• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Krievijas vienošanos par apbedījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.2008., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177999

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par neiroķirurģisko pacientu ārstēšanas efektivitāti

Vēl šajā numurā

10.07.2008., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Krievijas vienošanos par apbedījumiem

Saeimas Ārlietu komisija 9.jūlijā pirms otrā lasījuma atbalstīja likumprojektu par Latvijas un Krievijas vienošanos par apbedījumu statusu, kas nodrošinās pienācīgu karu un represiju rezultātā kritušo vai mirušo apbedījuma vietu saglabāšanu un labiekārtošanu.

Iepazīstinot komisijas deputātus ar ratifikācijas procesa gaitu Krievijas parlamentā, komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš atzīmēja, ka “viedokļu dažādība par līgumu ne tikai Latvijā, bet arī Krievijas Valsts domē liecina, ka pusēm ir izdevies izstrādāt līgumu, kas balstīts uz paritātes principu un nodrošina vienlīdzīgas tiesības rūpēties par kritušajiem karavīriem un represiju upuriem kā Krievijai, tā arī Latvijai”.

Krievijā atrodas vairāk nekā 110 apbedījumu vietas, kurās atdusas Latvijas izcelsmes cilvēki. Daudzas no tām jāierīko no jauna, pienācīgi jāsakopj un jāuztur, lai saglabātu tur apbedīto piemiņu.

Likumprojekts paredzēs kārtību, kādā katra no pusēm varēs veikt apbedījumu apzināšanu, ierīkošanu, uzturēšanu un aizsardzību. Abas valstis informēs par apbedījumu esamību, to atrašanās vietu un stāvokli, kā arī apmainīsies ar informāciju par apbedīto sarakstiem. Latvija un Krievija saskaņā ar savas valsts tiesību aktiem sniegs nepieciešamo atbalstu otras valsts pilsoņiem, kas apmeklēs apbedījumus. Tiek paredzēts, ka katra valsts piešķir zemesgabalus, kuros atrodas vai no jauna tiek ierīkoti otras puses apbedījumi, bez atlīdzības un uz neierobežotu laiku. Tāpat katra valsts sedz izdevumus par tās teritorijā atrodošos apbedījumu uzturēšanu.

Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā” stāsies spēkā pēc tā ratificēšanas abu valstu parlamentos un ratifikācijas rakstu apmaiņas. Plānots, ka Latvijas apbedījumu Krievijas teritorijā apzināšana, papildus sakopšana, uzturēšana un ierīkošana tiks veikta, sākot ar 2009.gadu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!