• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs: Par atbildību valsts valodas lietošanas pārkāpumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2008., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177060

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atvadu vizītē pieņemot Ķīnas Tautas Republikas vēstnieku

Vēl šajā numurā

19.06.2008., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs: Par atbildību valsts valodas lietošanas pārkāpumos

 

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš noraida Daugavpils domes priekšsēdētājas Ritas Strodes izteiktos pārmetumus par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā attiecībā uz valsts valodas lietošanu.

Ministrs uzsver, ka Latvijā ir tikai viena valsts valoda – latviešu, un valstij ir jāveicina tās lietošanas nostiprināšana sabiedrībā. Tāpēc nav pieļaujami gadījumi, kad darba devēji neievēro likumā noteiktās prasības par valsts valodas zināšanas nepieciešamību noteiktās profesijās – īpaši pakalpojumu sfērā strādājošajiem. “Uzskatu, ja darbs saistīts ar klientu apkalpošanu un saskarsmi ar iedzīvotājiem, valsts valoda būs jāprot un jālieto arī, piemēram, elektriķiem, atslēdzniekiem, automehāniķiem, juvelieriem, mūzikas instrumentu skaņotājiem un citiem,” norāda G.Bērziņš. Tas neizslēdz iespēju, ka šis cilvēks pārzina un lieto arī krievu, angļu, vācu vai citas valodas, tādējādi palielinot savu klientu loku, taču latviešu valoda ir jāzina obligāti.

Tāpat nav akceptējama preču realizēšana vairumtirdzniecībā, nenodrošinot preču marķējumā, lietošanas instrukcijās, garantijas dokumentos vai tehniskajā pasē ietvertās informācijas tulkojumu valsts valodā.

Normatīvajos aktos ir minēti gadījumi, kad valsts un pašvaldības iestādes ar bukletu, plakātu un citu materiālu palīdzību var sniegt informāciju līdzās valsts valodai arī svešvalodās, un šie noteikumi ir jāievēro.

12.jūnijā Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kuru mērķis ir precizēt atbildību par pārkāpumiem valsts valodas lietošanā.

 

Valdis Freidenfelds, tieslietu ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!