• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 10. jūnija noteikumi Nr. 427 "Tiesu eksperta sertifikācijas un resertifikācijas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2008., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.429

Kārtība, kādā piešķir valsts budžeta finansējumu filmu nozares projektiem

Vēl šajā numurā

18.06.2008., Nr. 94

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 427

Pieņemts: 10.06.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.427

Rīgā 2008.gada 10.jūnijā (prot. Nr.38 18.§)
Tiesu eksperta sertifikācijas un resertifikācijas kārtība
Izdoti saskaņā ar Tiesu ekspertu likuma 6.panta sesto daļu, 7.panta piekto un septīto daļu, 8.panta pirmo un otro daļu un 26.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka:

1.1. Tiesu ekspertu sertifikācijas komisijas (turpmāk – komisija) darbību un kompetenci;

1.2. tiesu eksperta kandidāta pieteikšanās kārtību sertifikācijai;

1.3. tiesu ekspertu sertifikācijas kārtību;

1.4. tiesu ekspertu sertifikācijai nepieciešamo minimālo zināšanu apjomu;

1.5. tiesu ekspertu sertifikācijas pārbaudījuma maksu un maksas ieka­sēšanas kārtību;

1.6. tiesu ekspertu resertifikācijas kārtību;

1.7. tiesu ekspertu resertifikācijai nepieciešamo zināšanu apjomu;

1.8. tiesu eksperta sertifikāta izsniegšanas kārtību;

1.9. tiesu eksperta sertifikāta derīguma termiņu;

1.10. tiesu eksperta sertifikāta paraugu (1.pielikums);

1.11. tiesu eksperta sertifikāta darbības apturēšanas un sertifikāta atņem­šanas kārtību.
2. Tiesu ekspertu padome (turpmāk – padome) atbild par tiesu eksperta kandidātiem noteiktā sertifikācijas pārbaudījuma (turpmāk – pārbaudījums) or­ganizēšanu, tā tehnisko nodrošinājumu, nodrošina pārbaudījuma testu un biļešu izstrādāšanu, pārbaudījuma darbu glabāšanu, kā arī apstiprina pārbaudījuma testu un biļetes.
3. Pārbaudījumu pieņem komisija, kas izveidota saskaņā ar Tiesu ekspertu likuma 6.pantu. Komisijas priekšsēdētājs vada komisijas darbu un ir atbildīgs par pārbaudījuma norises gaitu un vērtēšanas atbilstību šo noteikumu prasībām.
4. Lēmumu par tiesu eksperta kvalifikācijas piešķiršanu un sertifikāta izsniegšanu pieņem padome.
5. Maksa par tiesu eksperta kvalifikācijas pārbaudījuma kārtošanu ir 100 latu.
6. Pirms attiecīga pieteikuma iesniegšanas padomē tiesu eksperta kan­didāts (turpmāk – kandidāts) vai tiesu eksperts samaksā kredītiestādē šo noteikumu 5.punktā minēto maksu.
II. Pārbaudījuma organizēšana
7. Pārbaudījumu var kārtot kandidāts, kurš ir apguvis padomes apstip­rināto apmācību programmu izvēlētajā tiesu eksperta specialitātē, kā arī tiesu eksperts, kurš vēlas iegūt tiesības veikt tiesu ekspertīzi citā tiesu eksperta specialitātē.
8. Kandidāta minimālo zināšanu apjomu un zināšanu ieguvei ne­pieciešamo laiku (akadēmiskās stundas) nosaka apmācību programma. Apmācību programmā ir divas daļas:

8.1. vispārīgā daļa (nosaka tiesu ekspertam nepieciešamās juridiskās un vispārīgās tiesu ekspertīžu teorētiskās zināšanas un ir vienāda visās specialitāšu programmās);

8.2. speciālā daļa (nosaka apmācību laikā apgūstamās tēmas izvēlētajā ekspertīžu specialitātē, obligāti veicamo mācību ekspertīžu minimālo skaitu, recenzēšanai iesniedzamo mācību ekspertīžu eksperta atzinumu (turpmāk – atzinumi) skaitu un kandidātu praktisko iemaņu apjomu un līmeni).
9. Kandidāta apmācību programmas apguvi apliecina tiesu ekspertīžu iestādes vai apmācību vadītāja (ja apmācības nenotiek tiesu ekspertīžu iestādē) izsniegts apliecinājums (2.pielikums). Tiesu medicīnas un tiesu psihiatrijas eksperta kandidāta profesionālo apmācību apliecina dokuments par pēcdiploma izglītības (rezidentūras) iegūšanu.
10. Par apmācību uzsākšanu kandidāts rakstiski divu nedēļu laikā paziņo padomei, norādot apmācību termiņu, apmācību vietu un vadītāju. Mainot apmācību termiņu, kandidāts ne vēlāk kā divus mēnešus pirms iepriekš noteiktā termiņa beigām rakstiski par to paziņo padomei.
11. Pamatojoties uz informāciju par apmācāmo kandidātu skaitu un apmācību beigu termiņiem, padome ne retāk kā reizi gadā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” izsludina dokumentu iesniegšanas termiņu pārbaudījumu kārtošanai noteiktās tiesu eksperta specialitātēs, kā arī ievieto attiecīgu informāciju Tieslietu ministrijas mājaslapā internetā.
12. Lai kārtotu pārbaudījumu, kandidāts padomei iesniedz pieteikumu (3.pielikums). Pieteikumam pievieno:

