• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 10.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.2008., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Azerbaidžānas ekonomikas attīstības ministra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

17.07.2008., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 10.jūlijā

 

ZM: Par atbalstu lauksaimniecībā nodarbināto izglītošanai

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu Latvijas Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākuma “Arodapmācības un informācijas pasākumi” aktivitātē “Arodapmācības”, kas 10.jūlijā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

2001.gada lauksaimniecības skaitīšanas rezultāti liecina, ka tikai 21,4% saimniecību vadītājiem ir augstākā vai profesionālā lauksaimnieciskā izglītība. Tā rezultātā zemais lauksaimniecībā strādājošo izglītības līmenis negatīvi ietekmē nozares konkurētspēju. Lauksaimniecības nozarē strādājošo vadošo darbinieku nepietiekamā izglītība kavē inovāciju un moderno tehnoloģiju ieviešanu, tā mazinot nozares konkurētspēju starptautiskajā tirgū.

Lai risinātu šīs problēmas un veicinātu lauksaimniecības, mežsaimniecības un pārtikas ražošanas (izņemot zivsaimniecības produktus) nozaru konkurētspēju, ir nepieciešams nodrošināt mācību iespējas visā Latvijas teritorijā.

Tā kā saskaņā ar Latvijas Lauku attīstības programmu 2007.–2013.gadam un Eiropas Savienības (ES) normu par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) tiek paredzēts finansējums lauku attīstības atbalsta pasākumiem, ir nepieciešams noteikt kārtību, kādā piešķir valsts un ES atbalstu Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākuma “Arodapmācības un informācijas pasākumi” aktivitātē “Arodapmācības”.

Normatīvā akta projekts nosaka pasākuma ietvaros atbalstāmās aktivitātes, nosacījumus, kādi izvirzīti atbalsta pretendentam, atbalsta saņemšanas noteikumus, iesniedzamos dokumentus, kā arī atbalsta veidu un apjomu. Par noteikumu ieviešanu atbildīgā institūcija būs Lauku atbalsta dienests.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ĪUMEPLS: Par izglītības iestāžu, skolotāju un skolēnu reģistru integrāciju vienotā sistēmā

Valsts sekretāru sanāksmē 10.jūlijā tika izsludināts Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju sagatavotais informatīvais ziņojums “Par veicamajiem pasākumiem, lai nodrošinātu visu izglītības iestāžu, skolotāju un skolēnu reģistru integrāciju vienotā sistēmā, un darba slodžu un skolēnu skaita atbilstību normatīvo aktu prasībām”. Informatīvais ziņojums izstrādāts saskaņā ar Ministru prezidenta 2008.gada 29.aprīļa rezolūciju Nr.111-1/215, kas nosaka prioritārus uzdevumus un to izpildes termiņus, lai nodrošinātu sekmīgu Valdības rīcības plāna izpildi.

Saskaņā ar rezolūciju sekretariātam sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju līdz 2008.gada 1.septembrim ir uzdots nodrošināt visu izglītības iestāžu, skolotāju un skolēnu reģistru integrāciju vienotā sistēmā, iesniedzot informāciju Ministru prezidentam par darba slodžu un skolēnu skaita atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Informatīvajā ziņojumā sniegta informācija par Izglītības un zinātnes ministrijas veiktajiem pasākumiem rīcības plānā noteiktā uzdevuma izpildei, kā arī termiņiem, kādos pilnībā tiks nodrošināta darba slodžu un skolēnu skaita atbilstība normatīvo aktu prasībām. Informatīvajā ziņojumā norādītas būtiskākās problēmas, kas ietekmē kvalitatīvu datu uzkrāšanu par izglītības iestādēm, skolotājiem un skolēniem 1997.gadā izveidotajā Latvijas izglītības informācijas sistēmā (LIIS).

