• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents, uzturoties valstsvizītē Ukrainā 25.–27.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2008., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177224

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Apmeklējot darba vizītē Afganistānu

Vēl šajā numurā

26.06.2008., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents, uzturoties valstsvizītē Ukrainā 25.–27.jūnijā

 

00.JPG (18289 bytes)
Vakar, 25.jūnijā, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere ieradās triju dienu valstsvizītē Ukrainā, kas ir pirmā šāda līmeņa vizīte kopš 1995.gada.
Svinīgās sagaidīšanas ceremonijas laikā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, Prezidenta pils priekšpagalmā, skanot abu valstu himnām
(attēlā no kreisās): Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, Lilita Zatlere un Katerina Juščenko
Foto: Anrijs Požarskis, VPK

 

Tiekoties ar Ukrainas prezidentu

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, atbildot uz Ukrainas prezidenta Viktora Juščenko uzaicinājumu, 2008.gada 25.–27.jūnijā apmeklē Ukrainu valstsvizītē.

Tikšanās laikā 25.jūnijā Latvijas un Ukrainas valstu vadītāji uzsvēra abu valstu draudzību un uz kopīgām vērtībām un interesēm balstīto sadarbību. Tika apspriesta pašreizējā divpusējā sadarbība un apliecināta abpusēja vēlme stiprināt attiecības starp Latviju un Ukrainu.

Prezidenti atzinīgi novērtēja aktīvo politisko dialogu, tai skaitā regulāru abu valstu augsta līmeņa oficiālo pārstāvju vizīšu apmaiņu. Tika atzinīgi vērtēta gan simboliskā, gan praktiskā Latvijas un Ukrainas sadarbības loma, atbalstot Ukrainas integrāciju Eiropā un tās eiroatlantisko integrāciju. Prezidenti arī uzsvēra attīstīto sadarbību starp valsts institūcijām, nevalstiskajām organizācijām un plašus kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem un izteica apņēmību šos kontaktus atbalstīt arī turpmāk.

Abu valstu vadītāju sarunā tika iezīmētas prioritātes, kuras varētu risināt kopīgi.

Latvijas Valsts prezidents pauda atbalstu Ukrainas eiropeiskajiem centieniem un tās mērķim pakāpeniski integrēties Eiropas Savienībā. Prezidenti pauda atzinību panākumiem attiecībās starp Ukrainu un Eiropas Savienību, it īpaši sarunu norisē starp Ukrainu un Eiropas Savienību par jauno uzlaboto nolīgumu. Viņi arī apsveica sarunu sākšanu par brīvās tirdzniecības telpu un labos rezultātus, kas sasniegti, ieviešot Ukrainas–ES Rīcības plānu. Šajā sakarā tika apliecināta Latvijas apņēmība turpināt sniegt divpusējās attīstības palīdzību un dalīties savā reformu pieredzē.

Prezidenti bija vienisprātis, ka par īstermiņa mērķi sarunu procesā starp Ukrainu un Eiropas Savienību jākļūst jaunajam uzlabotajam Ukrainas–ES nolīgumam, kurš noslēgts uz politiskās partnerības un ekonomiskās integrācijas principiem.

01.JPG (17181 bytes)
Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Ukrainas prezidents Vikors Juščenko draudzīgā un ieinteresētā sarunā uzreiz pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas Ukrainas prezidenta pils priekšpagalmā
Foto: Anrijs Požarskis, VPK

Latvijas un Ukrainas prezidenti apsprieda nesen Bukarestē notikušās NATO galotņu sanāksmes rezultātus, kuras laikā sabiedrotie apstiprināja, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti. Prezidenti uzsvēra, ka cieša sadarbība starp Ukrainu un NATO, kuras mērķis ir panākt Ukrainai pilntiesīgas dalībvalsts statusu aliansē, atbilst kā Latvijas un Ukrainas, tā arī visa eiroatlantiskā reģiona drošības interesēm. Šajā sakarā Ukrainas prezidents pauda atzinību Latvijas puses nepārtrauktajam atbalstam Ukrainas ceļā uz NATO.

Latvijas Valsts prezidents apstiprināja savu apņēmību arī turpmāk sniegt palīdzību un atbalstu Ukrainai eiroatlantiskās virzības realizācijā, it īpaši attiecībā uz Ukrainas ātrāku iesaisti Rīcības plānā dalībai NATO.

