• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot Ukrainas–Latvijas biznesa foruma dalībniekus Ļvovā 2008.gada 27.jūnijā (valstsvizītes laikā Ukrainā):. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2008., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.07.2008., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot Ukrainas–Latvijas biznesa foruma dalībniekus Ļvovā 2008.gada 27.jūnijā (valstsvizītes laikā Ukrainā):

Godātais Pjataka kungs [Ļvovas apgabala gubernators]!

Godātais Aftanas kungs [Ļvovas Tirdzniecības un rūpniecības palātas prezidents]!

Godātais Ozola kungs!

Ekselences, ministri, uzņēmēji, dāmas un kungi!

Man ir patiess gods un prieks atklāt Ukrainas–Latvijas biznesa forumu Rietumukrainas sirdī – Ļvovā.

Es vēlētos pateikties šā pasākuma rīkotājiem. Jūs esat atraduši pareizo formātu un pareizos ļaudis. Tāpēc uzdrošinos teikt – šodien būs ražīga darba diena – tiks dibināti kontakti un veidoti projekti. Un tas ir svarīgi.

Svarīgi, jo līdz ar katra līguma parakstīšanu jūs – gan latviešu, gan ukraiņu uzņēmēji – apņematies ievērot tos biznesa ētikas un likumības standartus, kas raksturo Eiropas Savienības dalībvalstis. Ar šo gribu teikt, ka mēs Latvijā jau šodien jūs redzam kā pilntiesīgu un plaukstošu Eiropas Savienības dalībvalsti, kura šim elitāro valstu klubam pievienosies, tiklīdz būs tikusi galā ar dažiem mājasdarbiem.

No Latvijas pieredzes varu teikt – ir vērts censties. Tās grūtības, kuras jāpārvar ceļā uz Eiropas Savienību, atmaksājas desmitkārt tad, kad pārējo dalībvalstu valdības, uzņēmēji un sabiedrības jūsos vairs nesaskata centīgu kandidātu. Visas pūles atmaksāsies brīdī, kad jūsu zili dzeltenais karogs līdzās pārējiem plīvos pašā Briseles centrā.

Dāmas un kungi, es zinu, ka reformu ceļš uz Eiropas Savienību jums reizēm šķiet tāls, sarežģīts un birokratizēts. Taču tieši tam domāti draugi. Tikai draugs jums grūtā brīdī sniegs atbalsta plecu, nevis mēģinās likt spieķus riteņos. Un šodien es esmu šeit, lai jums droši teiktu – Latvija ir un būs jūsu draugs un sabiedrotais šajā ceļā uz Eiropas Savienību.

Mēs – politiķi – esam gatavi jums palīdzēt. Esam gatavi atklāti runāt par tām reizēm rūgtajām mācību stundām, kuras esam izgājuši aizvadīto 18 neatkarības gadu laikā. Un tajā pašā laikā esam gatavi jums stāstīt savus veiksmes stāstus. Esam gatavi dalīties pieredzē, kā labāk un ātrāk nonākt līdz mērķim. Un ticiet man – mums ir daudz politisko reformu veiksmes stāstu, kurus stāstīt.

Mūsu bruņotie spēki ir moderni, mobili un uzticami. Mūsu drošības iestādes atbrīvojušās no padomju gadu mantojuma, bet mūsu valsts pārvaldes iestādēs ieviesti atklātības un labas pārvaldības principi.

Es kā Valsts prezidents savā rīcībā vienmēr esmu mudinājis nevalstiskās organizācijas būt aktīvas un atbildīgas. Un vienmēr esmu uzskatījis – vārda brīvība un savstarpēja cilvēciskā cieņa ir augstākā vērtība, kas ļauj mūsu sabiedrībai kļūt labākai, eiropeiskākai.

Ja atskatos uz savas valstsvizītes pirmajām dienām, varu droši teikt – jūsu politiķiem ir skaidra Ukrainas attīstības vīzija un tās politiskais kurss ir skaidri nosprausts Eiropas Savienības un NATO virzienā. Un, kā jau minēju, mēs esam gatavi palīdzēt un esam gatavi sadarboties.

Piemēram, jūsu Ļvovas apgabala pilsētām un Latvijas pilsētām jau ir izveidojušās labas sadarbības iestrādes. Starp Truskovecu un Ludzu, Cēsīm un Žovkvu, Smilteni un Pustometi notiek aktīva pieredzes apmaiņa un kultūras sadarbība. Turklāt tieši šodien plānots parakstīt Nodomu protokolu par sadarbību starp Rīgas pilsētas domi un Ļvovas pilsētas Radu. Es esmu gandarīts par savas vizītes politiskajiem rezultātiem.

Draugi, Ukraina šodien ir valsts ar vieniem no visaugstākajiem ekonomiskās izaugsmes indikatoriem Eiropā, kas liecina par nozīmīgu ekonomiskās attīstības potenciālu. Par iespējām investīcijām un biznesa attīstībai. Jau šodien Ukraina kļūst par vienu no Austrumeiropas lielvalstīm.

