• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par attīstības sadarbības projektu Afganistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2008., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176651

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta kundzes dalību starptautiskā forumā

Vēl šajā numurā

11.06.2008., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par attīstības sadarbības projektu Afganistānā

 

29.maijā tika pabeigts Latvijas finansētais attīstības sadarbības projekts Afganistānā. Projekta ietvaros tika izveidota avota ūdens uzkrāšanas un piegādes sistēma Farjabas provinces Almaras apgabala ciematos Sajedā Kojanā, Dalanā un Košbejā. Farjabas provincē ir izvietoti arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri.

Īstenojot šo projektu, ar dzeramo ūdeni apgādāti aptuveni 4800 minēto ciematu iedzīvotāji. Dzeramais ūdens tiek pievadīts arī skolai, nodrošinot ar to aptuveni 1300 skolēnu. Projekts īstenots sešos mēnešos, un tā kopējās izmaksas ir 58 044 ASV dolāru (aptuveni 31 tūkstotis latu). No Ārlietu ministrijas attīstības sadarbības budžeta projekta īstenošanai tika piešķirti 50 000 ASV dolāru (25 000 latu), savukārt atlikusī projekta budžeta summa tika segta no vietējiem līdzekļiem, ciematu iedzīvotājiem piedaloties projekta īstenošanā.

Sākotnēji tika plānots projektu pabeigt jau aprīļa beigās, tomēr saskaņā ar nevalstiskās organizācijas “Tehniskās sadarbības un attīstības aģentūra” (ACTED) iesniegumu 1.maijā tika apstiprināts projekta izpildes termiņa pagarinājums līdz 31.maijam. Projekta īstenošanas termiņa pagarinājuma iemesls bija darbu aizkavēšanās bargās ziemas dēļ. Projekta nodošana iesaistīto ciematu attīstības komitejām jau ir notikusi, un 3.jūnijā projektu pieņēma arī Almaras apgabalā. Līgums starp Latvijas Ārlietu ministriju un ACTED paredz, ka projekta galaziņojums tiks iesniegts mēnesi pēc projekta pabeigšanas datuma – 30.jūnijā.

Šis ir pirmais Latvijas attīstības sadarbības projekts Afganistānā, kas parāda, ka Latvija var sniegt palīdzību arī ārpus tradicionālā attīstības sadarbības mērķa valstu loka. Projekta īstenošana norisinājusies ārkārtīgi sarežģītos apstākļos: valstī, kur notiek militāra operācija un kur šobrīd savu darbību nav izvērsusi neviena Latvijas nevalstiskā organizācija. Projekta realizācija bija iespējama, pateicoties attīstības sadarbības budžeta finansējumam un integrētai pieejai starp diplomātu un Nacionālo bruņoto spēku karavīru darbu.

Attīstības sadarbības projektu īstenošana ir viens no paredzētajiem rīcības virzieniem Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā, kas noteikti Ministru kabineta 2007.gada 15.novembra rīkojumā Nr.712 “Par Pamatnostādnēm visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.–2013.gadā”. Ārlietu ministrija turpinās darbu, lai īstenotu attīstības projektus Afganistānā.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!