12.1. kandidāta izglītību apliecinošu dokumentu kopijas;

12.2. darba pieredzes aprakstu;

12.3. apliecinājumu par apmācību pabeigšanu vai profesionālās kvali­fikācijas sertifikāta kopiju profesijās, kurās normatīvie akti paredz profesionālās sagatavotības apliecināšanu;

12.4. dokumenta kopiju, kas apliecina valsts valodas prasmi augstākajā pakāpē atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām (ja vispārējās izglītības programma nav apgūta latviešu valodā);

12.5. apmācību programmā noteiktos atzinumus;

12.6. apliecinājumu, ka uz kandidātu neattiecas Tiesu ekspertu likuma 5.panta otrajā daļā minētie ierobežojumi;

12.7. maksājumu apliecinošu dokumentu kopijas par pārbaudījuma kārtošanu.
13. Pieteikumam pievieno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā aplieci­nātas dokumentu kopijas vai uzrāda šo dokumentu oriģinālus. Iesniegtos dokumentus kandidātam atpakaļ neizsniedz.
14. Padome izskata šo noteikumu 12.punktā minētos dokumentus un mēneša laikā pēc dokumentu iesniegšanas termiņa beigām rakstiski nosūta kandidātam paziņojumu par atļauju kārtot pārbaudījumu, norādot pārbaudījuma laiku un vietu, vai atteikumu kārtot pārbaudījumu.
15. Padome pārbaudījumu nosaka ne agrāk kā mēnesi pēc šo noteikumu 14.punktā minētā paziņojuma nosūtīšanas kandidātam.
16. Padome mēneša laikā pēc šo noteikumu 12.punktā minēto dokumentu saņemšanas recenzē iesniegtos atzinumus. Recenzentus izvēlas no tiesu ekspertu reģistrā iekļauto ekspertu vidus. Ja kandidāta izvēlētajā specialitātē sertificētu ekspertu valstī nav, atzinumu recenzēšanai uzaicina atbilstošas specialitātes augstskolu akadēmiskā personāla pārstāvi.
17. Recenzents recenzijā norāda:

17.1. atzinumu atbilstību eksperta atzinuma noformēšanas prasībām;

17.2. izmantoto izpētes metožu atbilstību apstiprinātajām metodikām;

17.3. secinājumu pamatotību;

17.4. jautājumus, uz kuriem kandidātam jāsniedz atbildes pārbaudījuma laikā;

17.5. vērtējumu 10 ballu sistēmā.
18. Recenzents atzinumus recenzē 10 darbdienu laikā pēc to saņemšanas. Recenzijas iesniedz padomei divos eksemplāros kopā ar recenzētajiem atzinu­miem. Padome atzinumu recenzijas vienu eksemplāru kandidātam nosūta kopā ar paziņojumu par atļauju kārtot pārbaudījumu.
19. Padome kandidātam atsaka pārbaudījuma kārtošanu un nerecenzē iesniegtos atzinumus, ja kandidāts nav iesniedzis visus šo noteikumu 12.punktā minētos dokumentus vai konstatēta neatbilstība Tiesu ekspertu likumā noteik­tajām kandidātam izvirzītajām prasībām.
III. Pārbaudījuma vērtēšanas kārtība
20. Pārbaudījums var notikt, ja komisijas darbā piedalās komisijas priekš­sēdētājs, ne mazāk kā četri komisijas locekļi un vismaz divi pieaicinātie tiesu eksperti.
21. Pirms pārbaudījuma kandidāts uzrāda komisijas sekretāram personu apliecinošu dokumentu. Komisijas sekretārs reģistrē kandidāta vārdu, uzvārdu un personas kodu kandidātu kvalifikācijas pārbaudījuma reģistrācijas žurnālā (4.pielikums) (turpmāk – reģistrācijas žurnāls).
22. Pirms pārbaudījuma komisijas priekšsēdētājs informē kandidātus par pārbaudījuma norises kārtību un komisijas sastāvu.
23. Ja kandidāts nokavē pārbaudījuma sākumu, viņam ar komisijas priekš­sēdētāja atļauju ir tiesības kārtot pārbaudījumu, bet darba izpildes laiks netiek pagarināts.
24. Ja kandidāts attaisnojošu iemeslu dēļ neierodas uz pārbaudījumu, viņam ir tiesības kārtot pārbaudījumu citā padomes norādītajā laikā. Pārbaudījuma maksa atkārtoti nav jāmaksā. Par to, vai neierašanās iemesli atzīstami par attaisnojošiem, lemj padome.
25. Ja kandidāts neierodas uz pārbaudījumu bez attaisnojuma, maksa par pārbaudījumu viņam netiek atmaksāta.
26. Komisijas sekretārs protokolē pārbaudījuma gaitu. Protokolā norāda pārbaudījuma norises vietu, laiku, komisijas sastāvu, komisijas apspriežu laiku un pieņemtos lēmumus, kandidāta vārdu un uzvārdu, kandidāta izvēlētās biļetes numuru, uzdotos jautājumus un vērtējumu. Protokolu paraksta komisijas priekšsēdētājs, visi klātesošie komisijas locekļi, pieaicinātie tiesu eksperti un komisijas sekretārs. Protokola pielikumā pievieno komisijas locekļu aizpildītas pārbaudījuma vērtējuma veidlapas (5.pielikums), kandidāta pārbaudījuma testa veidlapas un otrās daļas atbilžu melnrakstus.
27. Pārbaudījuma laikā nav atļauts:

27.1. palīdzēt citiem kandidātiem vai sarunāties ar tiem;

27.2. lietot palīgmateriālus, tai skaitā sakaru līdzekļus, portatīvos datorus, piezīmju datorus un literatūru;

27.3. atstāt pārbaudījuma telpu bez komisijas priekšsēdētāja atļaujas.
28. Ja kandidāts neievēro šo noteikumu 27.punktā minētos nosacījumus, komisijas priekšsēdētājs viņu brīdina un pārbaudījuma darba izpildes pirmajā lapā (ailē “piezīmes”) un reģistrācijas žurnālā izdara atzīmi par izteikto brīdinājumu. Ja kandidāts pēc brīdinājuma saņemšanas pārkāpumu izdara atkārtoti, komisijas priekšsēdētājs pārbaudījuma darba izpildes lapā un reģistrācijas žurnālā izdara ierakstu par to, ka pārbaudījums nav nokārtots, un attiecīgo kandidātu izraida no pārbaudījuma telpas.
29. Pārbaudījumam ir divas daļas:

29.1. pirmajā daļā kandidāts sniedz rakstiskas atbildes uz 60 testa jautājumiem par apmācību programmas vispārīgo daļu;

29.2. otrajā daļā kandidāts mutiski sniedz atbildes uz biļetē norādītajiem trijiem jautājumiem par apmācību programmas speciālo daļu un aizstāv recenzētos atzinumus.
30. Pārbaudījuma pirmajā daļā kandidāts stundas laikā rakstiski aizpilda testu.
31. Kandidāts, kas aizpildījis testu, iesniedz to komisijas priekšsēdētājam un atstāj pārbaudījuma telpu. Pēc pārbaudījuma pirmās daļas komisijas priekšsēdētājs izsludina pārtraukumu.
32. Pārtraukuma laikā komisija izvērtē aizpildītos testus. Tests ir nokārtots, ja kandidāts ir pareizi atbildējis uz vismaz 45 jautājumiem. Negatīva vērtējuma saņemšana pārbaudījuma pirmajā daļā liedz kandidātam tiesības piedalīties pārbaudījuma otrajā daļā. Testa rezultātu ieraksta protokolā un paziņo kandidātiem.
33. Pārbaudījuma otrajā daļā kandidātus alfabēta secībā (pēc uzvārdiem) aicina pārbaudījuma norises telpā, lai izvēlētos vienu pārbaudījuma biļeti. Izvēlētās biļetes numuru kandidāts uzrāda komisijas priekšsēdētājam, un komisijas sekretārs to ieraksta protokolā.
34. Telpā, kurā notiek pārbaudījuma otrā daļa, vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā pieci kandidāti.
35. Atbilžu sagatavošanas laiks uz biļetē norādītajiem otrās pārbaudījuma daļas jautājumiem ir 30 minūtes. Kandidātam ir tiesības atbildēt ātrāk. Mutiskai atbildei uz katru jautājumu ir paredzētas ne vairāk kā 10 minūtes.
36. Komisija noklausās kandidāta sniegtās atbildes uz visiem biļetē norādītajiem jautājumiem. Komisijas locekļiem un pieaicinātajiem tiesu ekspertiem ir tiesības uzdot jautājumus, lai precizētu atbildes.
37. Pēc tam, kad kandidāts atbildējis uz biļetē norādītajiem jautājumiem, tas aizstāv recenzētos atzinumus, atbildot uz recenzijā izvirzītajiem un komisijas locekļu un pieaicināto tiesu ekspertu jautājumiem un iebildumiem.
38. Kandidāts, kas pabeidzis pārbaudījuma otro daļu, iesniedz atbilžu melnrakstu komisijas priekšsēdētājam un atstāj pārbaudījuma telpu.
