• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu jauno lauksaimnieku darbības sākšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2008., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

12.06.2008., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu jauno lauksaimnieku darbības sākšanai

 

Līdz 35 gadu vecu lauksaimnieku Eiropas Savienībā ir mazāk nekā 8%. Viņu īpatsvars turpina sarukt, lai gan nākotnē pārtikas ražošanai jāpalielinās. Eiropas Kopējās lauksaimniecības politikas izvērtējums jeb “veselības pārbaude” ir īstais brīdis, lai uzlabotu pasākumus, kas domāti jaunu lauksaimnieku darbības sākšanai, apmācībām, parādu segšanai.

Lai gan jauno lauksaimnieku uzņēmumi ES ir salīdzinoši rentabli, jaunu cilvēku aizplūšana no laukiem turpinās. Daudzu dalībvalstu lauku rajonos ir apdraudēta paaudžu nomaiņa. 5.jūnijā pieņemtajā iniciatīvas ziņojumā deputāti piedāvā risinājumus. 

Parlaments uzsver, ka no palikšanas laukos vai darbības sākšanas attur tādas grūtības kā augstās darbības uzsākšanas izmaksas, nepārtraukta vajadzība ieguldīt pamatlīdzekļos un cilvēkresursos, tas, ka lauksaimniekiem ne vienmēr ir pieejama jaunākā informācija un pētījumu rezultāti.

Deputāti tāpēc aicina pārskatīt Eiropas Savienības lauksaimniecības politikas ietvaros noteikto darbības sākšanas atbalstu, kas palicis nemainīgā līmenī kopš tā ieviešanas.

Jaunienācējiem laukos arī jāpalielina Kopienas atbalsta maksimālais apjoms (pašlaik 55 000 eiro), kā arī jāpagarina tā iesniegšanas termiņš no trim līdz pieciem gadiem.

Deputāti iesaka apsvērt saimniecības izīrēšanas pabalstus, subsidētos aizdevumus un fiskālus pasākumus, kas palīdzētu segt augstās procentu izmaksas par iepirkumiem. Jāizveido īpašs rezerves fonds, lai palīdzētu jaunajiem lauksaimniekiem tikt galā ar darbības uzsākšanas laikā neparedzamiem apstākļiem, piemēram, laika apstākļiem, kas sabojā ražu, vai strauju izmaksu pieaugumu. Uzsverot, ka tas ir ES interesēs gan no ekonomiskā, gan no vides viedokļa, Parlaments aicina palielināt atbalstu lauksaimnieku mūžizglītībai, piemēram, tādām programmām kā Leonardo. Lai veicinātu jauno lauksaimnieku iespējas mācīties un apmainīties ar pieredzi, Parlaments aicina izveidot instrumentus, kas jaunajiem lauksaimniekiem ļautu šādas apmācības laikā pamest savas saimniecības.

Pašlaik pasākumi jauno lauksaimnieku atbalstam ir paredzēti Kopējās lauksaimniecības politikas kontekstā. Tie ietver finansējumu darbības sākšanai lauksaimniekiem vecumā līdz 40 gadiem, saimniecību modernizācijai, apmācībai un konsultāciju pakalpojumiem, pētniecības un attīstības programmām.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!