• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES struktūrfonda ieguldījumu fonda izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.2008., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178438

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

17.07.2008., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES struktūrfonda ieguldījumu fonda izveidi

 

Vakar, 16.jūlijā, ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards un Eiropas Investīciju fonda vadītājs Ričards Pellī parakstīja “Līgumu starp Latvijas Republikas valdību un Eiropas Investīciju fondu par Eiropas Savienības struktūrfonda ieguldījumu fonda ieviešanu”.

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards atzīst: “Ieguldījumu fonda izveide ir viena no galvenajām prioritātēm šajā gadā, tādēļ plānojam to ieviest jau līdz gada beigām. Saskaņā ar līguma nosacījumiem Eiropas Investīciju fonds (EIF) jau septembra beigās plāno sludināt pirmos konkursus finanšu starpnieku (piemēram, banku, riska kapitāla fondu u.c.) izvēlei finanšu instrumentu ieviešanai. Fonda kopējais finansējums sasniegs 183 miljonus eiro, kas viennozīmīgi sekmēs uzņēmumu saražotās produkcijas eksportu, cels konkurētspēju un dos iespēju paplašināt uzņēmējdarbību.”

Eiropas Investīciju fonda vadītājs Ričards Pellī uzsver: “Kapitāla un cilvēku resursu apvienošana šajā iniciatīvā ir zīme, ka Latvijas valdība vēlas dot tālāku stimulu ekonomikas galvenajam sektoram. Mēs nodrošināsim inovatīvu un efektīvu finanšu vadības pieeju MVU un mikrouzņēmumu finansēšanā, kā arī veidosim sadarbību starp EIF un Latvijas Garantiju aģentūru.”

Īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās Normunds Broks uzsvēra, ka ieguldījumu fonds būs svarīgs instruments visas valsts ekonomikas attīstībā: “Patlaban, kad ekonomiskās attīstības tempi gan globālā, gan nacionālā līmenī samazinās, jārod jauni un efektīvi veidi uzņēmējdarbības atbalstam, lai uzņēmumi varētu pielāgoties mainīgajai ekonomiskajai situācijai. Ieguldījumu fonds, kura vadību uzticam Eiropas Investīciju fondam, pozitīvi ietekmēs valsts eksporta attīstību, ražojošo uzņēmumu produktivitātes palielināšanos un inovācijas uzņēmējdarbībā. Sagaidu, ka šis finanšu instruments sāks darbību jau šogad.”

Ar finanšu instrumentu palīdzību, kurus plānots ieviest ieguldījumu fonda ietvaros, mazais un vidējais komersants saņems finansējumu, kuru citkārt, piemēram, nodrošinājuma trūkuma vai pārāk augsta riska dēļ, nesaņemtu. Ar ieguldījuma fonda starpniecību komersantiem tiks nodrošināta pieeja Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumam komercdarbības sākšanai un attīstībai tādiem finanšu instrumentiem kā paaugstināta riska aizdevumi, riska kapitāla finansējums, eksporta kredīta apdrošināšana un finansēšana un tehnoloģiju pārnese.

Ieguldījumu fonda finansējumu komersantiem piešķirs nevis dāvinājuma, bet ieguldījuma pamatkapitālā, aizdevuma vai garantijas veidā, līdz ar to finansējums pakāpeniski tiks atmaksāts fondā un būs pieejams atkārtotam atbalstam komersantiem. Tādējādi ieguldījumu fonds darbosies kā ilgtermiņa atbalsta instruments.

Saskaņā ar līgumu Eiropas Investīciju fonds realizēs ieguldījumu fonda ieguldījumu stratēģiju, izvēlēsies finanšu starpniekus, ar kuriem slēgs līgumus par konkrēto finanšu instrumentu ieviešanu, uzraudzīs noslēgto līgumu izpildi, veiks ieguldījumu fonda ieguldījumu portfeļa pārvaldību, kā arī izvietos ieguldījumu fonda brīvos līdzekļus.

Ieguldījumu fonda ietvaros ir paredzēts apgūt 183 miljonus eiro, novirzot tos šādiem finanšu instrumentiem:

• Eksporta apdrošināšana – 30 miljonu eiro;

• Portfeļa garantijas – 80 miljonu eiro;

• Riska kapitāls – 50,5 miljoni eiro;

• Tehnoloģiju pārnese (pirmssēklas, sēklas finansējums uzņēmumiem izaugsmes sākotnējā stadijā) – 22,5 miljoni eiro.