39. Pēc kandidātu noklausīšanās komisijas priekšsēdētājs atklāj pārbaudījuma otrās daļas un galīgā vērtējuma apspriedi. Apspriedes laikā katrs komisijas loceklis novērtē kandidāta sniegtās atbildes uz biļetē norādītajiem jautājumiem, iesniegtos atzinumus, to recenzijas un atzinumu aizstāvēšanu un iesniedz komisijas sekretāram pārbaudījuma vērtēšanas veidlapu. Kandidātu atbildes vērtē 10 ballu sistēmā atbilstoši šo noteikumu 6.pielikumā norādītajiem kritērijiem.
40. Vērtējumu ieraksta protokolā. Komisijas loceklim un pieaicinātajam tiesu ekspertam ir tiesības lūgt ierakstīt protokolā viņa atsevišķo viedokli par vērtējumu vai pārbaudījuma norisi.
41. Pēc pārbaudījuma vērtēšanas apspriedes komisijas priekšsēdētājs pārbaudījuma norises telpā aicina kandidātus rezultātu paziņošanai.
42. Pēc pārbaudījuma norises komisijas sekretārs reģistrācijas žurnālu, kandidātu pārbaudījuma materiālus un protokolu nodod padomei.
43. Komisijas sēdes ir slēgtas. Informāciju, kas saistīta ar pārbaudes darbu novērtēšanu, var izsniegt tikai ar padomes priekšsēdētāja rakstisku atļauju.
44. Padome, pamatojoties uz kandidāta rakstisku lūgumu, izsniedz viņa pārbaudījuma darba vērtēšanas lapas atzīmju daļas izrakstu, nenorādot vērtētāju.
45. Padome, pamatojoties uz komisijas locekļu iesniegtajiem vērtējumiem, viedokļiem un piezīmēm, 10 darbdienu laikā pieņem lēmumu par tiesu eksperta kvalifikācijas piešķiršanu un sertifikāta izsniegšanu vai par atteikumu piešķirt tiesu eksperta kvalifikāciju un izsniegt sertifikātu. Tiesu eksperta kvalifikāciju piešķir, ja kandidāta saņemtais vidējais vērtējums par atbildēm uz biļetēs norādītajiem jautājumiem un par recenzētajiem atzinumiem un to aizstāvēšanu ir vismaz piecas balles. Padome lemj nepiešķirt tiesu eksperta kvalifikāciju, ja komisijas darbā pieaicinātā tiesu eksperta vai recenzenta vērtējums ir bijis zemāks par piecām ballēm. Lēmumu kandidātam nosūta piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas dienas.
46. Kandidāts, kurš nav nokārtojis pārbaudījumu, atkārtoti to var kārtot ne agrāk kā pēc pusgada no pārbaudījuma rezultātu paziņošanas dienas, bet ne vēlāk kā divu gadu laikā no apliecinājuma saņemšanas par apmācību pabeigšanu vai profesionālās kvalifikācijas sertifikāta iegūšanas profesijās, kurās normatīvie akti paredz profesionālās sagatavotības apliecināšanu.
IV. Resertifikācija
47. Tiesu eksperts ne vēlāk kā divus mēnešus pirms sertifikāta darbības termiņa beigām iesniedz padomē pieteikumu tiesu eksperta resertifikācijai (7.pielikums).
48. Tiesu eksperts, kurš ir sertificēts vairākās savstarpēji saistītās ekspertu specialitātēs un kurš iepriekšējo sertifikātu darbības laikā ir veicis šajos noteikumos noteikto eksperta kvalifikācijas nodrošināšanai nepieciešamo minimālo ekspertīžu skaitu (8.pielikums), var pieteikties kompleksai reserti­fikācijai.
49. Pieteikumam pievieno:

49.1. pārskatu par darbību iepriekšējā sertifikāta darbības laikā;

