• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1999. gada 6. septembra rīkojums "Noteikumi par gaisa pārvadātāju licencēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.1999., Nr. 308/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

21.09.1999., Nr. 308/309

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: rīkojums

Pieņemts: 06.09.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrija

Noteikumi Nr.31

1999.gada 6.septembrī

Noteikumi par gaisa pārvadātāju licencēšanu

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta

1997.gada 7.oktobra noteikumu nr.348

11., 19. un 21.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. biznesa plāns —gaisa pārvadātāja noteiktam laika periodam plānotās komercdarbības detalizēts apraksts, kurā iekļauti tirgus attīstīšanas pasākumi un kapitālieguldījumi un šo pasākumu finansiālais un ekonomiskais pamatojums;

1.2. efektīva kontrole — attiecības, kas rodas sakarā ar tiesībām, līgumiem vai citādā veidā un saskaņā ar normatīvajiem aktiem piešķir tiesības tieši vai netieši īstenot izšķirošu ietekmi uz gaisa transporta uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kas ietver:

1.2.1. tiesības izmantot visu uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) īpašumu vai tā daļu;

1.2.2. tiesības realizēt izšķirošu ietekmi uz uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) institūciju sastāvu, balsošanu vai lēmumu pieņemšanu vai citādi realizēt izšķirošu ietekmi uz tā darbību;

1.3. gaisa pārvadātājs — gaisa transporta uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kuram ir spēkā esoša gaisa pārvadājumu un (vai) speciālo aviācijas darbu veikšanas licence.

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijas Republikā reģistrētajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) tiek izsniegtas licences gaisa pārvadājumu un speciālo aviācijas darbu veikšanai un pagarināts to darbības termiņš, kā arī izdarāmi grozījumi gaisa pārvadātāju veiktajā uzņēmējdarbībā.

3. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas izpildījis visas šo noteikumu prasības, ir tiesīgs saņemt licenci gaisa pārvadājumu un speciālo aviācijas darbu veikšanai (turpmāk — "licence") vai pagarināt tās darbības termiņu. Šī licence nedod tiesības veikt lidojumus noteiktos maršrutos vai darboties konkrētā gaisa pārvadājumu tirgū.

II. Licences izsniegšanas nosacījumi

4. Licence tiek izsniegta Latvijas Republikā reģistrētam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai):

4.1. kuras pamatdarbības vieta vai galvenā mītne atrodas Latvijas Republikā;

4.2. kuras pamatdarbība ir gaisa pārvadājumi un (vai) speciālie aviācijas darbi atsevišķi vai kopā ar citām komercdarbībām, kurās tiek izmantots gaisa kuģis, vai arī kopā ar gaisa kuģa apkopi un remontu;

4.3. uz kuru vai uz kuras lielāko daļu īpašuma tiesības ir Latvijas valstij, tās pilsoņiem vai pastāvīgajiem iedzīvotājiem;

4.4. kuras vadību veic Latvijas valsts, tās pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji.

5. Gaisa transporta uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas vēlas saņemt licenci, pierāda, ka tas:

5.1. 24 mēnešu laikā pēc pārvadājumu uzsākšanas spēs pildīt esošās un paredzamās saistības;

5.2. pirmos trīs mēnešus pēc pārvadājumu uzsākšanas, neņemot vērā ienākumus, spēs segt pastāvīgās un ekspluatācijas izmaksas.

6. Lai novērtētu uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) atbilstību šo noteikumu 5.punktā noteiktajām prasībām, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) Satiksmes ministrijas Aviācijas departamentā (turpmāk — "Aviācijas departaments") iesniedz biznesa plānu pirmajiem diviem darbības gadiem. Biznesa plānā atspoguļo arī uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) finansiālo saikni ar citām komercdarbībām, kuras tā veic pati vai ar citu attiecīgu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) starpniecību. Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz arī pārējos dokumentus un informāciju, kas minēta šo noteikumu 1.pielikumā.