Tika uzsvērta Ukrainas nozīmīgā loma enerģijas resursu tranzīta sistēmā Eirāzijā un abu pušu īpašās intereses enerģētiskās drošības jautājumos, it īpaši attiecībā uz enerģijas piegādes maršrutu dažādošanu. Sarunas gaitā tika atzīmēts transporta infrastruktūras augstais attīstības līmenis Latvijā. Tika atzīts, ka Latvijas transporta–tranzīta potenciāla izmantošana atbilst Austrumu–Rietumu koridora koncepcijai.

Latvijas un Ukrainas valstu vadītāji apsprieda divpusējās ekonomiskās attiecības. Viņi bija vienisprātis, ka abām valstīm ir potenciāls tālāk izvērst savstarpējo ekonomisko sadarbību un tirdzniecību. Tika uzsvērta Latvijas–Ukrainas Starpvaldību komisijas nozīmīgā loma ekonomiskajā un zinātniski tehniskajā nozarē, palīdzot efektīvāk risināt aktuālos ekonomiskās sadarbības jautājumus.

Abu valstu vadītāji atzīmēja arī valstu uzņēmēju savstarpējo kontaktu attīstīšanas nozīmību un šajā sakarā apsveica Latvijas–Ukrainas Biznesa forumu, kas pēdējā laikā notiek Kijevā un Ļvovā.

Sarunas gaitā Latvijas un Ukrainas prezidenti uzsvēra, cik svarīgi ir pievērst pienācīgu uzmanību nozīmīgiem vēstures notikumiem, tostarp Holodomoram (Lielajam badam) Ukrainā 1932.–1933.gadā, un vienojās sadarboties, lai sekmētu šā notikuma atceri un tā vietu sabiedrības apziņā, tai skaitā starptautisko organizāciju ietvarā.

Abu valstu vadītāji atzina savu ieinteresētību stabilitātē, drošībā un ilgtspējīgā attīstībā kā reģionālā, tā arī globālā mērogā un apliecināja apņēmību turpināt strādāt, lai sasniegtu šo mērķi.

Šajā sakarā Latvijas Valsts prezidents un Ukrainas prezidents apmainījās viedokļiem par abu valstu sadarbību starptautiskajās organizācijās un par attiecībām ar citām valstīm reģionālā un globālā ietvarā.

Abu valstu prezidenti uzsvēra Ukrainas konstruktīvo ieguldījumu sarunu procesā Transnistrijas konflikta risinājumam un sadarbību ar EU Robežu palīdzības misiju (EUBAM), tostarp ieviešot vienotu muitas režīmu uz Ukrainas–Moldovas robežas.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera tosts Ukrainas prezidenta rīkotajās valsts vakariņās Kijevā 2008.gada 25.jūnijā:

Augsti godātais prezidenta kungs [Ukrainas prezidents Viktors Juščenko]!

Cienītā prezidenta kundze [Katerina Juščenko]!

Ekselences! Dāmas un kungi!

Vispirms, prezidenta kungs, atļaujiet man jums un jūsu kundzei no sirds pateikties savā un manas dzīvesbiedres vārdā par silto un viesmīlīgo uzņemšanu. Man ir patiess prieks atkal būt Ukrainā un gandarījums par šodienas interesantajām un auglīgajām sarunām, par mūsu savstarpējo sapratni.

Ar gandarījumu vēlos atzīmēt, ka politiskais dialogs starp mūsu valstīm vienmēr ir bijis intensīvs. Tomēr neesam bijuši sevišķi dāsni, rīkojot valsts un oficiālās vizītes. Biežāk esam sastapušies darba atmosfērā, lai runātu par konkrētiem divpusējiem vai globāliem jautājumiem.

Tāpēc ir jo lielāks prieks, ka tieši man ir izdevība pēc ilgāka pārtraukuma ierasties Ukrainā valstsvizītē. Šī vizīte dos iespēju man un visai Latvijas delegācijai tuvāk iepazīt ne tikai jūsu brīnišķīgo galvaspilsētu Kijevu, bet būt arī Rietumukrainas sirdī Ļvovā. Īpašs būs Černobiļas apmeklējums, ar kuru saistās tik daudz sāpīgu pārdzīvojumu ukraiņu tautai, kā arī visiem tiem, kas steidzās palīdzēt Ukrainai traģiskajā 1986.gada pavasarī. Kā medicīnas dienesta virsnieks es ierados Černobiļas katastrofas rajonā jau 1986.gada 10.maijā. Šie divi mēneši, ko pavadīju glābšanas darbos 30 kilometru zonā, ir viena no skaudrākajām manas dzīves pieredzēm. Pēc 22 gadiem rīt apmeklēšu katastrofas vietu, lai pieminētu tos, kas cietuši, un godinātu tos, kas palīdzēja Ukrainai grūtajā brīdī.

