• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba negadījumu un arodslimību skaita samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2008., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177863

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās dienesta informācija Nr.03/183-4929

Par Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu un lēmumiem

Vēl šajā numurā

08.07.2008., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba negadījumu un arodslimību skaita samazināšanu

Saskaņā ar Eiropas Kopienas Satistikas biroja (EUROSTAT) datiem Eiropas Savienībā katru gadu 5720 cilvēki mirst darba negadījumu dēļ. Turklāt Starptautiskā darba organizācija lēš, ka vēl 159 500 darbinieku ES katru gadu mirst no arodslimībām. Ņemot vērā abus skaitļus, ir aprēķināts, ka reizi trīsarpus minūtēs ES kāds mirst ar darbu saistītu iemeslu dēļ. Lielāko daļu šo negadījumu un arodslimību var novērst, un pirmais pasākums, lai tos novērstu, ir risku novērtēšana. Tāda ir visas Eiropas informācijas kampaņas par risku novērtējumu “Drošas un veselībai nekaitīgas darbavietas. Ieguvums Jums. Ieguvums Jūsu uzņēmumam” ziņa. Šo kampaņu sāka Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra (EU–OSHA). Kampaņa pievērš īpašu uzmanību augsta riska nozarēm, piemēram, būvniecībai, veselības aprūpei un lauksaimniecībai, kā arī mazo un vidējo uzņēmumu vajadzībām. Tā darbosies divus gadus (2008.–2009.gads).

Saskaņā ar ES likumu visiem darba devējiem Eiropas Savienībā ir jāveic risku novērtēšana. Risku novērtēšana palīdz darba devējiem saprast, kādas darbības ir jāveic, lai uzlabotu darbavietu drošību un veselības aizsardzību.

 

“Katrs nelaimes gadījums darbā un arodslimība ir tieši viens par daudz,” uzskata Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju komisārs Vladimirs Špidla. “Pat ja tie neizraisa negadījumus, kuru rezultātā iestājas nāve, sekas ir nepieņemamas gan iesaistītajām personām, gan ekonomikai. Katru gadu miljoniem strādnieku ES ir iesaistīti nelaimes gadījumos, kuru dēļ viņiem ir jāpaliek mājās vismaz trīs darba dienas, kas rada milzīgas ekonomiskās izmaksas. Risku novērtēšana ir risinājums, kas palīdzēs samazināt šos rādītājus. Bet tas var būt tikai pirmais solis, kas ir jāturpina ar pasākumu īstenošanu.”

Drošu un veselībai nekaitīgu darbavietu kampaņa uzsver nepieciešamību pēc risku novērtēšanas saskaņā ar Kopienas stratēģiju par darba drošību un veselības aizsardzību (2007.–2012.gads), kuras mērķis ir šajā laika periodā par ceturtdaļu samazināt ar darbu saistītos nelaimes gadījumus visā Eiropas Savienībā.

EU–OSHA direktors Juka Takala norāda, ka “ar drošu un veselībai nekaitīgu darbavietu kampaņu mēs vēlamies veicināt, lai uzņēmumi pienācīgi veiktu risku novērtēšanu, iesaistot visus darbavietā. Vēlamies veicināt labo praksi, ko var pārņemt citās darbavietās”.

J.Takala uzsver arī galveno kampaņas ziņu: “Pirmām kārtām, risku novērtēšana nebūt nav sarežģīts, birokrātisks uzdevums vai uzdevums, ko var atrisināt tikai eksperti. Tas ir maldīgs uzskats, kas ir īpaši bieži sastopams mazo un vidējo uzņēmumu vidū. Patiesībā ir pieejami neskaitāmi līdzekļi (piemēram, kontrolsaraksti), kas palīdz procesā, turklāt EU–OSHA veicina vienkāršu piecu pasākumu pieeju. Otrkārt, atbilstoša risku novērtēšana rada arī vairākas uzņēmējdarbības priekšrocības, jo drošāku un veselīgāku darbavietu nodrošināšana palīdz samazināt darba kavējumus un apdrošināšanas izmaksas, un palielina darbinieku motivāciju un produktivitāti.”

“Riska novērtēšana galu galā palīdz samazināt arī nacionālo veselības aprūpes sistēmu slodzi,” sacīja Romana Tomca, Slovēnijas Darba, ģimenes un sociālo lietu ministrijas valsts sekretāre. Kampaņu atbalsta pašreizējās un gaidāmās ES prezidentūras un visi Eiropas Savienības sociālie partneri, kā arī kontaktpunkti, kas parasti ir nacionālās darba drošības un veselības aizsardzības iestādes visās 27 dalībvalstīs. “Tas parāda, ka darba drošība un veselības aizsardzība ir galvenais Eiropas sociālā modeļa jautājums,” viņa piebilda.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!