Būtiskākās problēmas: trūkst normatīvo aktu, kas noteiktu kārtību, kādā ievada un aktualizē datus LIIS, kā arī atbildību par LIIS datu kvalitāti; LIIS dati dublējas vai ir kļūdaini. Sistēmā esošie reģistri un datubāzes savstarpēji nav integrēti, nav izveidots datu apmaiņas mehānisms ar citām sistēmām, kas nodrošinātu datu aktualitāti. Šo problēmu dēļ Izglītības un zinātnes ministrija neizmanto statistikas vajadzībām LIIS datus, jo nav garantēta to uzticamība. Pašlaik kā informācijas avotu par skolēnu skaitu un pedagogu likmēm Izglītības un zinātnes ministrija izmanto vispārizglītojošo skolu statistikas atskaites.

Lai novērstu LIIS konstatētās problēmas, Izglītības un zinātnes ministrija 2007.gadā uzsāka projekta “Valsts izglītības informācijas sistēma” īstenošanu ar mērķi izveidot vienotu izglītības informācijas sistēmu (VIIS). VIIS ieviešana dos iespēju būtiski uzlabot datu kvalitāti un novērst minētās problēmas un nepilnības.

VIIS ieviešanai 2008.gadā Izglītības un zinātnes ministrijai nepieciešami 66 450 lati, tajā skaitā 49 950 latu VIIS infrastruktūras nodrošināšanai un 16 500 latu VIIS lietotāju apmācībai.

Pēc VIIS ieviešanas ir jānodrošina tās uzturēšana. Šim nolūkam 2009.gadā ir nepieciešami 99 900 latu.

VIIS ieviešanu paredzēts pabeigt līdz 2008.gada beigām, bet sistēmas lietošanu sākt – 2009.gada janvārī. Pilnībā pāriet uz VIIS lietošanu paredzēts 2009./2010.mācību gadā, kad tiks sākta VIIS esošo statistikas pārskatu un tarifikācijas moduļu lietošana. Ņemot vērā VIIS ieviešanai nepieciešamo pasākumu saturu un secību, pilnībā pāriet uz VIIS lietošanu 2008./2009.mācību gadā nav iespējams.

Ja VIIS ieviešanai nepieciešamie līdzekļi netiks piešķirti 2008.gadā, pilnībā pāriet uz VIIS lietošanu līdz 2009.gada 1.septembrim nebūs iespējams.

 

ĪUMEPLS: Par valsts informācijas sistēmu savietotāju izveidošanu, uzturēšanu un darbību

Valsts sekretāru sanāksmē 10.jūlijā tika izskatīts Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts par valsts informācijas sistēmu savietotāju izveidošanu, uzturēšanu un darbību.

Noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā notiek valsts informācijas sistēmu savietotāju izveidošana, uzturēšana un darbība, kā arī kārtību, kādā nodrošināma valsts informācijas sistēmas funkcionalitāte integrētas valsts informācijas sistēmas ietvaros, izmantojot sistēmu savietotāju.

Sistēmu savietotāja izmantošana nodrošina sistēmas integrācijas funkcionalitāti, novēršot tās dublēšanos. Līdz ar to valsts informācijas sistēmas pārzinim, izmantojot sistēmu savietotāju, nav jāiegulda finanšu līdzekļi analogu saskarņu izveidei ar citām valsts informācijas sistēmām.

Saskaņā ar noteikumu projektu sekretariātam tiek nodrošināta iespēja kontrolēt valsts informācijas sistēmu savietotāju izveidošanu, lai novērstu līdzīgu integrācijas risinājumu vairākkārtīgu izstrādi, panākot efektīvu budžeta līdzekļu izlietošanu.

Sistēmu savietotāja izveidošana un tā izmantošana ir brīvprātīga un balstās uz iestāžu savstarpēju vienošanos.

Tā kā noteikumi nosaka tikai procedūru un prasības sistēmu savietotāja izveidei un uzturēšanai, bet neuzliek pienākumu tos veidot un izmantot, noteikumu projekta īstenošanai nav nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi, kā arī nav jāveido jaunas iestādes sistēma savietotāja izveidei un uzturēšanai.

Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!