• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par zivsaimniecības tehnisko pasākumu vienkāršošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2008., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par Eiropas Savienības prioritātēm ārpolitikā

Vēl šajā numurā

11.06.2008., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par zivsaimniecības tehnisko pasākumu vienkāršošanu

 

Eiropas Komisija 4.jūnijā pieņēma priekšlikumu Padomes regulai par tehniskajiem pasākumiem, kas paredzēti, lai veicinātu zivju krājumu saglabāšanu, izmešu apjoma mazināšanu un jutīgo jūras biotopu aizsardzību ES ūdeņos ārpus Baltijas jūras, Melnās jūras un Vidusjūras. Regulas mērķis ir noteikt vispārējus pamatprincipus visiem tehniskajiem pasākumiem minētajos ūdeņos, kā arī dažus konkrētus pasākumus, kas pastāvīgi piemērojami visos apgabalos. Konkrētāki noteikumi, kuros tiks ņemti vērā reģionālie apstākļi, turpmāk tiks paredzēti vairākās Komisijas regulās atbilstoši katrai reģionālās konsultatīvās padomes pārziņā esošai zvejniecībai. Šāda pieeja ļautu ES zvejniecībā izstrādāt ne tikai skaidrāku un vienkāršāku tehnisko pamatregulējumu, bet arī labāk pielāgot to dažādām ekosistēmām un sekmīgāk iesaistīt ieinteresētās personas.

Tehnisko pasākumu vienkāršošana attiecībā uz zveju Atlantijas okeāna ES piekrastē bija vajadzīga jau sen. Tehniskie pasākumi ir ne tikai būtisks veids, kā saglabāt zivju krājumus vispār, bet arī maksimāli samazināt izmešu apjomu un nodrošināt videi labvēlīgu zvejas resursu izmantošanu ES. Izmantojot reģionālu pieeju, Komisija spēs izvairīties no pārmērīga regulējuma un pilnvērtīgi nodrošināt konkrēto pasākumu atbilstību zvejniecības reģionālajām īpatnībām.

Sagatavojot šo priekšlikumu nolūkā uzlabot pašreizējo sarežģīto sistēmu, kurā līdzīgi pasākumi ir paredzēti dažādos tiesību aktos, Komisija ir ņēmusi vērā vairākus faktorus. Līdztekus vispārējai krājumu saglabāšanai un zivju mazuļu aizsardzībai kā pamatmērķis tagad ir minēta arī izmetumu apjoma samazināšana un vides aizsardzība. Komisija uzskata par nepieciešamu nodrošināt arī to, lai visi pasākumi būtu pārbaudāmi un ļautu samazināt izmaksas zvejniekiem, nevis tās palielinātu.

Šajā priekšlikumā ietverti vairāki jauni pasākumi, kas īpaši paredzēti, lai samazinātu izmetumu apjomu, un kas būs piemērojami visā Ziemeļjūras teritorijā un Atlantijas okeāna ziemeļaustrumu daļā, tostarp šādi:

• noteikumi dalībvalstīm uz laiku līdz 10 dienām ieviest tā sauktos reāllaika zvejas liegumus apgabalos, kur konstatēta augsta mazuļu koncentrācija;

• samazināts to sugu skaits, kam piemērojams minimālais izkrāvumu izmērs, koncentrējoties uz attiecīgās zvejniecības mērķsugām;

• vispārēji piemērojams Ziemeļrietumu Atlantijas Zvejniecības organizācijas (NAFO) noteikums, ka, mazizmēra zivju daudzumam pārsniedzot 10% no mērķsugu nozvejas daudzuma, kuģim jāmaina zvejas rīks vai jāattālinās no attiecīgās zvejas vietas;

• elastīgāka piezvejas noteikumu piemērošana, lai sekmētu izmetumu apjoma samazināšanu.

Dalībvalstis un reģionālās konsultatīvās padomes (RKP) turpmāk Komisijai varēs iesniegt izmešu samazināšanas plānus, kas apstiprināšanas gadījumā var būt par pamatu atkāpēm no dažiem tehniskajiem pasākumiem.

Ierosināto Padomes regulu papildinās sīkāk izstrādātas Komisijas regulas, kas precizēs noteikumus attiecībā uz Ziemeļjūru, ziemeļrietumu ūdeņiem, dienvidrietumu ūdeņiem un pelaģiskās RKP apgabaliem.

Atsevišķa Komisijas regula tiks izstrādāta arī attiecībā uz Francijas Gviānu. Tuvākajās dienās Komisija sāks apspriešanos ar dalībvalstīm un RKP par šo sīkāk izstrādāto regulu iespējamo saturu.

Tehniskajiem pasākumiem, līdztekus nozvejas un zvejas piepūles ierobežojumiem ir būtiska nozīme ilgtspējīgas zvejniecības nodrošināšanā, un tie ir īpaši svarīgi zivju krājumu aizsardzībai noteiktos attīstības posmos (mazuļu aizsardzība, aizsardzība nārsta laikā). Lielākoties šādi pasākumi ietver noteikumus par minimālo izkrāvumu izmēru, linuma acs izmēru un nozveju sastāvu, zvejai slēgtiem apgabaliem un sezonām, kā arī atļautiem un aizliegtiem zvejas rīku veidiem.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!