• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: - apsveicot Eiropas Komisijas prezidentu - tiekoties ar Latvijas studentu pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.1999., Nr. 310/311 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17831

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas delegācijas vizīti Čehijā

Vēl šajā numurā

22.09.1999., Nr. 310/311

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— apsveicot Eiropas Komisijas prezidentu

Vakar, 21. septembrī, Ministru prezidents Andris Šķēle nosūtīja apsveikuma vēstuli Eiropas Komisijas prezidentam Romano Prodi.

Vēstulē A.Šķēle izteica cieņas apliecinājumus un panākumu novēlējumus R.Prodi sakarā ar stāšanos pie augsto pienākumu pildīšanas.

Ministru prezidents norādīja: "Mums ir kopīgas intereses paplašināšanas procesā, kura rezultāts ir efektīva un konkurētspējīga Eiropas Savienība. Mēs ticam, ka jaunā Eiropas Komisija saglabās modrību pār Luksemburgas principiem, tādējādi nodrošinot, ka paplašināšanās rezultātā Eiropa kļūst stiprāka."

Ministru prezidents atzina, ka R.Prodi personība un politiskā pieredze nodrošinās pozitīvu stimulu Eiropas Komisijas darbam.

— tiekoties ar Latvijas studentu pārstāvjiem

Pirmdien, 20.septembrī, Ministru prezidents Andris Šķēle tikās ar Latvijas studentu asociācijas pārstāvjiem.

Tika runāts par to, kā pilnveidot augstākās izglītības sistēmu. Galvenā uzmanība šajā tikšanās tika pievērsta augstākās izglītības finansēšanai. Apspriests jautājumu komplekss: kā radīt reālas bezmaksas studentu vietas; kā būtiski palielināt studentu skaitu; kā palielināt studentu atbildību par savu mācīšanās procesu; un kā nodrošināt augstākas algas profesūrai.

Sarunu dalībnieki atzina, ka abām pusēm jāstrādā, lai radītu modernu izglītības sistēmu, lai panāktu procentuāli lielāku studējošo skaitu. Ministru prezidents uzsvēra, ka pamatos jāmaina finansēšanas sistēma, īstenojot studentu kreditēšanas principu — no finansiālas ikgadējas "injekcijas" no budžeta jāpāriet uz sistēmu, kas sniedz valsts garantijas konkrētam indivīdam, tā apmaksājot studijas arvien lielākam studētgribošo skaitam.

A.Šķēle izteicās, ka visi augstākajai izglītībai paredzētie līdzekļi netiks novirzīti studiju kreditēšanai,— jāskatās, kādas ir studenta sekmes, kādā proporcijā jābūt valsts finansēm, jāņem vērā studiju izmaksas, bet īpaši talantīgiem bērniem jādod iespēja saņemt kredītu grāmatu veidā. Ministru prezidents izteicās, ka pasaulē nav tādas valsts, kur visi studējošie var saņemt kredītu.

Ja izdosies radīt jaunu izglītības sistēmas modeli, tad piecu sešu gadu laikā studējošo skaits valstī varētu sasniegt 50 tūkstošus, bet jautājums ir par to, vai augstskolas spēs uzņemt tik daudz studentu, jo jānodrošina profesūra, docējošais sastāvs, mācību tehniskā bāze.

Dažos aspektos pušu viedokļi atšķīrās, taču studentu pārstāvji šo tikšanos uzskata par konstruktīvu. Studentu viedoklis ir — lai augstākās izglītības sistēma balstītos uz valsts finansētām studiju vietām.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!