Rīgā 2008.gada 17.jūnijā (prot. Nr.42 27.§)
4.panta ceturto daļu un trīspadsmito daļu, 13.panta trešo daļu un
Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma 13.panta pirmo daļu
1.1. liellopu un cūku (turpmāk – dzīvnieki) liemeņu apstrādes kvalitātes, klasifikācijas un marķēšanas prasības gaļas ieguves uzņēmumos (turpmāk – kautuves);
1.2. kārtību, kādā tiek novērtēta dzīvnieku liemeņu atbilstība apstrādes kvalitātes un klasifikācijas prasībām;
1.3. kārtību, kādā tiek vākta un apkopota informācija par dzīvnieku liemeņu cenām un tirdzniecības apjomiem;
1.4. dzīvnieku liemeņu klasificētāju un Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoru apmācības kārtību.
8.1. liellopu liemeņus – saskaņā ar Padomes 2006.gada 24.jūlija Regulu (EK) Nr.1183/2006 par Kopienas skalu pieaugušu liellopu liemeņu klasificēšanai prasībām un Komisijas 2006.gada 20.janvāra Regulu (EK) Nr.103/2006, ar ko pieņem papildu noteikumus pieaugušu liellopu liemeņu Kopienas klasifikācijas skalas piemērošanai;
8.2. cūku liemeņus – saskaņā ar Padomes 1984.gada 13.novembra Regulu (EEK) Nr.3220/84, ar ko nosaka Kopienas mērogu cūku liemeņu klasificēšanai, izmantojot atbilstības klasi “S” un šo noteikumu pielikumu.
10.1. liellopa liemenis:
10.1.1. atasiņots;
10.1.2. bez ādas;
10.1.3. bez galvas. Galva atdalīta no liemeņa pie atlanta un pakauša kaula locītavas;
10.1.4. bez kājām. Kājas atdalītas no liemeņa karpometakarpālajās un tarsometatarsālajās locītavās;
10.1.5. ar apstrādātu kakla daļu;
10.1.6. ar neatdalītiem zemādas taukiem;
10.1.7. bez orgāniem, kas atrodas krūšu un vēdera dobumā;
10.1.8. bez nierēm, nieru taukiem vai iegurņa taukiem;
10.1.9. bez diafragmas;
10.1.10. bez astes. Aste atdalīta starp pēdējo krusta kaula un pirmo astes skriemeli;
10.1.11. bez muguras smadzenēm;
10.1.12. bez tesmeņa, bez tesmeņa un dzimumorgānu taukiem;
10.1.13. bez taukiem liemeņa ciskas iekšpusē;
10.1.14. bez jūga vēnas un blakus esošajiem taukiem;
10.1.15. pārdalīts pa vidu kakla, krūšu, jostas un krusta kaula skriemeļiem, pa krūšu kaula un gūžas saauguma (simfīzes) un mugurkaula vidu;
10.2. cūkas liemenis:
10.2.1. atasiņots;
10.2.2. bez iekšējiem orgāniem;
10.2.3. bez mēles, sariem, nagiem un dzimumorgāniem;
10.2.4. bez nieru taukiem un nierēm;
10.2.5. bez diafragmas;
10.2.6. ar galvu, asti un kājām;
10.2.7. vesels vai pārdalīts pa liemeņa viduslīniju.
11.1. 7,61 %, aizstājot atdalīto galvu;
11.2. 1,61 %, aizstājot atdalītās pakaļkājas;
11.3. 0,11 %, aizstājot atdalīto asti.
