• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2008., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ikdienas darbiem 2008. gada 30. jūnijā – 4. jūlijā (kalendārs)

Vēl šajā numurā

08.07.2008., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā

Priekšvēlēšanu periods būs 120 dienas pirms vēlēšanām tagadējo 270 dienu vietā, un partiju tēriņu griesti šajā laikā būs piesaistīti aizpagājušā gada vidējai darba samaksai, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas galīgajam lasījumam sagatavotie grozījumi partiju finansēšanas likumā.

Pieļaujamos tēriņus Saeimas un pašvaldību vēlēšanās noteiks, vidējai algai piemērojot koeficientu 0,0008, bet Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās – 0,0003 uz katru vēlētāju iepriekšējās vēlēšanās.

Savukārt EP vēlēšanām, kas nākamgad plānotas vienā dienā ar pašvaldību vēlēšanām, tiks piemērots koeficents 0,00015, paredz komisijas galīgajam lasījumam sagatavotais likumprojekts. Tas nepieciešams, lai novērstu iespēju partijām, kuras startēs abās vēlēšanās, iegūt vairāk līdzekļu pašvaldību vēlēšanu kampaņai, piemēram, cīņā par pārstāvniecību Rīgas domē.

Patlaban katra partija priekšvēlēšanu izdevumiem drīkst tērēt ne vairāk kā 20 santīmus uz katru vēlētāju, kas piedalījies iepriekšējās vēlēšanās.

Grozījumi likumā paredz priekšvēlēšanu tēriņos iekļaut maksu par reklāmas izvietošanu televīzijā, radio, preses izdevumos, internetā, publiskās vietās, kā arī par pasta pakalpojumiem un labdarības pasākumu finansēšanu. Izdevumi, kas partijām radušies, maksājot juridiskajām personām par reklāmu sagatavošanu un vēlēšanu kampaņu rīkošanu, būs jānorāda vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā. Priekšvēlēšanu izdevumos neiekļaus līdzekļus, ko partijas tērējušas vēlēšanu kampaņā iesaistīto personu algām, īrējot kampaņas vajadzībām kustamu vai nekustamu mantu un izdodot savus preses izdevumus.

Grozījumi paredz, ka fizisku personu ziedojumi un partijas biedru kopējās iemaksas (iestāšanās nauda, biedra nauda un dāvinājums) partijām gadā nedrīkstēs pārsniegt 100 minimālās mēnešalgas. Patlaban limits ziedojumiem partijām ir 10 tūkstoši latu gadā.

Partijām par savu finansiālo darbību Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā būs jāiesniedz tikai gada pārskats, bet pēc vēlēšanām – ieņēmumu un izdevumu deklarācija. Patlaban partijām ir jāsagatavo četri dažādi finanšu pārskati.

Tāpat Saeima atbalstījusi priekšlikumu, ar kuru Ministru kabinetam līdz nākamā gada maijam uzdots izstrādāt likuma grozījumus par partiju daļēju finansēšanu no valsts budžeta.

Par likumprojektu “Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā” galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!