Šobrīd tiek apsvērta iespēja ieguldījumu fonda ietvaros ieviest vēl vienu aktivitāti – “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi”, kurai paredzētais finansējums ir 23 miljoni eiro.

Tādējādi no ieguldījumu fonda kopumā varētu tikt ieviestas piecas aktivitātes, un kopējais paredzētais finansējums sasniegtu 206 miljonus eiro. Šīs aktivitātes ieviešana gan vēl ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Lai veidotu spēcīgu nacionālo institūciju finanšu instrumentu jomā, līgumā ar EIF noteikta arī kārtība ieguldījumu fonda funkciju nodošanai SIA “Latvijas Garantiju aģentūra”, kura šobrīd izsniedz aizdevumu un finanšu līzinga garantijas, kā arī darbojas kā fondu fonds riska kapitāla nozarē.

Eiropas Investīciju fonds ir daudzpusēja finanšu institūcija. EIF dalībnieki ir Eiropas Investīciju banka, Eiropas Kopiena un virkne komercbanku. EIF ir izveidots Eiropas Kopienas mērķu realizācijai, un tas ir tiesīgs veikt komercdarbību, kas atbilst tā izveidošanas mērķim. EIF darbības tiesiskais pamats ir EIF Statūti un Eiropas Savienības normatīvie akti.

Kopš 2007.gada sākuma Latvijas valdība ir strādājusi cieši kopā ar EIF, lai izpētītu pozitīvo ieguvumu, ko dotu ieguldījumu fonda izveide. Šā procesa būtiska daļa bija “Tirgus nepilnību analīzes ziņojuma” izstrāde, ko EIF pabeidza 2007.gada jūlijā un kas iekļāva virkni ieteikumu finanšu tirgus nepilnību novēršanai. Rūpīgi apsverot minēto ziņojumu un citus aspektus, valdība 2008.gada aprīlī nolēma ieviest atbalstu MVK, izmantojot ieguldījumu fondu, ko sākotnēji pārvalda EIF.

 

Informācija par finanšu instrumentiem

Riska kapitāla programmā ir plānots izveidot riska kapitāla fondus, kurus vada pieredzējuši un kvalificēti nozares profesionāļi un kuros līdz ar publisko finansējumu tiek piesaistīts arī privātais finansējums, tādējādi nodrošinot riska kapitāla finansējuma pieejamību strauji augošiem uzņēmumiem agrīnās un izaugsmes komercdarbības attīstības stadijā, kā arī kopumā veicinot riska kapitāla nozares attīstību Latvijā.

Ar Portfeļa garantiju programmas palīdzību tiks uzlabota uzņēmumu finanšu pieejamība situācijās, kad uzņēmējam pietrūkst nodrošinājuma, nav pieredzes vai biznesa risks ir pārāk augsts, nodrošinot garantiju atbalsta mehānisma pilnveidošanu un kapacitātes kāpināšanu atbilstoši Latvijas ekonomikas attīstības tempu dinamikai un līmenim.

Tehnoloģiju pārneses programmas ietvaros jaunie uzņēmumi augsto un vidējo tehnoloģiju nozarēs tiks nodrošināti ar finansējumu uzņēmējdarbības sākšanas un attīstības sākumposmā.

Ar eksporta kredīta apdrošināšanas un garantēšanas pakalpojumiem tiks mazināti eksporta darījumu komerciālie, politiskie un katastrofu riski, kā arī nodrošināta eksporta kredīta finansēšana, kas ļaus Latvijas uzņēmējiem kāpināt eksporta apjomus, saviem ārvalstu pircējiem piedāvājot iespēju izmantot atliktā maksājuma nosacījumus.

Aktivitātes “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” ietvaros tiks paaugstināta mājokļu energoefektivitāte, lai nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu. Aktivitāte paredz sniegt finansējumu energoefektivitātes pasākumiem, piemēram, siltumsistēmu izolācijai un renovācijai, ēku norobežojošo konstrukciju siltināšanai saskaņā ar veiktā energoaudita ieteikumiem, ēkas galveno daļu atjaunošanai.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!