49.2. tiesu ekspertīžu iestāžu vadītāja, tiesas, prokuratūras vai izmek­lēšanas iestādes ieteikuma vēstuli.
50. Tiesu medicīnas eksperti, tiesu psihiatrijas eksperti un narkologi papildus šo noteikumu 49.punktā minētajiem dokumentiem pieteikumam pievieno ārstniecības personas sertifikāta kopiju.
51. Lēmumu par tiesu eksperta resertifikāciju padome pieņem mēneša laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas.
52. Tiesu eksperta darbību padome vērtē atbilstoši šo noteikumu 9.pielikumā minētajiem tiesu eksperta darbības vērtēšanas kritērijiem. Iegūtos punktus summē.
53. Lēmumu par resertifikāciju pieņem, ja tiesu eksperts saņēmis ne mazāk par 120 punktiem, no kuriem vismaz 25 punkti ir piešķirti par minimālo ekspertīžu skaitu. Atkārtoti izsniegtajam sertifikātam piešķir jaunu numuru.
54. Ja tiesu ekspertu sertificē kompleksajā resertifikācijā, šo noteikumu 9.pielikumā minētie punkti tiek summēti visās sais­tītajās eksperta specialitātēs, un padome pieņem lēmumu par resertifikāciju katrā no eksperta specialitātēm.
55. Padome pieņem lēmumu atteikt resertifikāciju, ja:

55.1. tiesu ekspertam sertifikāts anulēts saskaņā ar Tiesu eksperta likuma 26.panta otrās daļas pirmo un otro punktu;

55.2. eksperts nav saņēmis šo noteikumu 53.punktā minēto punktu skaitu;

55.3. tiesu eksperts sniedzis nepatiesas ziņas ar profesionālo darbību saistītos jautājumos;

55.4. tiesu medicīnas eksperta ārstniecības personas sertifikāts ir zaudējis spēku.
56. Ja tiesu ekspertam atsaka resertifikāciju, viņš sertifikātu iegūst šo noteikumu III nodaļā noteiktajā kārtībā.
57. Šo noteikumu 53. un 55.punktā minēto lēmumu padome nosūta tiesu ekspertam piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas dienas.
V. Sertifikāta izsniegšana, tā darbības apturēšana un sertifikāta atņemšana
58. Lēmumu par sertifikāta piešķiršanu vai resertifikāciju padome rakstiski paziņo kandidātam vai tiesu ekspertam. Lēmumam pievieno rēķinu par sertifikāta izsniegšanu, norādot sertifikāta saņemšanas laiku un vietu.
59. Tiesu eksperta sertifikāta derīguma termiņš ir pieci gadi.
60. Izsniegtos sertifikātus padome reģistrē – reģistrācijas numurā norāda sertifikāta izsniegšanas gada pēdējos divus ciparus, specialitātes klasifikatora kodu un sertifikāta kārtas numuru attiecīgajā gadā (piemēram, 0701010001).
61. Tieslietu ministrija 10 darbdienu laikā pēc Tiesu ekspertu likuma 14.panta pirmajā daļā un 19.panta pirmajā daļā minētās informācijas saņemšanas iekļauj tiesu ekspertu reģistrā Tiesu ekspertu likuma 4.panta otrajā daļā paredzēto informāciju par visiem sertificētajiem tiesu ekspertiem. Informācija par tiesu ekspertu reģistru atrodama Tieslietu ministrijas mājaslapā internetā.
62. Padome lēmumu par sertifikāta darbības apturēšanu vai atņemšanu pieņem Tiesu ekspertu likumā noteiktajos gadījumos.
63. Izskatot jautājumu par sertifikāta apturēšanu vai atņemšanu, padomei ir tiesības pieprasīt nepieciešamo informāciju no tiesu eksperta.
64. Izskatot jautājumu par sertifikāta apturēšanu vai atņemšanu, padome uzaicina tiesu ekspertu ierasties attiecīgajā sēdē, paziņojot viņam sēdes vietu un laiku. Tiesu eksperta neierašanās nav pamats jautājuma neizskatīšanai.
65. Ja padome sertifikātu atzinusi par nederīgu (sertifikāts ir nozagts, nozaudēts vai kļuvis lietošanai nederīgs), tiesu ekspertam izsniedz sertifikāta dublikātu.
66. Sertifikātu anulē, ja:

66.1. sertifikāts ir atzīts par nederīgu;

66.2. padome ir pieņēmusi lēmumu par sertifikāta atņemšanu;

66.3. tiesu eksperts ir miris.
67. Ja sertifikāts anulēts, padome nekavējoties:

67.1. paziņo lēmumu tiesu ekspertam un attiecīgajai tiesu ekspertu iestādei;

67.2. maina informāciju tiesu ekspertu reģistrā;