Esmu pārliecināts, ka Ukrainas iestāšanās ES vairākkārt palielinās ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības apjomus ar Eiropas Savienības valstīm, tajā skaitā ar Latviju.

Tas būs jūsu, Ukrainas uzņēmēju, veiksmes stāsts. Lai tā tas notiktu, nevajag gaidīt X stundu, strādāt mērķa labā ir jāsāk jau šodien.

Manas vizītes laikā Kijevā tika parakstīti vairāki līgumi un vienošanās par ekonomiskās sadarbības veicināšanu gan starp mūsu valdībām, gan biznesa institūciju līmenī, kas palīdzēs intensificēt abu mūsu valstu ekonomisko sadarbību.

Es ceru, ka mūsu zināšanas un jūsu iespējas radīs kopsaucēju. Un sadarbība nākotnē nesīs pavisam taustāmu labumu abām pusēm.

Dāmas un kungi!

Visbeidzot es gribu runāt par jomām, kurās redzu vislielāko sadarbības potenciālu. Par to, ka tāds ir, es nešaubos, un kā pierādījums manis teiktajam ir vairāk nekā 60 lielu un cienījamu uzņēmumu vadītāju, kas veido manas valstsvizītes biznesa delegāciju. Šie ļaudis zina, cik smagi reiz nācies lauzt iesīkstējušās tradīcijas un cik grūti bija mainīt uzņēmumu vadības stilu.

Viņi zina, kā bija jāpielāgojas jaunai biznesa domāšanai, kas vitāli nepieciešama atvērtām, Rietumu demokrātijas pamatvērtībās balstītām ekonomikām. Taču viņi to izdarīja, un tagad viņu uzņēmumi bauda sava darba augļus.

Un tagad arī pie sadarbības panākumiem var pieskaitīt mūsu banku nozīmīgo lomu jūsu finanšu sektorā, mūsu reklāmas aģentūru uzvaras jūsu nacionālajos konkursos, mūsu kafejnīcu ķēdes jūsu pilsētās un mūsu medicīnisko preparātu stabilo vietu jūsu aptieku plauktos, mūsu mēbeles, kuras ērtu dara jūsu ikdienas darbu ofisos. Un īpaši šodien gribu atzīmēt mūsu nacionālo aviokompāniju, kura jūs ātri nogādās Eiropas Savienībā.

Es varētu uzskaitījumu turpināt, taču svarīgāki par skaitļiem ir atslēgas vārdi, kas vieno visus šos veiksmes stāstus. Tās ir zināšanas, pieredze un prasme strādāt dažādās biznesa vidēs. Tā ir Latvijas uzņēmumu patiesā kvalitātes zīme.

Un, ja tā nebūtu, vai tiešām šodien daudzi Latvijas menedžeri pārstāvētu Rietumu kompānijas Ukrainā? Un vai, ja tā nebūtu, jūsu kompānijas izvēlētos mūs, latviešus, savu uzņēmumu vadībā Ukrainas starptautiskajās kompānijās?

Taču jāsaka, ka sadarbība – tas nav vienvirziena ceļš. Mēs Latvijā gaidām jūsu uzņēmējus.

Visbeidzot es minēšu Latvijas vēstniecībā Ukrainā izveidoto Latvijas biznesa klubu, kurā darbojas vairāk nekā 40 uzņēmēju. Tas ir Latvijas un Ukrainas uzņēmēju tiešās sadarbības klubs. Turklāt esmu pārliecināts, ka starp jums noteikti ir šā biznesa kluba nākamie biedri.

Dāmas un kungi!

Mūsu sadarbībai vienlīdz svarīgi ir kontakti starp mūsu cilvēkiem un iespēja latviešiem iepazīt Ukrainu, bet ukraiņiem – Latviju. Ieraudzīt to skaisto, kultūrvēsturisko mantojumu, ar ko mūsu valstis var lepoties, un iepazīt mūsu modernās kultūras augstākos sasniegumus. Tieši tāpēc šodien kopā ar mani delegācijā ir gan Latvijas Nacionālās operas direktors, gan Rīgas Ukraiņu vidusskolas direktore. Tāpat delegācijā ir nacionālās aviokompānijas “AirBaltic” prezidents. Latvijas nacionālās aviokompānijas tiešie reisi ir būtisks pamats turpmākiem mūsu biznesa, kultūras un tūrisma sakariem.

Visbeidzot, dārgie draugi, Ļvova un Rīga abas ir ļoti skaistas un vēsturiskas pilsētas, kuru abu vecpilsētas ir UNESCO Kultūras mantojuma sarakstā. Lai gan Rīga ir 50 gadus vecāka par Ļvovu, mūsu pilsētplānojumi un arhitektoniskais mantojums ir ļoti līdzīgi. Tik līdzīgi kā mūsu tautu vēsture, kas mūsu tautas dara unikālas gan Eiropas, gan visas pasaules kontekstā.

Es novēlu jums šodien pamanīt un novērtēt citam cita panākumus un pieredzi. Novēlu jums atrast kopīgu valodu un likt pamatu kopīgiem – zināšanās un vērtībās – balstītiem projektiem.

Veiksmīgu jums darba dienu, draugi!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!