7. Lemjot par licences izsniegšanu gaisa pārvadātājam, Aviācijas departaments var pieprasīt dokumentālus pierādījumus, ka amatpersonas, kuras pastāvīgi vada uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) darbību, nav pasludinājušas bankrotu vai arī sakarā ar to administratīvo pārkāpumu vai noziegumu nav tikusi apturēta vai anulēta šāda paša veida iepriekš izdota licence.

8. Šo noteikumu 7.punktā minētajiem dokumentiem jābūt izsniegtiem ne agrāk kā trīs mēnešus pirms to pieprasījuma dienas.

9. Lai gaisa pārvadātājam tiktu izsniegta licence vai pagarināts tās darbības termiņš, gaisa pārvadātāja īpašumā vai lietošanā saskaņā ar īres līgumu jābūt vienam vai vairākiem gaisa kuģiem, kuri reģistrēti Latvijas Republikas gaisa kuģu reģistrā.

10. Licence tiek izsniegta uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), kurai ir spēkā esoša un licencējamam uzņēmējdarbības veidam atbilstoša gaisa kuģa ekspluatanta apliecība.

11. Lai garantētu lidojumu drošības un gaisa pārvadātāja atbildības standartu ievērošanu, gaisa pārvadātājs, kas vēlas īrēt cita uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) gaisa kuģi, vai arī izīrēt savu gaisa kuģi citam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), pirms īres līguma noslēgšanas saņem Satiksmes ministrijas Aviācijas departamenta atļauju. Šīs atļaujas nosacījumi tiek iekļauti īres līgumā.

12. Lai gaisa pārvadātājs saņemtu licenci, tas iesniedz Aviācijas departamentā polišu kopijas, kas apliecina, ka apdrošināta atbildība par nodarīto kaitējumu pasažieriem, bagāžai, kravai, pastam, kā arī trešajām personām.

13. Lai saņemtu licenci vai to pārreģistrētu, pieteikuma iesniedzējs valsts budžetā samaksā valsts nodevu par licences izsniegšanu vai tās pārreģistrēšanu Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

14. Licence vai arī motivēts atteikums tiek izsniegts 30 dienu laikā pēc tam, kad Aviācijas departaments ir saņēmis licences pieteikumu.

15. Ja uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iesniegtie dokumenti un informācija ir nepilnīga vai neprecīza un neļauj objektīvi izlemt jautājumu par licences piešķiršanu, Aviācijas departaments aptur jautājuma izskatīšanu un pieteikuma iesniedzējam pieprasa ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc pieprasījuma nosūtīšanas iesniegt papildu informāciju. Jautājuma izskatīšanu Aviācijas departaments atsāk pēc tam, kad ir saņemta nepieciešamā informācija vai dokumenti.

16. Ja šo noteikumu 15.punktā noteiktajā termiņā uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) neiesniedz nepieciešamo papildu informāciju, Aviācijas departaments tam nosūta rakstisku atteikumu.

III. Gaisa pārvadātāja pienākumi pēc licences saņemšanas

17. Aviācijas departaments jebkurā laikā ir tiesīgs pieprasīt, lai gaisa pārvadātājs pierāda, ka tas arī pēc licences saņemšanas ievēro šo noteikumu 4.punkta prasības.

18. Gaisa pārvadātājs savlaicīgi paziņo Aviācijas departamentam savus plānus par:

18.1. regulāru lidojumu uzsākšanu jaunā maršrutā vai neregulāriem lidojumiem uz pasaules reģionu, uz kuru tas līdz šim nav veicis lidojumus, izmantojamo gaisa kuģu tipa vai skaita maiņu vai arī būtiskām izmaiņām tā plānotajā darbībā;

18.2. paredzamo apvienošanos vai cita uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iegādāšanos.