67.3. piecu darbdienu laikā lēmumu nosūta tiesu ekspertam un attiecīgajai tiesu ekspertu iestādei.
68. Tiesu ekspertam, kuram sertifikāts ir atņemts, atkārtota sertifikācija atļauta saskaņā ar padomes lēmumu, bet ne agrāk kā pēc gada no dienas, kad pieņemts lēmums par sertifikāta atņemšanu.
VI. Pārbaudījumu rezultātu un lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana
69. Tiesu eksperts vai tiesu eksperta kandidāts mēneša laikā no padomes lēmuma pieņemšanas dienas to var apstrīdēt, iesniedzot pamatotu iesniegumu Tieslietu ministrijā.
70. Tieslietu ministrijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
VII. Noslēguma jautājumi
71. Personai, kura Tiesu ekspertu likuma spēkā stāšanās dienā veic eksperta pienākumus valsts tiešās pārvaldes iestādē vai valsts kapitālsabiedrībā un ir saņēmusi tiesu eksperta tiesības apliecinošu dokumentu, padome izsniedz sertifikātu, pamatojoties uz tiesu ekspertīžu iestādes vadītāja ieteikuma vēstuli. Vēstulē norāda veikto ekspertīžu skaitu sertifikāta termiņa darbības laikā šo noteikumu 8.pielikumā minētajās specialitātēs.
72. Ja eksperta tiesības apliecinošajā dokumentā tiesu eksperta specia­litātes nosaukums atšķiras no šo noteikumu 8.pielikumā noteiktā, tiesu ekspertam sertifikātu izdod tajā specialitātē, kurā, pamatojoties uz tiesu ekspertīžu iestādes vadītāja ieteikuma vēstuli, viņš ir veicis ekspertīzes, un specialitātes nosaukumu pielīdzina šo noteikumu 7.pielikumā noteiktajiem nosau­kumiem.
Ministru prezidents I.Godmanis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
KN427P1.JPG (54966 bytes)
Tieslietu ministrs G.Bērziņš
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
KN427P2.JPG (47046 bytes)
Tieslietu ministrs G.Bērziņš
3.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
KN427P3.JPG (35773 bytes)
Tieslietu ministrs G.Bērziņš
4.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
KN427P4.JPG (36747 bytes)
Tieslietu ministrs G.Bērziņš
5.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
KN427P5.JPG (29932 bytes)
Tieslietu ministrs G.Bērziņš
6.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
Tiesu eksperta sertifikācijas pārbaudījuma otrās daļas vērtēšanas kritēriji

Novērtējums 10 ballu sistēmā

Vārdiskais apzīmējums

Skaidrojums

10

izcili

Tiesu eksperta kandidāta (turpmāk – kandidāts) zināšanas pārsniedz apmācību programmas prasības un liecina par patstāvīgu padziļinātu zināšanu apguvi un problēmu dziļu izpratni

9

teicami

Kandidāts apmācību programmu ir apguvis pilnībā, spēj iegūtās zināšanas brīvi lietot problēmjautājumu risināšanai

8

ļoti labi

Kandidāts apmācību programmu ir apguvis pilnībā, orientējas teorētiskajās nostādnēs, bet reizēm trūkst dziļākas izpratnes un spējas šīs zināšanas lietot problēmjautājumu risināšanai

7

labi

Kandidāts apmācību programmu ir apguvis gandrīz pilnībā, orientējas teorētiskajās nostādnēs, taču ir konstatējami mazāk svarīgi trūkumi dažu tēmu izpratnē

6

gandrīz labi

Kandidāts visumā ir apguvis apmācību programmu, orientējas teorētiskajās nostādnēs, taču ir trūkumi atsevišķu tēmu izpratnē

5

viduvēji

Kandidāts visumā ir apguvis apmācību programmu, bet ir konstatējama vairāku svarīgu problēmu nepietiekama izpratne

4

gandrīz viduvēji

Kandidāts apmācību programmu ir apguvis virspusēji, daudzas problēmas nepietiekami dziļi izprot, iegūtās zināšanas nespēj lietot problēmu risināšanai

3

vāji

Kandidāts apmācību programmu ir apguvis virspusēji, nav spējīgs patstāvīgi risināt problēmas

2

ļoti vāji

Kandidāts ir virspusēji apguvis tikai dažas programmas tēmas, citās pilnīgi trūkst orientācijas

1

neapmierinoši

Kandidātam nav izpratnes par pamatproblemātiku nevienā no apmācību programmas tēmām

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
7.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
KN427P7.JPG (35412 bytes)
Tieslietu ministrs G.Bērziņš
8.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
Tiesu eksperta kvalifikācijas nodrošināšanai nepieciešamais minimālais ekspertīžu skaits

Nr.
p.k.

Tiesu eksperta specia­litātes kods

Tiesu eksperta specialitātes veids

Tiesu ekspertīžu skaits (līdz sertifikāta derīguma termiņa beigām) profesionā­lās kvalifikā­cijas nodrošinā­šanai

Tiesu ekspertīžu skaits saistītajās specialitātēs (līdz sertifikāta derīguma termiņa beigām) profesionālās kvalifikācijas nodrošināšanai

1.