Prezidenta kungs!

Atgriežos pie mūsu dialoga. Tas pēdējā laikā ir bijis ļoti aktīvs – tikāmies gan NATO samita laikā, gan pirms mēneša Kijevas Enerģētikas samitā. Latvijas ārlietu ministrs tika uzņemts Kijevā oficiālā vizītē šā gada sākumā. Notiek sadarbība starp mūsu parlamentiem. Tas liecina par to, ka esam viens otram interesanti sarunu partneri, ka savā darbībā balstāmies uz kopīgām vērtībām un līdzīgu izpratni par starptautiskajām norisēm kā Eiropas, tā arī globālā mērogā. Šajā līdzīgajā izpratnē es saskatu iespējas vēl plašākai Latvijas un Ukrainas attiecību attīstībai, kaut arī esam atšķirīgas valstis pēc saviem ģeopolitiskajiem un ekonomiskajiem parametriem.

Latvija jau tūlīt pēc neatkarības atgūšanas izdarīja savu attīstības izvēli Eiropas un transatlantiskās integrācijas virzienā. Tie bija ambiciozi, tajā brīdī pat it kā nepiepildāmi mērķi. Bieži tā bija ļoti grūta izvēle, īpaši ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju Latvijā deviņdesmito gadu sākumā. Bija jāpieņem arī politiski nepopulāri lēmumi, bija daudz jārunā ar iedzīvotājiem, jāskaidro, ka to darām savas drošības un ekonomiskās izaugsmes vārdā.

Šodien šajā reformu ceļā ir Ukraina. Vēlos izmantot šo iespēju, atrodoties jūsu valstī, lai uzmundrinātu gan politiķus, gan uzņēmējus, gan vienkāršos Ukrainas ļaudis būt neatlaidīgiem, nepagurt, ejot pa jūsu izvēlēto reformu ceļu.

Kopš “Oranžās revolūcijas” Ukraina ir sasniegusi ievērojamus rezultātus. Tie ir Eiropā un pasaulē pamanīti un novērtēti. Kā ES dalībvalsts pārstāvis es varu droši apliecināt, ka Ukraina ir ļoti svarīgs sadarbības partneris Eiropas Savienībai. Patlaban esam jauna ES un Ukrainas padziļinātas sadarbības līguma sagatavošanas procesā. Aicinu izmantot tās sadarbības un palīdzības iespējas, ko šodien piedāvā ES, izmantot pilnībā, lai saskaņotu savu tiesību sistēmu un sasniegtu ES standartus. Eiropas valstij Ukrainai durvis uz Eiropas Savienību ir atvērtas.

Nav šaubu, ka Ukraina ir arī nozīmīgs NATO partneris. Mēs augstu vērtējam jūsu ieguldījumu starptautiskajās miera operācijās un atbalstām Rīcības plāna dalībai NATO piešķiršanu. Tomēr daudz kas vēl ir jāpaveic Eiropas un transatlantiskās integrācijas ceļā. Svarīgi saglabāt reformu tempu. Svarīga ir visu valsts institūciju koordinēta darbība, vadošo politisko spēku vienotība.

Viens no maniem vēstījumiem šajā vizītē ir – Latvija novērtē un īpaši atbalsta Ukrainas izvēlēto kursu. Latvijas interesēs ir redzēt Ukrainu attīstāmies ciešā partnerībā ar Eiropas un transatlantiskajām organizācijām. Mēs izprotam arī jūsu reformu uzdevumu sarežģītību, tāpēc esam gatavi sniegt jums palīdzīgu roku un savu reformu pieredzi. Izmantojiet šo iespēju, izsakiet savas vēlmes un vajadzības pēc mūsu ekspertu pieredzes. Nesolām, ka varēsim izpildīt pilnīgi visus lūgumus, bet esam gatavi dalīties ar savām zināšanām.

Prezidenta kungs!

