• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piekļuvi autobusu pārvadājumu pakalpojumu tirgum. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2008., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176658

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par rezolūciju par situāciju Gruzijā

Vēl šajā numurā

11.06.2008., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piekļuvi autobusu pārvadājumu pakalpojumu tirgum

 

Eiropas Parlaments 5.jūnijā, izskatot regulas priekšlikumu par piekļuvi autobusu pārvadājumu pakalpojumu tirgum, atbalstīja priekšlikumus par tā dēvēto 12 dienu atkāpi šoferiem neregulāros autobusu reisos.

Līdz ar to šādus pārvadājumus, gan ievērojot stingrus papildnoteikumus, vadītāji varētu veikt līdz 12 dienām pēc kārtas. Nosacījums attieksies uz starptautiskiem reisiem, ko veic ES robežās.

22.maijā Eiropas Parlaments toreiz plānoto balsojumu pirmajā lasījumā atlika līdz 5.jūnijam. Šādu lēmumu deputāti pieņēma, jo ar nozari saistītie sociālie partneri bija panākuši vienošanos par kopīgu nostāju Eiropas tūrisma nozarei svarīgajā autobusu vadītāju darba un atpūtas laika jautājumā.

Parlaments 5.jūnijā, balsojot par regulu, pieņēma trīs politisko grupu (Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupas, Sociāldemokrātu grupas Eiropas Parlamentā un Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas) pārstāvju kopīgi iesniegto grozījumu. Tas atspoguļo galvenos sociālo partneru vienošanās aspektus.

Grozījums ietver prasības, kas jāievēro, ja šoferi vēlas piemērot atkāpi no autoparvadājumu nozarē ES noteiktā parastā darba laika regulējuma un strādāt ilgāku laiku – līdz 12 dienām bez iknedēļas pārtraukuma.

Piemēram:

• vismaz 24 stundām no pārvadājuma jānotiek citā, nevis ceļojuma sākuma valstī ES vai ārpus tās;

• iknedēļas atpūtai pēc šādas atkāpes jāatbilst kārtējai iknedēļas atpūtai – vismaz 45 stundas; 24 stundu garā kompensācijas atpūta jāizmanto vienā reizē ierobežotā laika periodā;

• ja brauciens notiek nepārtraukti naktī, transportlīdzeklī visu laiku jābūt diviem vadītājiem vai braukšanas laiks jāsamazina līdz trijām stundām.

Izstrādājot grozījumu, deputāti ņēma vērā sociālo partneru argumentus, ka aptuveni 12 dienu ilgi ceļojumi ir viens no iecienītākajam tūrisma modeļiem Eiropā, īpaši pensionāriem, studentiem un trešo valstu viesiem. Ja atkāpe netiktu pieļauta, palielinātos pārvadājumu cenas un rastos papildu administratīvs slogs.

Ja ES Padome transporta ministru sanāksmē 13.jūnijā Parlamenta pieņemtajai redakcijai piekritīs, prasības stāsies spēkā 2009.gada 1.janvārī.

Ziņojumu Parlaments pieņēma ar 587 balsīm par, 54 pret, 6 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!