• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Zinātņu akadēmija: Balvas ievērojamiem zinātniekiem un zinātnes censoņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2008., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176990

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

18.06.2008., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Zinātņu akadēmija: Balvas ievērojamiem zinātniekiem un zinātnes censoņiem

 

ZINATNE.JPG (23670 bytes)
Vakar, 17.jūnijā, pēc 2008.gada zinātnes balvu piešķiršanas: Sanda Jēgere, “Latvijas Gāzes” valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis, Aris Lācis, LZA prezidents Juris Ekmanis, Pēteris Šipkovs un Tatjana Odiņeca
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

 

Vakar, 17.jūnija pēcpusdienā, Zinātņu akadēmijā notika Latvijas Zinātņu akadēmijas, a/s “Latvijas Gāze” un Latvijas Izglītības fonda 2008.gada zinātnes balvu piešķiršanas svinīgā ceremonija. Kā ik gadu (kopš 2002.gada), arī šoreiz tiek pasniegtas divas balvas ievērojamiem zinātniekiem praktiķiem gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs, sirds ķirurģijas un kardioloģijas zinātnēs par izcilu darbu kopumu vai mūža veikumu. Līdztekus tiek piešķirtas divas stipendijas doktorantiem, topošajiem zinātniekiem.

Tā 2008.gada balva siltumtehnikas un ar tām saistītās nozarēs piešķirta LZA korespondētājloceklim Dr.habil.sc.ing. Pēterim Šipkovam – par darbu kopu “Energoresursu racionālas izmantošanas pētījumi Latvijā”. P.Šipkovs ir LZA Fizikālās enerģētikas institūta Enerģijas resursu laboratorijas vadītājs. 147 zinātnisko publikāciju (t.sk. trīs monogrāfiju) autors. Galvenie zinātniskā darba virzieni: atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanas problēmas, kombinētās energoapgādes sistēmas, kurināmā un enerģijas bilances optimizācija. Sadarbojoties ar Dānijas speciālistiem, realizēta lielākā Baltijā Saules kolektora uzstādīšana Aizkrauklē. Enerģijas resursu laboratorijā izmēģināti bezreduktora vēja ģeneratoru eksperimentālie paraugi.

Savukārt kardioloģijas nozarē par mūža ieguldījumu balva piešķirta profesoram Dr.habil.med. Arim Lācim par sarežģītu iedzimtu sirdskaišu ķirurģisku korekciju un diagnostikas metožu izstrādi, kā arī jauno kolēģu sagatavošanu. A.Lācis ir Valsts bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs. 335 zinātnisku publikāciju, t.sk. trīs monogrāfiju un 13 izgudrojumu, autors.

Bet doktoranta stipendija piešķirta inženierzinātņu maģistrei Tatjanai Odiņecai par darbu “Primāro enerģijas resursu optimizācija koģenerējošiem siltuma avotiem”. Zinātniskais vadītājs prof. Dr.sc.ing. Viktors Zēbergs. Tatjana Odiņeca ir RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju institūta 3.kursa doktorante. Kopš 2007.gada maija ir SIA “Gāze Komunālserviss” projektu grupas vadītāja. Par promocijas darba tēmu ir publicējusi pētījuma rezultātus un ziņojusi vairākās starptautiskās konferencēs.

Un doktoranta stipendija piešķirta LU Latvijas Kardioloģijas institūta internistei un kardioloģei Sandai Jēgerei par darbu “Intravaskulārās ultraskaņas pielietojums un standartizācija aterosklerotiskās plāksnes un neointīmas novērtēšanā sarežģītos koronāros bojājumos”. Doktorantūras darba vadītājs Dr.med. Andrejs Ērglis. 34 publikāciju un tēžu autore. S.Jēgeres medicīnas doktora studiju tēma ir veltīta invazīvās kardioloģijas nozares būtiskam jautājumam – par intravaskulārās ultraskaņas metodes standartu izstrādi un to atbilstību klīniskiem iznākumiem.

 

Ilga Tālberga,LZA Zinātniskais sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!