19. Par visiem īpašuma tiesību grozījumiem, kas attiecas uz katru gaisa pārvadātāja, tā mātes uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) kapitāla daļu, ja tā ir lielāka par 10 procentiem no visa kapitāla, ne vēlāk kā 14 dienas pirms paredzēto grozījumu izdarīšanas gaisa pārvadātājs paziņo Aviācijas departamentam.

20. Ja gaisa pārvadātājs vēlas izdarīt grozījumus veicamajos pārvadājumos un (vai) biznesa plānā, tas divus mēnešus pirms to izdarīšanas iesniedz Aviācijas departamentā biznesa plānu turpmākajiem 12 mēnešiem.

21. Ja Aviācijas departaments uzskata, ka grozījumi, kas izdarīti saskaņā ar šo noteikumu 19. un 20.punktu, būtiski ietekmē gaisa pārvadātāja finansiālo stāvokli, tas pieprasa iesniegt biznesa plānu turpmākajiem 12 mēnešiem, kurā izdarīti attiecīgie grozījumi, kā arī citu šo noteikumu 2.pielikumā iekļauto informāciju, lai novērtētu, vai gaisa pārvadātājs turpmākos 12 mēnešus spēs pildīt esošos un iespējamos pienākumus. Aviācijas departaments pieņem lēmumu par grozītā biznesa plāna atbilstību plānotās uzņēmējdarbības nodrošināšanai ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc tam, kad iesniegta visa nepieciešamā informācija.

22. Ja Aviācijas departaments konstatē, ka tā licencētajam gaisa pārvadātājam ir finansiālas problēmas, kuru dēļ tas nespēj pildīt esošos un iespējamos pienākumus, Aviācijas departaments jebkurā laikā var novērtēt šā gaisa pārvadātāja finansiālo darbību un apturēt vai anulēt tā licenci.

23. Ja gaisa pārvadātāja finansiālas reorganizācijas laikā netiek apdraudēta lidojumu drošība, Aviācijas departaments var izsniegt šim gaisa pārvadātājam licenci uz vienu gadu.

24. Pēc gada pārskata apstiprināšanas gaisa pārvadātājs bez kavēšanās iesniedz Aviācijas departamentam gada pārskata, ziņojuma un revidenta atzinuma, ja tāds ir, norakstus. Lai Aviācijas departaments varētu novērtēt šo noteikumu 22.punktā minēto gaisa pārvadātāja finansiālo stāvokli un veikt nepieciešamos pasākumus, gaisa pārvadātājs pēc Aviācijas departamenta pieprasījuma iesniedz tam pārējos šo noteikumu 2.pielikumā minētos dokumentus un informāciju.

IV. Licences darbības termiņš un licences anulēšana

25. Vienu gadu pēc licences izsniegšanas gaisa pārvadātājs iesniedz Aviācijas departamentam visus šo noteikumu 3.pielikumā minētos dokumentus. Ja Aviācijas departaments konstatē, ka gaisa pārvadātāja darbība ir sekmīga, tas pagarina licenci uz pieciem gadiem.

26. Ja gaisa pārvadātājs pārtrauc pārvadājumus uz laiku, kas ilgāks par sešiem mēnešiem, vai arī neuzsāk pārvadājumu veikšanu vairāk nekā sešus mēnešus pēc licences izsniegšanas, Aviācijas departaments izlemj, vai licenci nepieciešams anulēt.

27. Ja tiek mainīts viens vai vairāki elementi, kas ietekmē gaisa pārvadātāja juridisko statusu, it īpaši gaisa pārvadātājam apvienojoties ar citu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), Aviācijas departaments pārbauda, vai netiek apdraudēta lidojumu drošība. Ja tiek konstatēti iemesli, kas varētu kaitēt lidojumu drošībai, Aviācijas departaments licenci anulē.

28. Ja ir ierosināta lieta par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) maksātnespēju un nav pierādījumu, ka pieņemamā laika periodā iespējama tā sekmīga finansiāla rakstura pārveidošana, Aviācijas departaments licenci anulē.

