• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Aicinot atbalstīt augstākās izglītības un zinātnes attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2008., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177718

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Tiekoties ar bērnu un ģimenes lietu ministru

Vēl šajā numurā

04.07.2008., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Aicinot atbalstīt augstākās izglītības un zinātnes attīstību

 

Lai pārrunātu turpmāko Latvijas augstākās izglītības un zinātnes attīstību, īpaši akcentējot finansēšanas kārtību Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un citu ārvalstu finanšu atbalsta līdzekļu jomā saistībā ar valsts atbalsta – priekšfinansējuma un līdzfinansējuma – saņemšanu, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe 26.jūnijā aicināja uz sarunu finanšu ministru Ati Slakteri. T.Koķe pauda pārliecību, ka valsts augstskolas, to zinātniskie institūti un valsts zinātniskie institūti ir jāstiprina un jādod iespējas tiem attīstīties, tostarp – piemērojot atbilstošu finanšu politiku un valsts atbalstu ES struktūrfondu un citu ārvalstu finanšu līdzekļu apguvē.

Jautājums par valsts atbalstu kļuva aktuāls, kad attiecīgās iestādes kļuva par atvasinātām publiskām personām, kam no nākamā gada 1.janvāra nepienāktos valsts priekšfinansējums un līdzfinansējums ES struktūrfondu un citu ārvalstu finanšu līdzekļu apguves procesā. Taču šīm iestādēm nav pietiekamu pašu ieņēmumu un tās ir valsts dibinātas. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ierosina valsts augstskolu, to zinātnisko institūtu un valsts zinātnisko institūtu ES struktūrfondu projektu īstenošanai piemērot līdzšinējo finansēšanas kārtību, pielīdzinot šīs institūcijas valsts budžeta iestādēm un kapitālsabiedrībām, kuru kapitāla daļu turētāja ir valsts.

Šā iemesla dēļ IZM lūdz Finanšu ministriju pārskatīt līdzfinansēšanas un priekšfinansēšanas principus valsts augstskolām, to zinātniskajiem institūtiem un valsts zinātniskajiem institūtiem.

Sarunā T.Koķe ar finanšu ministru vienojās par iespējamajiem risinājumiem, kā atbalstīt valsts augstskolas, to zinātniskos institūtus un valsts zinātniskos institūtus, lai tiem pēc nākamā gada 1.janvāra būtu iespējas pretendēt uz zināmu valsts atbalstu, uzsākot un īstenojot ES struktūrfondu un ārvalstu finanšu instrumentu projektus.

Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2007.–2013.gadam ir noteikti vairāki pasākumi, kas īstenojami, lai sekmētu augstākās izglītības un zinātnes attīstību un konkurētspēju. Daudzus plānā ietvertos pasākumus paredzēts īstenot, izmantojot ES struktūrfondu un ārvalstu finanšu instrumentu līdzekļus, un valsts augstskolas, to zinātniskie institūti un valsts zinātniskie institūti paredzēti kā būtiski šo resursu saņēmēji. Plānotais atbalsts zinātnei no ES struktūrfondiem 2007.–2013.gadā ir 338,8 miljoni latu, atbalsts augstākajai izglītībai – 242,6 miljoni latu.

 

Agnese Korbe, ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!