• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Somijas pilsētā Pori. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2008., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Un tā – lielie Latvijas 24.dziedāšanas un 14.dejošanas svētki Rīgā ir izdziedāti, izdejoti, izdzīvoti, izgavilēti

Vēl šajā numurā

16.07.2008., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Somijas pilsētā Pori

 

Z01.JPG (24655 bytes) Z02.JPG (22355 bytes)

Otrdien un trešdien, 15. un 16.jūlijā, Valsts prezidents uzturas darba vizītē Somijas pilsētā Pori, lai kā goda viesis piedalītos pilsētas 450 gadu jubilejas svinībās. Attēlos: Lilita Zatlere, Valsts prezidents Valdis Zatlers, Pori pilsētas mēre Aino Maija Lūkonena un vicemērs Kari Hannuss (priekšplānā) un Rīgas mērs Jānis Birks pastaigā pa Pori saulainajām ielām 15.jūlijā un atklājot Rīgas dāvināto memoriālo plāksni Pori pilsētai
Foto: VPK

 

Uzturoties darba vizītē Somijā, Valsts prezidents Valdis Zatlers vakar, 15.jūlijā, uzstājās ar uzrunu starptautiskajā konferencē par enerģētikas drošību Baltijas reģionā, tikās ar Somijas ārlietu ministru Aleksandru Stubu, kā arī piedalījās Somijas pilsētas Pori 450 gadu svinību pasākumos.

Tiekoties ar Somijas ārlietu ministru, Valsts prezidents uzteica abu valstu labās un dinamiskās divpusējās attiecības, kas balstītas savstarpējā izpratnē un uzticībā. Amatpersonu tikšanās gaitā apspriesta Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība un reģionālās politikas attīstība. Tāpat sarunas gaitā apspriesta Somijas prezidentūra Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) un ar to saistītie jautājumi, tajā skaitā EDSO turpmākā rīcība Abhāzijas jautājumā. Valsts prezidents norādīja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāieņem aktīva pozīcija turpmākā situācijas risinājumā Abhāzijā, Gruzijā, paužot skaidru atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka situācijas eskalācija nav pieņemama un ar starptautisko partneru palīdzību ir jāmeklē citas dialoga formas.

Savukārt, atklājot enerģētiskās drošības jautājumiem veltīto starptautisko konferenci, Valsts prezidents uzstājās ar runu “Enerģētika Baltijā: skats no Latvijas”. Valsts prezidents minēja virkni jautājumu, uz kuriem politiķiem jāatbild, plānojot enerģijas politiku kā ilgtermiņā, tā īstermiņā. Kā būtiskākos Valdis Zatlers minēja precīzu datu – gan prognožu, gan tehnisko izmaksu aprēķinu – nepieciešamību, kā arī skaidru enerģijas avotu diversifikācijas plānu un iespējas.  

“Mums ir jābūt atklātiem. Mēs esam tikai ceļa sākumā uz brīvu enerģijas tirgu, kurā ir vairāk nekā viens spēlētājs, kurā ir vairāk nekā viens piegādātājs un ražotājs. Tāpēc šodien mums atkarības mazināšanai jāmeklē citi – pagaidu risinājumi,” teica Valsts prezidents. Kā piemēru viņš minēja nepieciešamību radīt savstarpējās atkarības situāciju, kas rada abpusēju ieinteresētību un nepieciešamību, tādējādi ierobežojot brīvā tirgus un vairāku piegādātāju trūkuma radītās sekas atsevišķās enerģētikas nozarēs.

Savā uzrunā Valsts prezidents arī vērsa uzmanību uz esošajiem ierobežojumiem Baltijas elektroenerģijas tirgū, kas jāpārvar, veidojot jaunus savienojumus ar Skandināvijas un Centrāleiropas valstīm, piemēram, ar Ukrainu, kura nākotnē varētu būt ļoti nozīmīga enerģijas tranzītvalsts.

Konference “Enerģētikas drošība Baltijas reģionā” notiek foruma SuomiArena ietvaros, kas ik gadu pulcē viedokļa līderus un politikas veidotājus no dažādām Eiropas valstīm. Šā gada foruma pamatdebates veltītas enerģijas politikas, vides un izglītības jautājumiem.

Forums SoumiArena šogad notiek līdztekus Pori pilsētas 450 gadu jubilejas pasākumiem. Pilsētas jubilejas dienās pie Pori pilsētas domes tika atklāta Rīgas pilsētas dāvinātā piemiņas plāksne, kas, kā norādīja Valsts prezidents, arī turpmāk kalpos kā apliecinājums labajām Latvijas un Somijas divpusējām attiecībām ne vien valstu vadītāju līmenī, bet arī starp pilsētām un iedzīvotājiem.

Šodien, 16.jūlijā, Valsts prezidentam plānota tikšanās ar Somijas ministru prezidentu Mati Vanhanenu, kurš arī piedalās foruma SuomiArena debatēs. Tāpat Valsts prezidents plāno apmeklēt vairākus Pori pilsētas 450 gadu jubilejai veltītos svinīgos pasākumus.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!