “Fazer Grupa”, “GE Money”, Hansabanka, “Indtec Baltic Coal”, “Knauf”, “Latvian Business Bank”, “Latvija Statoil”, “Linstow”, “Narvessen Baltija”, “Neste Latvija”, “NCH Advisors”, “DnB NORD Banka”, “PricewaterhouseCoopers”, Rīgas Ekonomikas augstskola, “Rimi Baltic”, “Saint-Gobain”, “Scandinavian Tobacco”, SEB banka, “Stora Enso”, “Telia Sonera”, “VAE Riga”, “Volvo Truck Latvia”, kā arī septiņu ārvalstu tirdzniecības palātu Latvijā priekšsēdētāji, kas pārstāv Dāniju, Somiju, Vāciju, Holandi, Zviedriju, Apvienoto Karalisti un ASV.

2008.gada 6.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!