• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesu varas stiprināšanas projekta realizāciju Afganistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2008., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunājot deputātus 2008.gada 17.jūlijā Latvijas Republikas Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē

Vēl šajā numurā

18.07.2008., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesu varas stiprināšanas projekta realizāciju Afganistānā

 

16.jūlijā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā Latvijas īpašais pārstāvis Afganistānā, Latvijas Ārlietu ministrijas politiskais un attīstības padomnieks Rūdolfs Brēmanis ar Ārlietu ministrijas pilvarojumu parakstīja līgumu ar Tehniskās sadarbības un attīstības aģentūru (The Agency for Technical Cooperation and Development – ACTED) par finansējuma piešķiršanas un darbu realizēšanas kārtību saistībā ar nākamo Latvijas palīdzības projektu Afganistānā, Farjabas provincē, par trīs tiesu ēku būvniecību, iekārtošanu, kā arī mācībām tiesnešiem un darbiniekiem. No ACTED puses līgumu parakstīja ACTED vadītāja Afganistānā Zenata Garevala (Zeenat Garewal). Vienlaikus tika parakstīts ACTED līgums ar Eiropas Komisiju par šā projekta līdzfinansēšanu.

Projekta kopējās izmaksas ir 500 000 eiro, no kuriem 100 000 eiro ir Latvijas valdības un Ārlietu ministrijas piešķirtie līdzekļi, bet 400 000 eiro līdzfinansē Eiropas Komisija, kurai tiesiskuma un likuma varas stiprināšana ir viens no prioritārajiem virzieniem Afganistānā.

Projekts paredz, ka sešos mēnešos trijos Farjabas provinces administratīvajos apgabalos – Keisārā, Gurzivānā un Širintagabā – tiks uzbūvētas jaunas, mēbelētas divstāvu tiesu ēkas ar mūra žogu apkārt tiesu nama teritorijai un apsardzes ēkām. Vienlaikus notiks arī specifisks mācību kurss tiesnešiem un citiem nozares darbiniekiem, lai padziļinātu izpratni un zināšanas par tiesiskuma, likuma varas un procedūru pamatprincipiem.

Lēmums izvēlēties minētos Farjabas apgabalus tika balstīts uz diviem galvenajiem Eiropas Komisijas noteiktajiem atlases kritērijiem: nepieciešams, lai tiesai piederētu konkrēts zemes gabals, uz kura var būvēt ēkas; prioritāte tiek piešķirta tiesām ar vislielāko izskatīto lietu skaitu. Jāatgādina, ka līdz šim tiesu sēdes un lietu izskatīšana šajos un citos Farjabas apgabalos, līdzīgi kā lielākajā daļā valsts, notiek ļoti sliktos un nepiemērotos apstākļos kara izpostītās ēkās.

Projekta realizēšanai tika saņemts arī atbalsts no Afganistānas Augstākās tiesas vadības Kabulā, kā arī Farjabas provinces gubernatora Abdulā Šafaka. Tā sekmīgas realizēšanas gadījumā pastāv iespēja to attīstīt arī citos administratīvajos apgabalos un provincēs.

Jāuzsver, ka minētais projekts identificēts un izstrādāts laikā, kopš Latvija Afganistānā piedalās ar saviem civilajiem padomniekiem. Šis ir jau otrs Latvijas atbalstīts projekts Afganistānā. Provinces Almāras apgabalā tika īstenots pirmais Latvijas finansētais attīstības projekts par ūdensapgādi, kas veiksmīgi tika pabeigts 29.maijā. Ārlietu ministrija Afganistānā plāno veikt arī citus palīdzības projektus, lai provincei piesaistītu vēl vairāk līdzekļu.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!