• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodarbinātības valsts aģentūra: Par skolēnu darba iespējām un nodarbinātību jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2008., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178120

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.07.2008., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par skolēnu darba iespējām un nodarbinātību jūnijā

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) apkopoja jūnija datus par skolēnu piedalīšanos NVA organizētajā skolēnu nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā. Latvijā kopumā jūnijā pasākumā tika iesaistīti 4327 skolēni, to skaitā 1640 trīspadsmit un četrpadsmit gadus veci bērni un 70 skolēni ar īpašām vajadzībām.

Jāatgādina, ka šovasar NVA filiāles reģistrē un darbā pie darba devējiem norīko skolēnus vecumā no 15 gadiem, savukārt trīspadsmit un četrpadsmitgadīgie bērni tiek reģistrēti un nodarbināti pašvaldībās, to organizācijās un iestādēs, kas pieteikušies dalībai skolēnu nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā.

Latvijā pasākumam kopumā 1039 darba devēji skolēniem bija pieteikuši 12 235 darba vietas. Darba vietas 13 un 14 gadus veciem bērniem bija pieteikušas 223 pašvaldības un to pakļautībā esošas iestādes un organizācijas. Visvairāk tiek piedāvātas palīgstrādnieka, pārdevēja palīga, pasta darbinieka palīga, dārznieka palīga, sētnieka, kurjera, lietveža palīga, palīga darbā ar klientiem u.c. darba vietas. Skolēniem piedāvātas arī arhitekta palīga, biroja administratora palīga, laboranta palīga, viesmīļa, sekretāra, skolotāja palīga un pat datora dizainera darba vietas.

Visvairāk skolēnu vecumā no 15 gadiem jūnijā strādāja tirdzniecības uzņēmumos (761), apstrādes rūpniecībā (254), lauksaimniecībā (245) un pakalpojumu nozarē (177). 592 skolēni vecumā no 15 gadiem jūnijā strādāja pašvaldībās un to uzņēmumos.

Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Baiba Paševica ir gandarīta par uzņēmēju atsaucību, nodrošinot bērniem iespēju vasarā strādāt un nopelnīt savu naudu. “Kā jau darba tirgū skolēnu nodarbināšana vasarā ir abpusēji izdevīgs darījums kā darba devējam, tā skolēnam. Turklāt pusaudzim liels ieguvums ir pieredze, ko viņš gūst, piemēram, pirmo reizi nokļūstot pie darba devēja uz pārrunām, pats kārtojot darbā iekārtošanās dokumentus, slēdzot līgumu un arī iekļaujoties darba kolektīvā. Protams, ne mazāk svarīgi ir tas, ka daudzi bērni pēc darba pārvērtē savu attieksmi pret mācībām un vecāku doto kabatas naudu,” uzskata B.Paševica.

Savukārt NVA nākamgad sola darba devējiem vienkāršāku dalības kārtību pasākumā un mazāk birokrātisko šķēršļu. “Aģentūras izauklētais skolēnu nodarbinātības pasākums ir ļoti veiksmīgi īstenots vasaras pirmajā mēnesī, taču jāatgādina, ka priekšā vēl ir divi vasaras brīvlaika mēneši un NVA filiāles visā Latvijā turpina skolēnu vecumā no 15 gadiem iekārtošanu vasaras darbos,” sacīja B.Paševica.

Rīgas reģionā 154 skolēnus (t.sk. vienu skolēnu ar īpašām vajadzībām) jūnijā nodarbināja SIA “Maxima Latvija” un 69 – valsts akciju sabiedrība “Latvijas pasts”, 48 – SIA “Plus Punkts”. Jēkabpils pilsētas dome nodarbināja 51 skolēnu (t.sk. divus pusaudžus ar īpašām vajadzībām), AS “Liepājas metalurgs” – 36, Daugavpils reģionālā slimnīca – 35, SIA “Diana Sveces” Ventspilī – 30, AS “Fenikss” Jūrmalā – 29, Rundāles pils muzejs Bauskas rajonā – 22, SIA “Maxima Latvija” Daugavpilī – 20, SIA “Maxima Latvija” Liepājā – 20, SIA “Askanio” Jūrmalā – 19, AS “Diāna” Ventspilī – 19, AS “Cesvaines piens” Madonas rajonā – 17, SIA “Preiļu saimnieks” Preiļu rajonā – 16, P.A. “Nodarbinātības projekti” Liepājā – 15, AS “Valmieras piens” Valmierā – 15, Madonas pilsētas dome – 14, zemnieku saimniecība “Kurmīši” Krāslavas rajonā – 12 (t.sk. vienu skolēnu ar īpašām vajadzībām), SIA “Sparlats” – 11, Valkas pilsētas dome – 11, SIA “Kuldīgas RPB” – 10, Ogres Meža tehnikums – 10, Ogres novada pašvaldības aģentūra “Mālkalne” – 10, SIA “Ogres prestižs” jūnijā arī nodarbināja 10 skolēnus.

Visvairāk – 260 – trīspadsmit un četrpadsmitgadīgo skolēnu (t.sk. 18 ar īpašām vajadzībām) jūnijā nodarbināja Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departaments, 120 trīspadsmit un četrpadsmit gadus vecus bērnus nodarbināja Daugavpils izglītības pārvalde, 52 – P.A. “Nodarbinātības projekti” Liepājā, 26 – Riebiņu novada dome Preiļu rajonā, 25 (t.sk. vienu skolēnu ar īpašām vajadzībām) – Balvu pilsētas PA “Sociālais serviss”, 25 – Alojas pilsētas dome Limbažu rajonā, 24 – Rēzeknes 5.vidusskola, 24 – Ventspils pilsētas Izglītības pārvalde, 24 – Viļakas pilsētas dome, 20 (t.sk. vienu skolēnu ar īpašām vajadzībām) – Dobeles pilsētas dome, 20 – Ludzas pilsētas dome.

Skolēnu vasaras nodarbināšanas pasākumu NVA organizē jau piekto gadu. Šovasar tas notiek laikā no 2.jūnija līdz 29.augustam.

Iespēja vasaras brīvlaikā strādāt algotu darbu tiek piedāvāta bērniem un jauniešiem vecumā no 13 gadiem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālajās vai profesionālajās izglītības iestādēs, t.sk. skolēniem ar speciālām vajadzībām. Skolēnu ar speciālām vajadzībām iesaista pasākumā, ja darba vietai jau ir nepieciešamais papildu pielāgojums.

Viena skolēna vasaras nodarbināšanas laiks pasākuma ietvaros – viens mēnesis. Atsevišķos gadījumos, ja skolēns un darba devējs ir piekritis turpināt piedalīties pasākumā, skolēna nodarbinātību NVA filiāle var pagarināt vēl uz vienu mēnesi.

NVA Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!