Mūsu tautām ir nācies pārdzīvot dažādus vēstures pārbadījumus, un tieši tāpēc tās šodien izjūt dziļu lepnumu par savu neatkarību, par savas nākotnes izvēles brīvību. Latvijas un Ukrainas tautas vieno savstarpējas simpātijas un solidaritāte, kā arī demokrātijas, cilvēkmīlestības un etniskās iecietības pamatvērtības. Esmu lepns, ka Rīgā ir ukraiņu skola, kur ukraiņu bērni var iegūt pamatizglītību ukraiņu valodā, kur tie kopj ukraiņu tradīcijas Latvijā un veido cieņu pret Ukrainas valsti. Ar pārliecību varu teikt, ka mūsu etniskās kopienas abās valstīs bagātina mūsu sabiedrības ar savu īpašo kultūras pienesumu, ar aktivitāti mūsu valstu ekonomikas norisēs.

Prezidenta kungs!

Es paceļu šo glāzi par Latvijas un Ukrainas valstu draudzību un veiksmīgu sadarbību mūsu tautu nākotnes un labklājības vārdā! Par jūsu, prezidenta kungs, un jūsu kundzes veselību!

 

 

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna 2008.gada 25.jūnijā Ukrainas–Latvijas biznesa forumā Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības palātā, Kijevā:

(Вельмишановний пане Президенте!

Шановне панство!)

Godājamais prezident Juščenko [Ukrainas prezidents Viktors Juščenko],

Godājamais Skripčenko [Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības palātas prezidents Sergejs Skripčenko] kungs,

ekselences, ministri!

Latvijas un Ukrainas biznesa kopienas!

Ir liels gods runāt šajā Ukrainas–Latvijas biznesa forumā. Un man tā ir privilēģija dalīties dažās pārdomās un vīzijās par nākotni ar tik izcilu auditoriju.

Varu vēlreiz apliecināt, ka, sapulcinot tik ievērojamu skaitu dalībnieku, rodas liels tālākas mūsu valstu ekonomisko attiecību attīstības potenciāls.

Vispirms vēlos pateikties šā biznesa notikuma organizatoriem. Veiksmei biznesā vai politikā pareizā laika izvēlēšanās ir ļoti būtisks apstāklis. Man jāsaka, ka šī konference norisinās īstajā laikā un vislabākajā vietā.

Šeit, Kijevā, es redzu lielu vēlēšanos un spēju pievienoties ES klubam. Gan politiski, gan ekonomiski. Redzu, cik pārliecināti ir politiskie vadītāji.

Ukrainas uzņēmēji arī ir par sevi pārliecināti. No Latvijas biznesa kopienas es esmu uzzinājis, cik smagi viņu ukraiņu kolēģi ir strādājuši, lai vadībā un ražošanas procesos sasniegtu Rietumeiropas standartus.

No Latvijas puses es varu jums apliecināt – šis smagais darbs atmaksāsies tajā pašā brīdī, kad jūsu dzeltenzilais karogs plīvos Briseles centrā. Tajā brīdī, kad jūs, prezidenta kungs, sēdēsit pie NATO apaļā galda plecu pie pleca ar citu valstu vadītājiem, jūsu valstij būs cita perspektīva.

Jūsu valsts būs pārliecināta un droša. Es pat teiktu daudz pārliecinātāka un drošāka globālā mērogā.

Taču es arī zinu, ka ceļš uz šiem elitārajiem valstu klubiem var būt sarežģīts un birokrātisks. Dažkārt tas jūsos var radīt šaubas. Bet nevilcinieties ar saviem lēmumiem un rīcību. Jūs gūsit panākumus, jo jums būs tādi draugi un partneri kā mēs.

Dāmas un kungi!

Pastāstīt jums Latvijas veiksmes stāstu pēc pievienošanās šiem elitārajiem klubiem nav tikai privilēģija. Mūsu pienākums ir palīdzēt jums ceļā uz tiem – jūsu, Ukrainas, ceļā. Mūsu pienākums ir dalīties pieredzē, atklāti runāt par grūtībām, kuras piedzīvojām, un stāstīt par kļūdām, kuras pieļāvām ceļā uz ES un NATO.

Tātad esmu šeit, šīs izcilās auditorijas priekšā, un varu droši teikt – turpmāk mēs būsim jūsu nopietni sabiedrotie, draugi un partneri, uz kuriem varat droši paļauties.

Dārgie draugi!