29. Ja Aviācijas departaments konstatē, ka licences pieteikuma iesniedzējs ir iesniedzis ziņas, kas neatbilst patiesībai, vai arī ja gaisa pārvadātājs ir pārkāpis likumu "Par aviāciju", citus attiecīgus normatīvos aktus un licencē noteiktos nosacījumus, licence tiek anulēta.

V. Noslēguma jautājums

30. Atzīt par spēku zaudējušiem Satiksmes ministrijas 1997.gada 14.februāra noteikumus nr.2 "Noteikumi par kārtību, kādā licencējamas uzņēmējsabiedrības, uzņēmumi un fiziskas personas, kuras vēlas veikt gaisa pārvadājumus un speciālus aviācijas darbus".

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs

Aviācijas departamenta direktors A.Muižnieks

 

1.pielikums

Pieteikums

licences gaisa pārvadājumu veikšanai un

speciālo aviācijas darbu veikšanai saņemšanai

Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ................................................. vēlas saņemt licenci:

1. gaisa pārvadājumu veikšanai;

2. speciālo aviācijas darbu veikšanai.

Iesniedzam Aviācijas departamentā šādus dokumentus un informāciju:

1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecība;

2. notariāli apstiprināti uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) statūti;

3. licencējamam uzņēmējdarbības veidam atbilstoša gaisa kuģa ekspluatanta apliecība;

4. ja tikusi veikta uzņēmējdarbība, — grāmatvedības pārskats par iepriekšējo gadu un licencēta auditora slēdziens par to;

5. biznesa plāns, tajā skaitā:

5.1. plānoto ienākumu un izdevumu pamatojums (tirgus analīze) turpmākajiem diviem gadiem;

5.2. gaisa pārvadājumu un (vai) speciālo aviācijas darbu uzsākšanas izmaksas;

5.3. ziņas par esošajiem un plānotajiem finansēšanas avotiem;

5.4. plānotā bilance, ieskaitot plānoto peļņas un zaudējumu aprēķinu diviem gadiem;

5.5. plānotais skaidras naudas apgrozījums pirmajos divos darbības gados;

6. ziņas par gaisa kuģu pirkšanu vai īri, tajā skaitā īres līguma noteikumi un termiņi, kā arī izziņa, ka gaisa kuģis reģistrēts Latvijas Republikas gaisa kuģu reģistrā;

7. izziņa par stāšanos nodokļu uzskaitē un pilnīgu norēķinu ar valsts budžetu;

8. ziņas par īpašniekiem (to pilsonība, akciju veids un skaits vai daļu apjoms);

9. atbildības par nodarīto kaitējumu pasažieriem, bagāžai, kravai, pastam un trešajām personām apdrošināšanas polises;

10. kvīts par valsts nodevas samaksu;

11. ja kāds no uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vadītājiem vai dibinātājiem ir uzticējis sevi pārstāvēt citai personai, — oficiāla pilnvara.

Aviācijas departamenta direktors A.Muižnieks

 

2.pielikums

Pieteikums grozījumu izdarīšanai

 

Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ............................................ vēlas izdarīt grozījumus:

1. īpašuma tiesībās;

2. gaisa pārvadājumos;

3. biznesa plānā.