Audioierakstu un videoierakstu tehniskā ekspertīze

01.01

Skaņas ierakstu un aparatūras tehniska izpēte

5

01.02

Videoierakstu un aparatūras tehniska izpēte

5

2.

Augsnes ekspertīze

02.01

Augsnes izpēte

25

3.

Autotehniskā ekspertīze

Kopā 120

03.01

Transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa izpēte

60

Ne mazāk par 10

03.02

Uzbraukuma gājējam mehānisma izpēte

60

Ne mazāk par 10

03.03

Transportlīdzekļu sadursmes mehānisma izpēte

60

Ne mazāk par 10

4.

Auksto ieroču ekspertīze

04.01

Auksto ieroču izpēte

10

5.

Ballistiskā ekspertīze

Kopā 75

05.01

Ieroču identifikācija, šāvienu pēdu un apstākļu izpēte

30

Ne mazāk par 10

05.02

Ieroču, speciālo pašaizsardzības līdzekļu un to munīcijas diagnostiskā izpēte

60

Ne mazāk par 10

6.

Bioloģiskā ekspertīze

06.01

Cilvēka matu morfoloģiskā izpēte

10

06.02

Dzīvnieku matu izpēte

10

06.03

Cilvēka bioloģiskā materiāla DNS genotipa noteikšana

50

7.

Botāniskā ekspertīze

07.01

Augu valsts objektu izpēte

10

8.

Daktiloskopiskā ekspertīze

Kopā 90

08.01

Daktiloskopiskā identifikācija

60

Ne mazāk par 10

08.02

Papillārlīniju pēdu vizualizēšana

50

Ne mazāk par 10

9.

Dokumentu tehniskā ekspertīze

09.01

Dokumentu tehniskā izpēte

50

10.

Fonoskopiskā ekspertīze

10.01

Personu identifikācija ar lingvistisko metodi

25

10.02

Personu identifikācija ar elektroakustisko metodi

25

11.

Grāmatvedības ekspertīze

Kopā 15

11.01

Dokumentu revīzija

10

Ne mazāk par 5

11.02

Grāmatvedības dokumentu izpēte

10

Ne mazāk par 5

12.

Habitoloģiskā ekspertīze

12.01

Personas identifikācija pēc ārienes pazīmēm

10

13.

Reljefo identifikācijas zīmju ekspertīze

13.01

Reljefo identifikācijas zīmju izpēte

60

14.

Informācijas tehnoloģiju ekspertīze

14.01

Informācijas tehnoloģiju izpēte

20

15.

Ķīmiskā ekspertīze

15.01

Dokumentu materiālu izpēte

30

15.02

Krāsu materiālu un pārklājumu izpēte

30

15.03

Metālu un sakausējumu izpēte

30

15.04

Narkotisko un psihotropo vielu izpēte

30

15.05

Naftas produktu un viegli uzliesmojošo vielu izpēte

30

15.06

Operatīvajās darbībās lietojamo vielu ķīmiskā izpēte

30

15.07

Pirotehnisko izstrādājumu ķīmiskā izpēte

30

15.08

Polimēru izstrādājumu izpēte

30

15.09

Speciālo pašaizsardzības līdzekļu un to munīcijas ķīmiskā izpēte

30

15.10

Spirta un alkohola izpēte

25

15.11

Sprāgstvielu un sprādzienu produktu ķīmiskā izpēte

30

15.12

Stikla, keramikas un to izstrādājumu izpēte

30

15.13

Šķiedru materiālu un to izstrādājumu izpēte

30

15.14

Šāviena pēdu ķīmiskā izpēte

30

16.

Ķīmiski toksikoloģiskā ekspertīze

16.01

Ķīmiski toksikoloģiskā izpēte narkotisko, psihotropo, toksisko vielu, spirta, tā homologu un aizvietotāju noteikšanai

25

17.

Narkoloģiskā ekspertīze

17.01

Alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu ietekmes uz

personu narkoloģiskā izpēte

25

18.

Lingvistiskā ekspertīze

18.01

Rakstīta teksta lingvistiskā izpēte

10

19.

Naudas zīmju un monētu ekspertīze

Kopā 40

19.01

Papīra naudas zīmju izpēte

30

Ne mazāk par 10

19.02

Monētu izpēte

30

Ne mazāk par 10

20.

Odoroloģiskā ekspertīze

20.01

Odoroloģiskā izpēte

5

21.

Psihodiagnostiskā poligrāfa ekspertīze

21.01

Psihodiagnostiskā poligrāfa ekspertīze

24

22.

Rokrakstu ekspertīze

22.01

Grafiskā izpēte

100

23.

Sprādzientehniskā ekspertīze

23.01

Sprādzientehniskā izpēte

30

24.

