• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par birokrātijas samazināšanu būvizstrādājumu lietās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2008., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177072

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par vienotu politiku enerģētikas un klimata jomā

Vēl šajā numurā

19.06.2008., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par birokrātijas samazināšanu būvizstrādājumu lietās

 

Lai uzlabotu iekšējā tirgus darbību būvizstrādājumu jomā, Eiropas Komisija ierosināja aizstāt “būvizstrādājumu direktīvu” (89/106/EEK) ar jaunu regulu, kuras mērķis būs likvidēt visus atlikušos pārvaldības un tehniskos šķēršļus būvizstrādājumu brīvai apritei Eiropas Ekonomikas zonā. Tā kā būvniecības nozare veido 15% no ES ražošanas pievienotās vērtības, bet tikai 5% no Kopienas iekšējās tirdzniecības apjoma, tā nav tik atvērta kā citas rūpniecības preču nozares. “Būvizstrādājumi” apvieno vairāk nekā 40 izstrādājumu veidu, piemēram, durvis, siltumizolācijas izstrādājumus, cementu, jumta segumus un ķieģeļus. Priekšlikuma mērķis ir ieviest “vienotu tehnisko valodu”, kas raksturotu visu šo izstrādājumu ekspluatācijas īpašības, tādējādi vienkāršojot un atrisinot līdzšinējo situāciju. Ierosināts vienkāršot procedūras CE marķējuma ieviešanai, jo tas samazinātu izmaksas ražotājiem, vienlaikus nodrošinot, ka izstrādājumiem pievienotais ekspluatācijas īpašību apraksts ir precīzs un ticams. Ir ieviesti arī īpaši pasākumi, lai atvieglotu noteikumus attiecībā uz mikrouzņēmumiem.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kurš atbildīgs par uzņēmējdarbības un rūpniecības politiku, teica: “Ar šo priekšlikumu mēs turpinām centienus modernizēt ES tiesību aktus un samazināt nevajadzīgu birokrātiju un pārlieku reglamentēšanu. Mans mērķis ir vienkāršot prasības, kas jāpilda nozarei un jo īpaši mazajiem uzņēmumiem. Šo pārmaiņu rezultātā varēs samazināt būvizstrādājumu tirgus cenas, savukārt izgudrotāji varēs rīkoties saskaņā ar vienkāršākām un efektīvākām procedūrām.”

Priekšlikums veicinās preču brīvu apriti, izveidojot vienotu tehnisko valodu ražotāju vajadzībām, lai definētu Eiropas tirgū laisto izstrādājumu ekspluatācijas īpašības/raksturlielumus. Vienotā tehniskā valoda galvenokārt ietvers saskaņotus standartus, un Eiropas tehniskais novērtējums aizstās valstu atbilstošās tehniskās specifikācijas, kā arī palielinās tirgus caurredzamību, tādējādi radot ieguvumus lietotājiem, piemēram, dizaineriem, būvniekiem, būvuzņēmējiem un citām iesaistītajām personām. Šos ieguvumus īpaši izjutīs arhitekti, kuriem būs vieglāk iegūt ticamu informāciju par to izstrādājumu ekspluatācijas īpašībām, kurus tie plāno izmantot, veicinot arhitektu atbildību par būvniecības darbu drošību, kā to paredz valstu noteikumi. Arī dalībvalstu pārvaldes iestādēm būs vieglāk izpildīt dažādos uzdevumus, kas tām jāveic būvniecībā.

Mērķis ir nodrošināt ticamu un precīzu informāciju par būvizstrādājumu ekspluatācijas īpašībām, uzlabojot standartu ticamību un arī ieviešot jaunus un stingrākus kritērijus pilnvarotajām iestādēm, un stiprinot tirgus uzraudzību.

Priekšlikumā iekļauti precīzi noteikumi par saistībām, kuras jāpilda visiem uzņēmējiem. Skaidri ir definētas situācijas, kad ražotājam jāsniedz ekspluatācijas īpašību apraksts. Tādējādi ražotājiem ir izvēle, vai sniegt izstrādājumu ekspluatācijas īpašību aprakstu, kas ir plašāks par obligāti norādāmajiem datiem.

Skaidri tiks definēta būvizstrādājumu CE marķējuma konkrētā nozīme. Šis marķējums apliecina, ka izstrādājumam pievienotā informācija ir iegūta saskaņā ar ierosināto regulu un tādēļ tā jāuzskata par precīzu un ticamu.

Dažās īpašās situācijās procedūras, kas jāizpilda, lai saņemtu CE marķējumu, tiks vienkāršotas, lai būtiski samazinātu ražotāju izmaksas. Īpaši tas attiecas uz mikrouzņēmumiem (mazāk nekā 10 darbinieku) un atsevišķiem izstrādājumiem, par kuru drošumu nav nopietnu šaubu. Šā paša iemesla dēļ tiks atļauts izmantot stabilus iepriekšēju testu rezultātus vai citus esošus datus par izstrādājumiem tā vietā, lai pieprasītu atkārtotu šādu izstrādājumu testēšanu. Arī attiecībā uz inovatīviem izstrādājumiem tiks ieviestas vienkāršotas un racionalizētas procedūras.

Ierosinātajā regulā ietvertie standartizācijas procesi varētu sekmēt arī ilgtspējīgas rūpniecības politikas attīstību, nodrošinot saskaņotus instrumentus tās īstenošanai, piemēram energoefektivitātes vai ilgtspējīgas būvniecības jomā. Tādējādi šodienas priekšlikums papildina citus ES pasākumus ilgtspējīgas attīstības veicināšanai.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!