• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zaļais sertifikāts - viedokļu apmaiņa turpinās (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.1999., Nr. 310/311 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17840

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nabadzības novēršanu

Vēl šajā numurā

22.09.1999., Nr. 310/311

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zaļais sertifikāts — viedokļu apmaiņa turpinās

Tomass Kotovičs, Latvijas — Vācijas meža projekta koordinators, — "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

— Neapšaubāmi. Tā ir laba "svira", kas nodrošinās atgriezenisku līdzekļu apriti no kokrūpniekiem uz mežu — tā kopšanu, stādīšanu atjaunošanu un pārējās meža infrastruktūras sakārtošanu. Tas ir pozitīvais, ko Latvijas mežs varētu no "zaļā sertifikāta" gūt.

— Vai kāds tirgus Latvijas koku eksportam pašlaik jau ir zudis sakarā ar neesošo sertifikāciju?

— Problēmas radušās Lielbritānijas tirgū, kas pašlaik ir lielākā mūsu koksnes importētājvalsts. Tas gan vēl neskar visus koksnes veidus, bet vislielākās problēmas ir mūsu skaidu plātņu ražotājiem. Patiesībā Latvijas skaidu plātnēm Lielbritānijas tirgus ir ciet. Iemesls varētu būt arī tas, ka Bolderājas rūpnīca eksportēja skaidu plates caur vienu firmu, kuras īpašnieki "zaļo sertifikātu" pieprasa.

Ļoti laba situācija meža sertificēšanas ziņā ir Zviedrijā. Viņi nav žēlojuši nedz laiku, nedz līdzekļus, lai viņu koksnei būtu iespējami daudz dažāda veida starptautisko un nacionālo sertifikātu. Un tā nenoliedzami ir viņu priekšrocība.

— Kas Latvijai nepieciešams, lai varētu uzsākt mežu sertificēšanu?

— Vispirmām kārtām — sakārtota meža likumdošana. Kā zinām, tas pašlaik tiek darīts. Nepieciešama arī robežu sakārtošana. Jāsakārto īpašumtiesības uz valsts mežu, un tam jābūt ierakstītam zemesgrāmatā. Tāpat — uzskaite un vēl dažādas tehniskas lietas, par kurām arī Pasaules dabas fonds rīkos seminārus 23. un 30. septembrī. Sertifikācija ir process, kurā nav runas tikai par konkrētiem lielumiem, tehniskām detaļām. Vispirmām kārtām visām ieinteresētajām organizācijām jāsanāk kopā un jāpanāk vienošanās, vai sertifikācija nepieciešama un kāda veida sertifikācijai jābūt. Savu pieredzi pasaules kontekstā seminārā klāstīs ANO FAO pārstāvji, Vācijas un citu valstu speciālisti. Taču Latvijas meža sertificēšana nav nedz vienas dienas, nedz viena gada jautājums.

Rūta Bierande,

"LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!