Tiesu medicīniskā ekspertīze

24.01

Dzīvo un mirušo personu tiesu medicīniskā izpēte

60

24.02

Līķu bioloģiskā materiāla ķīmiski toksikoloģiskā izpēte narkotisko, psihotropo, toksisko vielu, spirta, tā homologu un aizvietotāju noteikšanai

25

24.03

Cilvēka bioloģiskā materiāla noteikšana un seroloģiskā izpēte

60

25.

Tiesu psihiatriskā ekspertīze

25.01

Personas psihiskā stāvokļa izpēte

6

26.

Tiesu psiholoģiskā ekspertīze

26.01

Personas psiholoģiskā stāvokļa izpēte

6

27.

Trasoloģiskā ekspertīze

Kopā 50

27.01

Apavu un apģērba mehānisko bojājumu un atstāto pēdu izpēte

30

Ne mazāk par 5

27.02

Homoskopisko pēdu izpēte

15

Ne mazāk par 5

27.03

Mehanoskopisko pēdu izpēte

30

Ne mazāk par 5

27.04

Transportlīdzekļu atstāto pēdu izpēte

15

Ne mazāk par 5

27.05

Asins pēdu trasoloģiskā izpēte

15

Ne mazāk par 5

28.

Ugunsgrēku tehniskā ekspertīze

28.01

Ugunsgrēku tehniskā izpēte

30

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
9.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.427
Tiesu eksperta darbības vērtēšanas kritēriji

Nr.
p.k.

Kritērijs

Punkti

1.

Tiesu eksperta kvalifikācijas nodrošināšanai nepieciešamā ekspertīžu skaita izpilde:

1.1.

100 procentu apjomā 

+100 punkti

1.2.

75–99 procentu apjomā

+75 punkti

1.3.

50–74 procentu apjomā

+50 punkti

1.4.

25–49 procentu apjomā 

+25 punkti

2. 

Piedalīšanās ar tiesu eksperta specialitāti saistītā seminārā vai konferencē:

2.1.

bez aktīvas dalības 

+3 punkti

2.2.

stenda ziņojums 

+10 punkti

2.3.

stenda ziņojums (līdzautors) 

+7 punkti

2.4.

mutisks ziņojums vai publikācija 

+15 punkti

2.5.

mutisks ziņojums vai publikācija (līdzautors) 

+12 punkti

3.

Tiesu eksperta kvalifikācijas paaugstināšana:

3.1.

vienas dienas kursi  (ne mazāk kā septiņas stundas)

+3 punkti

3.2.

divu dienu kursi  (ne mazāk kā 14 stundas)

+6 punkti

3.3.

triju un vairāk dienu kursi  (ne mazāk kā
20 stundu)

+10 punkti

4.

Akreditētas metodikas izstrāde vai Tiesu ekspertu padomes apstiprinātas metodes izstrāde

+10 punkti

5.

Dalība akreditētas vai Tiesu ekspertu padomes apstiprinātas metodes izstrādē 

+5 punkti

6.

Publicēta recenzēta mācību metodiskā līdzekļa izstrāde 

+10 punkti

7.

Līdzdarbība publicēta recenzēta mācību metodiskā līdzekļa izstrādē

+5 punkti

8.

Lekciju kursa izstrāde vai vadīšana ar tiesu eksperta specialitāti saistītā jomā 

+1 punkts par katru akadēmisko stundu

9.

Tiesu eksperta atzinuma recenzēšana 

+1 punkts par katru atzinumu

10.

Viena tiesu ekspertu kandidāta apmācības vadīšana 

+15 punkti

11.

Zinātniski praktiskais pētījums, kura rezultāti ir noformēts kā zinātniskais pārskats vai kura rezultāti publicēti kādā no recenzētajiem (citējamiem) izdevumiem

+20 punkti

12.

Līdzdarbība zinātniski praktiskā pētījumā, kura rezultāti ir noformēti kā zinātniskais pārskats vai publicēti kādā no recenzētajiem (citējamiem) izdevumiem

+13 punkti

13.

Darbība profesionālā asociācijā vai darba grupā 

+10 punkti

14.

Darbība profesionālās asociācijas vēlētā institūcijā 

+15 punkti

15.

Darbība Tiesu ekspertu sertifikācijas komisijā vai Tiesu ekspertu padomē

+15 punkti

16.

Kļūdainu tiesu eksperta atzinumu sagatavošana, par ko saņemts attiecīgs Tiesu ekspertu padomes lēmums

–25 punkti

17.

Disciplinārsods, kas saņemts par pārkāpumu, kas saistīts ar tiesu eksperta profesionālo darbību 

–20 punkti

18.

Sūdzība vai blakuslēmums, kuru izskatot ir konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi

–15 punkti

19.

Tiesu ekspertu ētikas kodeksa normas pārkāpums

–10 punkti

Tieslietu ministrs G.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!