16.1. liellopu liemeņus marķē atbilstoši Komisijas Regulai (EEK) Nr.344/91, ar ko nosaka sīki izstrādātus noteikumus Padomes Regulas (EEK) Nr.1186/90 piemērošanai, kas paplašina darbības jomu Kopienas skalai, kas paredzēta pieaugušu liellopu liemeņu klasificēšanai, apzīmogojot ar neizdzēšamu un netoksisku tinti, kur burti un cipari ir vismaz divus centimetrus augsti. Liemeņa pakaļējām ceturtdaļām marķējumu uzliek uz jostas gabala ceturtā jostas skriemeļa līmenī un priekšējām ceturtdaļām – uz krūtsgabala 10 līdz 30 centimetrus no krūškaula malas;
16.2. liellopu liemeņu marķējumu var aizstāt ar etiķetēm, ievērojot šādus nosacījumus:
16.2.1. liellopu liemeņa etiķetē norāda nokautā liellopa kaušanas kārtas numuru, klasifikācijas rezultātu (kategoriju ar lielo burtu, nobarojuma atbilstības klasi ar lielo burtu un tauku slāņa klasi ar skaitli), atdzesēta liemeņa svaru, kaušanas datumu, dzīvnieka identifikācijas numuru;
16.2.2. etiķetes izmērs ir vismaz 5 x 10 centimetri, tā ir mitruma izturīga, pēc noņemšanas no liemeņa nav atkārtoti izmantojama, un norādītā informācija ir skaidri salasāma;
16.3. cūku liemeņus marķē ar zīmogu vai etiķeti atbilstoši Komisijas Regulai (EEK) Nr.2967/85, ar ko nosaka sīki izstrādātus noteikumus par Kopienas mēroga piemērošanu cūku liemeņu klasificēšanai:
16.3.1. cūkas liemeņa katrā pusē uz pakaļējās ciskas vai gurna ādas ar neizdzēšamu un netoksisku zīmoga tinti vai iededzinot izvieto marķējumu, kurā norāda:
16.3.1.1. pirmajā rindā (XxxD), kur X – gada pēdējais skaitlis, xx – gada nedēļa, D – nedēļas diena;
16.3.1.2. otrajā rindā kaušanas kārtas numuru ar arābu cipariem. Numuri ir skaidri salasāmi un ne mazāk kā divus centimetrus augsti;
16.3.2. cūku liemeņu zīmogā vai marķējumā norāda liesās gaļas saturu procentos ar precizitāti atbilstoši mērinstrumenta precizitātes pakāpei ar vienu zīmi aiz komata vai nobarojuma atbilstības klasi S, E, U, R, O, P.
17.1. dzīvnieka dzīvsvars, ja tāds ir noteikts;
17.2. dzīvnieka identifikācijas numurs liellopiem un novietnes numurs – cūkām;
17.3. no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm ievesto dzīvnieku kopējā veterinārā ievešanas dokumenta numurs un datums;
17.4. dzīvnieka kaušanas datums;
17.5. dzīvnieka liemenim piešķirtais kaušanas kārtas numurs;
17.6. dzīvnieka liemeņa klasifikācijas rezultāts;
17.7. silta liemeņa un atdzesēta liemeņa svars.
18.1. dzīvnieka identifikācijas numurs vai novietnes numurs;
18.2. dzīvnieka kaušanas datums, kaušanas kārtas numuru;
18.3. dzīvnieka dzīvsvars, ja tāds ir noteikts;
18.4. dzīvnieka liemeņa klasifikācijas rezultāts;
18.5. atdzesēta dzīvnieka liemeņa svars;
18.6. dzīvnieka liemeņa cena, kas noteikta, pamatojoties uz dzīvnieka liemeņa klasifikāciju.
20.1. par katru liellopu 48 stundu laikā pēc nokaušanas:
20.1.1. identifikācijas numurs, kaušanas kārtas numurs, pases numurs;
20.1.2. kopējā veterinārā ievešanas dokumenta numurs un tajā norādītais liellopu skaits, ja liellopi ievesti no citas valsts;
20.1.3. liellopa piegādes datums kautuvē un kaušanas datums;
20.1.4. dzīvsvars, ja tāds ir noteikts, un kautsvars (atdzesēta liellopa liemeņa svars);
20.1.5. samaksas veids atbilstoši dzīvsvaram (silta liellopa liemeņa svars) vai kautsvaram (atdzesēta liellopa liemeņa svars) un summa bez pievienotās vērtības nodokļa;
20.1.6. nobarojuma atbilstības klase, tauku slāņa klase un kategorija;
20.2. par katru cūku 48 stundu laikā pēc nokaušanas:
20.2.1. novietnes numurs;
20.2.2. kopējā veterinārā ievešanas dokumenta numurs un tajā norādītais cūku skaits, ja cūkas ievestas no citas valsts;
20.2.3. cūkas piegādes datums kautuvē, kaušanas datums un kaušanas kārtas numurs;
20.2.4. dzīvsvars, ja tāds ir noteikts, un kautsvars (atdzesēta cūkas liemeņa svars);
20.2.5. samaksas veids atbilstoši dzīvsvaram (silta cūkas liemeņa svars) vai kautsvaram (atdzesēta cūkas liemeņa svars) un summa bez pievienotās vērtības nodokļa;
20.2.6. liemeņa apstrādes veids (saskaņā ar šo noteikumu 10.2.apakšpunktu vai 11.punktu);
20.2.7. nobarojuma atbilstības klase – liesās gaļas saturs (procentos vai klasē);
20.3. katru gadu līdz 15.martam:
20.3.1. vidējās dzīvnieku transportēšanas izmaksas, transportējot dzīvniekus no piegādātāja līdz kautuvei;
20.3.2. vidējās dzīvnieku transportēšanas izmaksas par katru dzīvnieku veidu (liellopu vai cūku), transportējot dzīvniekus no piegādātāja līdz kautuvei, kā arī papildu piemaksas dzīvnieku piegādātājam (ja tādas veiktas) par iepriekšējo kalendāra gadu, izteiktas latos par atdzesēta liemeņa simts kilogramiem atsevišķi liellopiem un cūkām.
