• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas ārlietu ministres oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2008., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178392

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta darba vizīti Somijas pilsētā Pori

Vēl šajā numurā

16.07.2008., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas ārlietu ministres oficiālo vizīti Latvijā

 

GR1.JPG (16526 bytes) GR2.JPG (13134 bytes)

Piektdien un sestdien, 11. un 12.jūlijā, oficiālā vizītē Latvijā uzturējās Gruzijas ārlietu ministre, lai pārrunātu turpmāko divpusējo sadarbību un parakstītu savstarpējus līgumus. Attēlā: Gruzijas ārlietu ministre Ekaterine Tkešelašvili, klātesot Latvijas ārlietu ministram Mārim Riekstiņam, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā un ar Latvijas iekšlietu ministru Mareku Segliņu apmainoties līgumiem par personu atpakaļuzņemšanu
Foto: Toms Kalniņš, Inga Kundziņa A.F.I.

 

Sarunā ar ārlietu ministru

11.jūlijā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, tiekoties ar Gruzijas ārlietu ministri Ekaterini Tkešelašvili, pauda atbalstu Gruzijas izteiktajiem priekšlikumiem stabilitātes nodrošināšanai Gruzijas konfliktu zonās – Abhāzijā un Dienvidosetijā. “Izteiktie priekšlikumi demonstrē Gruzijas valdības vēlmi risināt konfliktus sarunu ceļā, un Latvija atbalsta šos Gruzijas centienus,” norādīja Latvijas ārlietu ministrs. Savukārt Gruzijas ārlietu ministre augstu novērtēja Latvijas atbalstu un palīdzību Gruzijai, lai radītu starptautiskās sabiedrības izpratni par šo jautājumu.

Tikšanās sākumā abi ministri pauda gandarījumu par Latvijas un Gruzijas divpusējo attiecību dinamiku, īpaši uzsverot abu valstu vēstniecību atvēršanu Rīgā un Tbilisi, kā arī aktīvo augstāko valsts amatpersonu vizīšu apmaiņu. Māris Riekstiņš un Ekaterine Tkešelašvili bija vienisprātis, ka šādi soļi demonstrē abpusēju vēlmi stiprināt starpvalstu attiecības un sadarboties Gruzijas eiroatlantiskās integrācijas sekmēšanā.

Tāpat Latvijas ārlietu ministrs atkārtoti uzsvēra Latvijas pozīciju Rīcības plāna dalībai NATO piešķiršanā Gruzijai. Ekaterina Tkešelašvili informēja Māri Riekstiņu par reformu procesa gaitu valstī un pateicās par palīdzību, īstenojot attīstības sadarbības projektus Gruzijā.

Sarunas laikā Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš minēja nepieciešamību panākt Gruzijas un ES vienošanos par ceļošanas atvieglojumiem un turpināt izskatīt iespējas noslēgt ES un Gruzijas Brīvās tirdzniecības līgumu.

Vizītes ietvaros tika parakstīti divi Latvijas un Gruzijas starpvaldību līgumi. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un Gruzijas ārlietu ministre Ekaterine Tkešelašvili parakstīja Latvijas Republikas valdības un Gruzijas valdības līgumu par vīzu prasības atcelšanu diplomātisko un dienesta pasu turētājiem. Savukārt iekšlietu ministrs Mareks Segliņš un Gruzijas ārlietu ministre parakstīja Latvijas Republikas valdības un Gruzijas valdības līgumu par personu atpakaļuzņemšanu, kuras neatbilst ieceļošanas vai uzturēšanās nosacījumiem otras valsts teritorijā.

 

Sarunā ar Saeimas priekšsēdētāju

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un deputāti piektdien, 11.jūlijā, tikās ar Gruzijas ārlietu ministri Ekaterini Tkešelašvili (Ekaterine Tkeshelashvili), kura ieradusies oficiālā vizītē Latvijā. 

“Gruzija ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm, un mēs esam patiesi ieinteresēti dalīties ar jūsu valsti savā pieredzē par reformu procesa īstenošanu valstī,” tikšanās laikā apliecināja G.Daudze. Latvija trijos gados Gruzijā ir realizējusi vairāk nekā divdesmit projektus tādās jomās kā tieslietu sistēmas un pašvaldību reforma, kā arī pilsoniskās sabiedrības un augstākās izglītības attīstības veicināšana.

Ārlietu ministre E.Tkešelašvili atzina, ka ikviena palīdzība un atbalsts no Latvijas tiek augstu novērtēts, un Gruzijai ir svarīgi apzināties, ka nepieciešamības gadījumā tā var paļauties uz mūsu valsts atbalstu.

Tika apspriesta arī situācija Abhāzijā un Dienvidosetijā. Abas puses bija vienisprātis, ka ES ir jāuzņemas arvien lielāka loma konfliktu risināšanā Gruzijas teritorijā.

Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs, kurš vairakkārt ir viesojies Gruzijā un NATO Parlamentārās Asamblejas komitejas sastāvā apmeklējis arī Dienvidosetiju, aktualizēja jautājumu par miera uzturētāju neitralitāti Dienvidosetijā un Abhāzijā.

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš uzsvēra, ka Latvija atbalsta Gruzijas virzību gan uz ES, gan NATO un aicināja darīt visu, lai Gruzijai izdotos starptautiskajās sarunās parādīt sevi kā atvērtu un pragmatisku partneri. Viņš arī norādīja uz Ārlietu komisijas gatavību dalīties pieredzē ar Gruzijas kolēģiem par to, kā dažādas problēmas mūsu valstī tika risinātas 90.gados.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments;
Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!