• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rezolūciju par situāciju Gruzijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2008., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176657

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.06.2008., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rezolūciju par situāciju Gruzijā

 

5.jūnijā pieņemtajā rezolūcijā par situācijas pasliktināšanos Gruzijā Eiropas Parlaments izsaka dziļas bažas par stāvokļa saasināšanos Abhāzijā: tas prasa atjaunot starptautiskos centienus, lai puses atsāktu dialogu, mudina Krievijas Federāciju no Abhāzijas nekavējoties atsaukt papildu militāro kontingentu un aicina Eiropas Savienības Padomi apsvērt starptautiskās klātbūtnes atbalstu konflikta zonā, nosūtot uz turieni Eiropas robežkontroles misiju.

Dokumentu Parlaments pieņēma ar 581 balsi par, 50 pret un 17 atturoties, pamatojoties uz debatēm Strasbūras plenārsēdē 7.maijā par pieaugošo spriedzi Gruzijas un Krievijas attiecībās.

Eiropas Parlaments rezolūcijā pauž dziļu neapmierinātību par Krievijas paziņojumu, ka tā varētu izveidot oficiālus sakarus ar Dienvidosetijas un Abhāzijas separātistu varas iestāžu pakļautībā esošajām institūcijām. Deputāti arī mudina Krievijas Federāciju nekavējoties atsaukt papildu militāro kontingentu no Abhāzijas. Pēc deputātu domām, pašreizējā miera uzturēšanas kārtība jāpārskata, jo Krievijas karaspēks ir zaudējis savu neitrālo un objektīvo lomu. Maijā Krievija vienpusēji kā NVS miera uzturēšanas misiju Abhāzijā izvietoja lielāku karaspēku, tostarp ievedot smago artilēriju, un paziņoja par nodomu uz administratīvās robežas izveidot 15 papildu kontrolpunktus.

Tā vietā deputāti aicina Padomi apsvērt starptautiskās klātbūtnes atbalstu konflikta zonā, nosūtot uz turieni Eiropas Drošības un aizsardzības politikas robežkontroles misiju.

Dalībvalstīm un Eiropas Komisijai, uzsver deputāti, Abhāzijas un Dienvidosetijas jautājumi jāiekļauj gaidāmās ES un Krievijas augstākā līmeņa sanāksmes darba kārtībā. ANO savukārt jāveic izmeklēšana par to, vai notikumos iesaistītās puses ievēro ANO Drošības padomes rezolūcijas.

Deputāti rezolūcijā atgādina arī par Eiropas kaimiņattiecību politikas iespējām, kas Gruzijai ļauj saņemt atbalstu infrastruktūras, enerģijas, vides projektiem, kā arī izglītībai, demokrātijas izveidei un sociālajai jomai.

Debates Eiropas Parlamentā 7.maijā notika pēc tam, kad pēc vairākiem notikumiem Gruzijas un Krievijas attiecības ievērojami pasliktinājās. Starp šiem notikumiem:Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumi par NVS miera uzturēšanas spēku palielināšanu Abhāzijā, 15 jaunu robežpārbaudes punktu izveide pie administratīvās robežas, Gruzijas bezpilota lidmašīnas notriekšana Gruzijas gaisa telpā 20.aprīlī.

Jau debatēs, kurās piedalījās ES prezidentvalsts Slovēnijas valsts sekretārs ES jautājumos Janežs Lenarčics un Eiropas ārējo attiecību un kaimiņu politikas komisāre Benita Ferrero-Valdnere, vairāki deputāti ierosināja apsvērt formulu Eiropas spēku misijai Abhāzijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!