• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rajonu pašvaldību reorganizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2008., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177027

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Līgu Hāzenfusi

Vēl šajā numurā

19.06.2008., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rajonu pašvaldību reorganizāciju

 

Rajonu pašvaldību reorganizācija jāveic līdz nākamā gada beigām, paredz Saeima Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas galīgajam lasījumam sagatavotais Rajonu pašvaldību reorganizācijas likuma projekts. Rajonu padomju pilnvaras beigsies 2009.gada 1.jūlijā, bet pašvaldību darbība – 31.decembrī.

Likumprojekts paredz rajonu pašvaldības reorganizēt saskaņā ar plānu, kas pašvaldībām jāapstiprina līdz šā gada beigām. Plānā jāparedz visu pašvaldības institūciju, mantas, finanšu līdzekļu, tiesību un saistību nodošana vietējām pašvaldībām un plānošanas reģioniem. Plāna izpildi koordinēs viena no bijušā rajona teritorijā izveidotajām novada pašvaldībām, kuru noteiks rajona padome. Ja rajona padome nepieņems reorganizācijas plānu, tad noteikumus par attiecīgās pašvaldības reorganizāciju izdos Ministru kabinets, paredz likumprojekts. Ja, nepienācīgi pildot plānu, būs apdraudēta pašvaldības funkciju veikšana un aizskartas sabiedrības intereses, par grozījumiem reorganizācijas plānā varēs lemt Ministru kabinets. Reorganizācijas plānus publicēs attiecīgās rajona pašvaldības un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas mājaslapā.

Lai rajonu padomes savu nekustamo īpašumu varētu pārdot, ieķīlāt vai iznomāt uz laiku, kas ilgāks par vienu gadu, būs nepieciešama Ministru kabineta piekrišana. Šādā veidā gūtos ieņēmumus varēs novirzīt vienīgi rajona pašvaldības investīciju projektu, Eiropas Savienības fondu un ārvalstu finanšu palīdzības projektu finansēšanai, pašvaldības aizņēmumu atmaksai, ilgtermiņa saistību izpildei, kā arī reorganizācijas plāna izpildei.

Rajona pašvaldības reorganizācijas plāns būs jāīsteno no 2009.gada 1.marta līdz 2009.gada 31.decembrim. Reorganizācijas izdevumus 2009.gadā paredzēts finansēt no rajona pašvaldības budžeta, bet, ja būs nepieciešami papildu līdzekļi, par to piešķiršanu lems Ministru kabinets. Likumprojekts paredz, ka rajona padomes reorganizāciju uzraudzīs Rajona padomes reorganizācijas uzraudzības komisija, kurā būs pa vienam pārstāvim no rajonā ietilpstošajām pašvaldībām.

Likumprojekts paredz, ka Ministru kabinetam līdz šā gada 1.septembrim jānosaka rajonu pašvaldību reorganizācijas plāna izstrādāšanas, grozīšanas un izpildes kārtība, plāna saturs un svarīgākās vadlīnijas pašvaldības institūciju, mantas, tiesību un saistību sadalē, kā arī rajona pašvaldības budžeta grozīšanas kārtība 2009.gada otrajā pusgadā. Likumprojekts trešajā, galīgajā, lasījumā vēl jāpieņem Saeimai, un pārejas noteikumi paredz, ka tas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!