Šodien Ukraina uzrāda vienus no augstākajiem ekonomikas izaugsmes rādītājiem Eiropā. Tas nozīmē, ka šeit ir nozīmīgs ekonomiskais potenciāls investīcijām un uzņēmējdarbības attīstībai. Ir acīmredzams, ka Ukraina kļūst par ietekmīgu valsti Austrumeiropā.

Esmu pārliecināts, ka Ukrainas integrācija ES nākotnē paplašinās jūsu ekonomiskās un tirdzniecības attiecības ar citām ES dalībvalstīm, ieskaitot Latviju. Bet mums nav jāgaida, lai rīkotos, mums jāuzsāk aktivitātes jau tagad.

Ukraiņu uzņēmējiem ir jāsagatavojas dalībai Eiropas tirgū, lai spētu izmantot iespējas, kuras radīsies pēc tam, kad Ukraina parakstīs brīvās tirdzniecības līgumu ar ES un kļūs par pilntiesīgu ES dalībvalsti.

Mēs ceram, ka tagad, kad Ukraina ir pieņēmusi Pasaules tirdzniecības organizācijas pievienošanās līgumu, sarunas par brīvās tirdzniecības zonas izveidi risināsies raiti. Esam pilnīgi pārliecināti, ka dalība Pasaules tirdzniecības organizācijā stiprinās Ukrainas ekonomikas potenciālu.

Dāmas un kungi!

Vienmēr, kad es Rīgā satieku Latvijas biznesa kopienas pārstāvjus, viņi saka, ka Ukraina nenoliedzami ir viens no galvenajiem tirgiem Latvijas uzņēmējiem.

Lielākā daļa no Latvijas uzņēmumiem ar nopietnu eksporta un investīciju kapacitāti ir ieinteresēti Ukrainas tirgū. Tādēļ vairāk nekā 60 uzņēmumi ir pievienojušies man šajā valstsvizītē. Tie pārstāv tādas jomas kā celtniecība un celtniecības materiāli, kokapstrāde un mēbeļu ražošana, banku pakalpojumi, investīcijas, konsultācijas, loģistika un transports, izglītība, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, pārtikas ražošana, metālapstrāde, zāļu ražošana, tūrisms, izdevējdarbība un citas.

Šorīt Latvijas un Ukrainas delegācijām bija konstruktīvas sarunas. Līgumi starp mūsu valdībām un institūcijām, kuri šodien tika noslēgti, un tie dokumenti, kuri tiks parakstīti mūsu biznesa institūciju starpā šā foruma laikā, palīdzēs mums intensificēt mūsu ekonomisko sadarbību.

Ekonomikas rādītāji liecina, ka mūsu sadarbības potenciāls nav izsmelts. Mums jāizmanto šis potenciāls, lai turpmāk paplašinātu mūsu attiecības, kas dotu abpusēju labumu mūsu uzņēmumiem, valstīm un tautām.

Latvijas uzņēmumi ir ieinteresēti veicināt tirdzniecību un investīcijas, kā arī zināšanu un vadības pieredzes nodošanu Ukrainai. Šodien Latvijas speciālisti pārstāv Rietumu kompānijas Ukrainā un strādā vadošos Ukrainas starptautisko uzņēmumu amatos.

Viens no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem, kas eksportē preces uz Ukrainu, ir farmācijas uzņēmums “Grindex”, kurš arī ir mūsu biznesa delegācijas sastāvā. Un viena no jaunākajām kompānijām, kas pārstāvēta jūsu tirgū, ir mēbeļu ražošanas kompānija “Kate”, kura nesen atvērusi veikalu Kijevā. Vispazīstamākais Latvijas zīmols Ukrainas tirgū, iespējams, ir kafejnīcas “Double Coffee”.

Tomēr ekonomiskā sadarbība nav tikai vienvirziena kustība. Ukrainas biznesa kopiena ir laipni aicināta investēt un tirgoties Latvijā. Piemēram, ja mēs runājam par Latvijas–Ukrainas savstarpējām biznesa interesēm, es saskatu vislielāko aktivitāti finanšu pakalpojumu sektorā. Vadošā Ukrainas komercbanka “PrivatBank” ir ievērojama Latvijā, un tādas vadošās Latvijas bankas kā “Parex” un “Trasta komercbanka” piedalās Ukrainas tirgū.

Dārgie draugi!

Veiksmīgai uzņēmējdarbībai ir nepieciešami izcili kontakti un vietas, kur tikties.