26.1. pārbauda dzīvnieku liemeņu atbilstību apstrādes kvalitātes, klasifikācijas un marķēšanas prasībām, dzīvnieku liemeņu svēršanas precizitāti kautuvē un to retrospektīvo klasifikāciju gaļas atvēsināšanas telpā;
26.2. veic visu ar dzīvnieku liemeņu klasifikāciju un svēršanu saistīto dokumentu kontroli;
26.3. pārbauda šo noteikumu 18.punktā minēto prasību izpildi;
26.4. izvērtē kautuves sniegtās informācijas atbilstību šo noteikumu 21.punktā minētajām prasībām un kautuves dokumentos reģistrētajai informācijai;
26.5. pārbauda mērinstrumentu un svaru verifikācijas periodiskumu.
27.1. palielina pārbaužu biežumu;
27.2. nosaka dzīvnieku liemeņu klasificētāja papildu apmācību;
27.3. anulē dzīvnieku liemeņu klasificētāja sertifikātu.
Zemkopības ministrs M.Roze
Ministru kabineta
2008.gada 17.jūnija noteikumiem Nr.443
1. Saskaņā ar Eiropas Kopienas Komisijas 2007.gada 21.augusta lēmumu Nr.2007/571/EK, ar kuru groza Lēmumu 2005/307/EK, ar ko apstiprinātas trīs metodes cūku liemeņu klasificēšanai (turpmāk – Lēmums Nr.2007/571/EK), Latvijā ir apstiprinātas šādas metodes:
1.1. manuālā metode (ZP) – liesās gaļas saturu aprēķina, izmantojot šādu formulu:
ý = 61,689 – 0,658x1 + 0,109x2, kur
ý – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
x1 – redzamā tauku slāņa biezums (milimetros) sadalīta liemeņa viduslīnijā, ko mēra G punktā – plānākajā daļā virs gluteus medius muskuļa;
x2 – redzamā muskuļa biezums (milimetros) sadalīta liemeņa viduslīnijā, kas izmērīts M punktā – attālums starp gluteus medius muskuli galvaskausa malā un mugurkaula kanāla augšējā malā;
1.2. ar aparātu “Intrescope (Optical Probe)” – liesās gaļas saturu aprēķina, izmantojot šādu formulu:
ý = 71,964 – 0,756x, kur
ý – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
x – muguras tauku slāņa biezums milimetros, ko mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas 6 cm attālumā no liemeņa viduslīnijas;
1.3. ar aparātu “PG 200 (Pork Grader)” – liesās gaļas saturu aprēķina, izmantojot šādu formulu:
ý = 71,938 – 0,928x1 + 0,013x2, kur
ý – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
x1 – muguras tauku slāņa biezums milimetros, ko mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas 7 cm attālumā no liemeņa viduslīnijas;
x2 – muskuļa biezums milimetros, ko mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas 7 cm attālumā no liemeņa viduslīnijas.
2. Šā pielikuma 1.punktā minētās liemeņa liesās gaļas satura aprēķināšanas formulas izmanto, ja cūkas liemeņa svars ir no 50 līdz 100 kilogramiem.