Iesniedzam Aviācijas departamentā šādus dokumentus un informāciju:

1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecība (ja izdarīti grozījumi);

2. notariāli apstiprināti grozījumi uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) statūtos (ja tie izdarīti);

3. detalizēta informācija par plānotajiem grozījumiem, tajā skaitā pakalpojumu veida grozījumiem, pārņemšanu vai apvienošanos, kapitāla daļu izmaiņām, akciju turētāju sastāva izmaiņām u.tml.;

4. licencējamam uzņēmējdarbības veidam atbilstoša gaisa kuģa ekspluatanta apliecība;

5. pārskats par iepriekšējo gadu un licencēta auditora slēdziens par to (ja pārskats vēl nav pabeigts, — pēdējais uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iekšējais grāmatvedības pārskats);

6. biznesa plāns, tajā skaitā:

6.1. plānoto ienākumu un izdevumu pamatojums (tirgus analīze) turpmākajiem diviem gadiem;

6.2. gaisa pārvadājumu un (vai) speciālo aviācijas darbu uzsākšanas izmaksas;

6.3. ziņas par esošajiem un plānotajiem finansēšanas avotiem;

6.4. plānotā bilance, ieskaitot plānoto peļņas un zaudējumu aprēķinu nākamajiem diviem gadiem;

6.5. plānotais skaidras naudas apgrozījums nākamajiem diviem darbības gadiem.

6.6. skaidras naudas apgrozījums un dati, kas raksturo gaisa pārvadātāja likviditāti spēkā esošās licences darbības periodā;

7. ziņas par gaisa kuģu pirkšanu vai īri, tajā skaitā īres līguma noteikumi un termiņi, kā arī izziņa, ka gaisa kuģis reģistrēts Latvijas Republikas gaisa kuģu reģistrā;

8. atbildības par nodarīto kaitējumu pasažieriem, bagāžai, kravai, pastam un trešajām personām apdrošināšanas polises;

9. izziņa par pilnīgu norēķinu ar valsts budžetu;

10. kvīts par valsts nodevas samaksu;

11. ja kāds no uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vadītājiem vai dibinātājiem ir uzticējis sevi pārstāvēt citai personai, — oficiāla pilnvara.

Aviācijas departamenta direktors A.Muižnieks

 

3.pielikums

Pieteikums

licences gaisa pārvadājumu un speciālo aviācijas darbu veikšanai

termiņa pagarināšanai

Uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ............................. vēlas pagarināt licences termiņu:

1. gaisa pārvadājumu veikšanai;

2. speciālo aviācijas darbu veikšanai.

Iesniedzam Aviācijas departamentā šādus dokumentus un informāciju:

1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecība (ja izdarīti grozījumi);

2. notariāli apstiprināti grozījumi uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) statūtos;

3. licencējamam uzņēmējdarbības veidam atbilstoša gaisa kuģa ekspluatanta apliecība;

4. grāmatvedības pārskats par iepriekšējo gadu un licencēta auditora slēdziens par to;

5. biznesa plāns, tajā skaitā:

5.1. plānoto ienākumu un izdevumu pamatojums (tirgus analīze);

5.2. ziņas par esošajiem un plānotajiem finansēšanas avotiem;

5.3. plānotā bilance, ieskaitot plānoto peļņas un zaudējumu aprēķinu nākamajiem diviem gadiem;

5.4. plānotais skaidras naudas apgrozījums pirmajos divos darbības gados.

5.5. skaidras naudas apgrozījums un dati, kas raksturo gaisa pārvadātāja likviditāti iepriekšējās licences darbības periodā;

6. ziņas par gaisa kuģu pirkšanu vai īri, tajā skaitā īres līguma noteikumi un termiņi, kā arī izziņa, ka gaisa kuģis reģistrēts Latvijas Republikas gaisa kuģu reģistrā;

7. izziņa par stāšanos nodokļu uzskaitē un pilnīgu norēķinu ar valsts budžetu;

8. ziņas par īpašniekiem (to pilsonība, akciju veids un skaits vai daļu apjoms);

9. atbildības par nodarīto kaitējumu pasažieriem, bagāžai, kravai, pastam un trešajām personām apdrošināšanas polises;

10. kvīts par valsts nodevas samaksu;

11. ja kāds no uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vadītājiem vai dibinātājiem ir uzticējis sevi pārstāvēt citai personai, — oficiāla pilnvara.

Aviācijas departamenta direktors A.Muižnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!