Latvijas vēstniecība Ukrainā izlēma izveidot Latvijas Biznesa klubu, kurā apvienojušies vairāk nekā 40 uzņēmēju. Bet tas ir tikai sākums – šeit vēl ir potenciāls nozīmīgai izaugsmei. Ikviens šajā telpā ir vairāk nekā laipni aicināts šajā klubā.

Dāmas un kungi!

Līdzās tirdzniecības un investīciju attiecību stimulēšanai mūsu valstu starpā nozīmīgs mūsu sadarbības faktors ir cilvēciskās attiecības.

Latvijas un Ukrainas kultūras un vēstures mantojums ir daļa no kopīgās Eiropas kultūras. Lai labāk izprastu viens otru, mums ir jāuzzina vairāk vienam par otru un par mūsu valstu mūsdienu mākslu. Tādēļ Rīgas Ukraiņu vidusskolas direktore un Latvijas Nacionālās operas direktors piedalās manā vizītē Ukrainā.

Es vēlreiz uzsveru: Latvijas nacionālā lidsabiedrība “AirBaltic”, kura veic tiešos lidojumus no Ukrainas uz Latviju, veicinās mūsu valstu tūristu, mākslinieku un uzņēmēju savstarpējos kontaktus. Izmantojiet iespēju un vērsieties pie “AirBaltic” prezidenta, kurš piedalās šajā forumā.

Tādēļ, kā jūs redzat, sadarbības nākotne ir plaši atvērta. Un es ceru, ka abu pušu partneri izmantos šo iespēju intensificēt biznesa attiecības, vairot kultūras un pasākumu skaitu un kopīgi radīt daudz jaunu projektu.

Mēs visi atbalstām pamatbrīvību, demokrātijas un likuma varas ieviešanu. Tās ir vērtības, kas mūs ved brīvā tirgus sabiedrībā, pie labas pārvaldības, taisnīguma un sociālā atbildīguma.

Mēs visi dzīvojam modernajā 21.gadsimtā. Mēs dzīvojam tehnoloģiju, savstarpējās sadarbības un miera laikmetā.

Novēlu jums interesantas tikšanās un vērtīgas diskusijas!

(Бажаю плідної співпраці!)

 

02.JPG (19851 bytes) 03.JPG (19512 bytes)

Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, klātesot Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram, sasveicinās ar Latvijas delegāciju (attēlā pa kreisi) – ārlietu ministru Māri Riekstiņu, ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu, satiksmes ministru Aināru Šleseru, Latvijas vēstnieku Ukrainā Ati Sjanītu, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu un citiem; Latvijas Valsts prezidents, sasveicinoties ar Ukrainas delegāciju (attēlā pa labi)
Foto: Anrijs Požarskis, VPK

 

Par sadarbību ar Ukrainu aizsardzības jomā

No 25. līdz 27.jūnijam Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera valstsvizītes oficiālās delegācijas ietvaros Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs apmeklē Ukrainu.

E.Rinkēvičs vizītes laikā pārrunāja ar Ukrainas aizsardzības ministra vietnieku Valeriju Ivaščenko abu valstu divpusējo sadarbību aizsardzībā, kā arī jautājumus par Ukrainas integrācijas procesu eiroatlantiskajās struktūrās. Tika panākta vienošanās pēc iespējas tuvākā laikā sagatavot un noslēgt starpvalstu līgumu par sadarbību militāri tehniskajā un rūpniecības jomā. Latvijas un Ukrainas puse apsprieda iespēju sadarboties stratēģisko gaisa pārvadājumu jomā, izmantojot Ukrainas transporta aviāciju. Latvija piedāvāja iespēju apmācīt Ukrainas karavīrus Jūras spēku mācību centra ūdenslīdēju skolā Liepājā, kā arī apstiprināja gatavību turpināt atbalstīt Ukrainas pārstāvju mācības Baltijas aizsardzības koledžā Tartu, Igaunijā. Savukārt Ukrainas Kremenčugas lidotāju koledžā turpināsies Latvijas Gaisa spēku speciālistu apmācības.

Sarunu laikā Latvija atkārtoti apliecināja, ka atbalsta Ukrainas vēlmi šā gada decembrī saņemt uzaicinājumu izstrādāt Rīcības plānu dalībai NATO. Latvija arī turpmāk sniegs praktisku atbalstu Ukrainai integrācijas procesā aliansē, tostarp sabiedrības informēšanā.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!