• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2008., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 3.jūlijā

Vēl šajā numurā

08.07.2008., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), izvērtējot normatīvo regulējumu, secinājusi, ka Rīgas domei nav tiesiska pamata regulēt kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā, līdz ar to dome tiek aicināta atcelt šā gada 27.maijā izdotos saistošos noteikumus.

RAPLM, iepazīstoties ar domes saistošajiem noteikumiem “Par kuģošanas līdzekļu satiksmi Pilsētas kanālā”, tiem pavadošo dokumentāciju un pievienotajiem materiāliem, ir atteikusi noteikumu reģistrāciju.

Rīgas domes saistošo noteikumu izdošanas deleģējums ir pamatots ar likuma “Par pašvaldībām” 43.panta pirmās daļas 2.punktu. Šī tiesību norma pašvaldības domei (padomei) paredz tiesības izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu saistībā ar publiskā lietošanā esošo mežu un ūdeņu, kā arī par pagasta, novada vai pilsētas īpaši aizsargājamo dabas un kultūras objektu aizsardzību un uzturēšanu.

Taču Rīgas domes saistošie noteikumi būtībā regulē kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā, kā arī paredz prasības, kādām jāatbilst kuģošanas līdzekļa gabarītiem, lai tas drīkstētu pārvietoties pilsētas kanālā, atzīmēts RAPLM valsts sekretāres Laimdotas Straujumas vēstulē Rīgas domei.

Visu kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos un iekšējo ūdeņu īpašnieka vai valdītāja pienākumus, kā arī ūdens satiksmes un drošības noteikumus Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos nosaka Ministru kabineta noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos.

Saskaņā ar valdības noteikumiem pašvaldībai ir paredzētas tiesības noteikt tikai vietas, kurās kuģošanas līdzekļu vadītājiem ir aizliegts vadīt kuģošanas līdzekli. Minētie Ministru kabineta noteikumi attiecībā uz kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos neparedz citus jautājumus, kurus būtu tiesīgas regulēt pašvaldības.

Attiecībā uz atļaujas izsniegšanu nekomerciāliem kuģošanas pasākumiem pilsētas kanālā RAPLM norāda, ka normatīvie akti šādas tiesības pašvaldībām neparedz. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem iekšējo ūdeņu īpašnieka vai valdītāja saskaņojums ir nepieciešams sporta sacensību vai citu publisko pasākumu organizēšanai akvatorijā, kā arī kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtības organizēšanai šo pasākumu laikā.

Ievērojot iepriekšminēto, ministrija uzskata, ka domei nav tiesiska pamata regulēt kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā, izdodot saistošos noteikumus. Pēc RAPLM ieskatiem risinājums šajā situācijā būtu pilsētas kanālu aprīkot ar attiecīgām aizlieguma zīmēm, kas nosaka noteiktus ūdens satiksmes ierobežojumus, vai brīdinājuma zīmēm, kas brīdina vadītājus par ūdens satiksmes īpatnībām un nosaka ūdens satiksmes režīmu šajā kanālā.

Turklāt šādus pasākumus ministrija pašvaldībai ierosina veikt, konsultējoties ar Jūras administrācijas speciālistiem. Dotās navigācijas zīmes ar to aprakstiem ir ietvertas minēto Ministru kabineta noteikumu pielikumā. RAPLM uzskata, ka tādējādi arī mērķis nodrošināt pilsētas kanāla aizsardzību tiktu panākts ar vienkāršākiem un efektīvākiem līdzekļiem.

Ministrija aicina Rīgas domi atcelt šā gada 27.maijā izdotos saistošos noteikumus un par pieņemto lēmumu informēt RAPLM.

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!