• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atceļot dabas pamatnes maiņu deviņām teritorijām Jūrmalā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2008., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176653

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrija: Par Eiropas Savienības un ASV samitu Brdo (Slovēnijā)

Vēl šajā numurā

11.06.2008., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atceļot dabas pamatnes maiņu deviņām teritorijām Jūrmalā

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumu, ar kuru apturēta Jūrmalas pilsētas Attīstības plāna grozījumu darbība attiecībā uz deviņām teritorijām, kurās ar Jūrmalas domes lēmumu bija paredzēta dabas pamatnes maiņa uz citu atļauto izmantošanas veidu.

Attīstības plāna darbība apturēta teritorijām Jūrmalā, Tīklu ielā 10, Lāču ielā 16, Lāču ielā 18, Vakara ielā 8, Vakara ielā 12/14, Mežones ielā 4, Vikingu ielā 14/16, teritorijai Lielupes palieņu pļavās pie Zvejas ielas, teritorijai starp Kolkas ielu, Jaunķemeru ceļu, Slokas ezeru un Jaunķemeru sanatoriju.

Izvērtējot Jūrmalas pilsētas domes 2007.gada 12.jūlija saistošos noteikumus “Par Jūrmalas Attīstības plāna (ģenerālplāna) grozījumu, grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) konstatēja, ka pašvaldība, nesniedzot sabiedrībai patiesu informāciju par atsevišķu teritoriju esošo izmantošanu un šīs izmantošanas maiņu, ir pieļāvusi būtiskus normatīvo aktu pārkāpumus.

Attīstības plāna grozījumu sabiedriskajās apspriešanās iedzīvotājiem bija pieejama esošās situācijas karte, kurās minētās teritorijas tika parādītas jau ar nomainīto plānoto (atļauto) izmantošanu.

Līdz ar to ir pārkāpts Satversmes 115.pants, kas nosaka, ka valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu.

Tāpat ir pārkāpta Orhūsas konvencija par pieeju informācijai un sabiedrības dalību saistībā ar vides jautājumiem, kas nosaka, ka, izstrādājot ar vidi saistītus plānus, kam var būt būtiska ietekme uz vidi, ir nepieciešama sabiedrības līdzdalība. Konkrētajā gadījumā Jūrmalas pilsētas pašvaldība pienācīgi nenodrošināja sabiedrībai iespēju piedalīties Attīstības plāna grozījumu izstrādē, kas paredz būtiski samazināt dabas pamatnes teritoriju skaitu.

Vienlaikus ir pārkāptas Teritorijas plānošanas likuma normas, kas paredz tiesības ikvienai fiziskai un juridiskai personai iepazīties ar spēkā esošajiem un sabiedriskajai apspriešanai nodotajiem teritorijas plānojumiem, piedalīties to sabiedriskajā apspriešanā, izteikt un aizstāvēt savu viedokli un iesniegt priekšlikumus.

Savā atzinumā RAPLM, balstoties uz tiesību doktrīnā noteikto, norāda: lai pieņemtu pareizu lēmumu, publiskās varas subjektiem ir jāievēro zināmi procesuālie noteikumi – lēmuma pieņemšanas procesam jābūt atklātam (līdz ar to kontrolējamam), lēmumam jābūt saprātīgam un pamatotam.

Jūrmalas Attīstības plāna grozījumos abu šo aspektu tiesiska lēmuma pieņemšanai nebija, kas ir būtisks pārkāpums, jo, neievērojot noteikto procedūru, ir pārkāptas sabiedrības tiesības izteikt savu viedokli par iespējamām izmaiņām teritorijas plānotajā izmantošanā, pieļaujot arī citus teritorijas plānošanas principu pārkāpumus.

Apturot Jūrmalas pilsētas Attīstības plāna grozījumu darbību attiecībā uz deviņām teritorijām, ministrs E.Zalāns noteicis, ka šo teritoriju plānotā (atļautā) izmantošana nosakāma atbilstoši Jūrmalas pilsētas Attīstības plānam, kas apstiprināts 1995.gada 25.jūlijā.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!