• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Diskutējot par pašvaldību iespējām piesaistīt ES fondus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2008., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177066

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs: Par atbildību valsts valodas lietošanas pārkāpumos

Vēl šajā numurā

19.06.2008., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Diskutējot par pašvaldību iespējām piesaistīt ES fondus

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns 16.jūnijā, tiekoties ar plānošanas reģionu pārstāvjiem, aicināja Latvijas pašvaldības aktīvāk izmantot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondus, piedaloties Eiropas teritoriālās sadarbības programmās.

Eiropas teritoriālās sadarbības mērķis ir stiprināt pārrobežu sadarbību ar kopēju vietēju un reģionālu iniciatīvu palīdzību.

Latvijas reģioniem 2007.–2013.gadā ir iespēja piedalīties piecās pārrobežu sadarbības programmās.

Igaunijas–Latvijas programmā, kuras kopējais Eiropas Reģionālā fonda finansējums ir 36 miljoni eiro jeb 25,3 miljoni latu, prioritātes ir pierobežas reģionu atšķirību mazināšana, konkurētspējas celšana un kopienu integrēšana. Projektu pieteikumus var iesniegt jebkurā laikā, un patlaban saņemti 12 projektu pieteikumi, no kuriem astoņi ir izturējuši tehniskās atbilstības pārbaudi. Aktīvākie bijuši Igaunijas partneri.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), izvērtējot Latvijas reģionu aktivitāti, piedaloties Latvijas–Igaunijas pārrobežu sadarbības programmā, secinājusi, ka Latvijas partneru iesniegtajiem projektiem jānodrošina augstāka kvalitāte. Tāpat Latvijas partneriem, salīdzinot ar Igaunijas projektu pieteicējiem, ir zemāks pieprasījums pēc investīcijām infrastruktūrā.

Kā jautājumus, kas būtu jārisina sadarbības projektu attīstībā, ministrs E.Zalāns plānošanas reģioniem akcentēja nepieciešamību sekmēt sadarbību ar partneriem ārpus Latvijas. Vienlaikus sadarbībā ar Finanšu ministriju jārisina jautājums par projektu priekšfinansējumu.

Ar plānošanas reģioniem pārrunāta iespēja ar ES fondu līdzekļu atbalstu atjaunot savulaik pārraktos pierobežas ceļus. Pašvaldības apņēmās apkopot informāciju par ceļiem, ko būtu jāatjauno, lai pēc tam varētu risināt jautājumu par šo ceļu attīstību, piesaistot pārrobežu sadarbībai paredzēto struktūrfondu finansējumu.

Latvijas–Lietuvas programmā 2007.–2013.gadā būs pieejami ap 60 miljoniem eiro jeb 42,17 miljoni latu, un tie paredzēti sociālekonomiskās attīstības un konkurētspējas veicināšanai, kā arī pievilcīgas vides veidošanai.

Tāpat Latvijas reģioni var piedalīties Igaunijas–Latvijas–Krievijas programmā, kur ES struktūrfondi tiek paredzēti ekonomiskās un sociālās attīstības veicināšanai kopēju problēmu risināšanai un pierobežas reģionu iedzīvotāju sadarbības sekmēšanai.

Latvijas–Lietuvas–Baltkrievijas programmā 2007.–2013.gadā būs pieejami 42 miljoni eiro jeb 29,5 miljoni latu, lai veicinātu ilgtspējīgu sociālo un ekonomisko attīstību un kopīgu problēmu risināšanu.

Tāpat Latvijas reģioniem ir iespēja piedalīties Centrālajā Baltijas jūras reģiona programmā, transnacionālajā sadarbības programmā Baltijas jūras reģiona valstu sadarbībai, kā arī starpreģionu sadarbības programmā visai ES teritorijai.

Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmā pirmais projektu konkurss jau ir noslēdzies, saņemot 110 projektu pieteikumus. Aktīvākie bijuši Vācijas, Somijas un Zviedrijas reģioni. Šā gada oktobrī uzraudzības komitejas sanāksmē, kas notiks Dānijā, tiks lemts par projektu apstiprināšanu un otrā konkursa izsludināšanas datumu.

Pārrobežu sadarbības projekti tika īstenoti arī iepriekšējā plānošanas periodā 2004.–2006.gadā. Kopējais INTERREG III programmu finansējums Latvijai bija 15,26 miljoni eiro jeb 10,72 miljoni latu. 2006.gadā INTERREG III programmu, kurā piedalās Latvija, finansējums tika pilnībā izlietots.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!