• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par pārtikas bagātinātāju reģistrāciju un marķēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2008., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par e-veselības iniciatīvu cilvēkam ceļā

Vēl šajā numurā

09.07.2008., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par pārtikas bagātinātāju reģistrāciju un marķēšanu

Eiropas Parlaments 8.jūlijā atbalstīja likumprojektu kopumu par jaunām, skaidrākām procedūrām pārtikas bagātinātāju, tostarp krāsvielu, garšvielu un konsistenci uzlabojošu vielu, reģistrācijai un marķēšanai. Deputāti jaunajos tiesību aktos panāca vairākus grozījumus, kas labāk aizsargā patērētājus, it īpaši attiecībā uz informāciju par piedevu iespējamu ietekmi uz veselību.

Likumprojektu mērķis ir pielāgot ES prasības jaunākajiem zinātnes atklājumiem, vienkāršot un sistematizēt spēkā esošos noteikumus. Paredzēts izveidot kopīgu atļaušanas procedūru piedevām, fermentiem un aromatizētājiem un precizēt marķēšanas noteikumus katrai no šīm kategorijām.

 Pārtikas piedevas būs pilnībā aizliegtas neapstrādātos pārtikas produktos, kā arī mazu bērnu un zīdaiņu pārtikā, ja vien šīs vielas nav speciāli tai radītas. Ar pārtikas piedevām saprot saldinātājvielas, krāsvielas, antioksidantus, konservantus, emulgatorus, stabilizētājus un aizsarggāzes (iepakojuma gāzes).  

 Krāsvielas. Nesen pabeigti pētījumi liecina, ka azo krāsvielas var nelabvēlīgi ietekmēt bērnu veselību, izraisot alerģisku reakciju vai hiperaktivitāti. Deputāti sarunās ar ES Padomi panāca, ka pārtikas produktos, kuros izmantotas vairākas no šīm krāsvielām, norādīts ne vien apzīmējums, kas patērētājam izsaka maz (E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124), bet arī brīdinājums “var nelabvēlīgi ietekmēt bērnu aktivitāti un uzmanību”.

 Aromatizētāji – par tiem uzskata gan mākslīgas vielas, gan pilnīgi dabīgas, kas piešķir pārtikas produktiem aromātu, piemēram, kanēlis. Parlaments panāca, ka noteikumi par dabīgām aromātvielām, piemēram, no garšaugiem, ir stingrāki, nekā ierosināja Eiropas Komisija: par dabīgiem uzskatīs aromatizētājus, kuros 95% izejvielas ir dabisks produkts (Eiropas Komisija bija ieteikusi 90%).

Vienlaikus deputāti panāca, lai netiktu piemēroti nesamērīgi stingri noteikumi dabiskām vielām. Tiesību akti paredz maksimālos līmeņus (dienas devu) cilvēka veselībai nevēlamām vielām, kas var atrasties aromatizētājos, tostarp dabiskos garšaugos, un kuru devu diennaktī nav vēlams pārsniegt. Tomēr šie maksimālie līmeņi neattiektos uz sabiedriskajā ēdināšanā izmantojamiem aromatizētājiem, ja tie sastāv tikai no svaigiem, saldētiem vai žāvētiem garšaugiem vai garšvielām. Deputāti panāca, ka šis izņēmums attieksies ne vien uz restorānos gatavotiem ēdieniem, bet arī uz industriāli ražotu pārtiku.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!