• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par elektropreču elektroenerģijas patēriņu "gaidīšanas režīmā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2008., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178523

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par politiskajām saistībām Afganistānā

Vēl šajā numurā

18.07.2008., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par elektropreču elektroenerģijas patēriņu “gaidīšanas režīmā”

 

7.jūlijā Ekodizaina regulatīvās komitejas sanāksmē Eiropas Savienības dalībvalstis apstiprināja Komisijas priekšlikumu regulai, ar kuru paredzēts samazināt mājsaimniecības preču un biroja aprīkojuma elektroenerģijas patēriņu “gaidīšanas režīmā”. Ar minēto regulu visām Eiropā pārdotām precēm tiek noteiktas energoefektivitātes prasības, lai Eiropas Savienībā līdz 2020.gadam gandrīz par 75% samazinātu elektroenerģijas patēriņu “gaidīšanas režīmā”. 

“Šis pirmais pasākums, kuru īstenos, piemērojot Ekodizaina direktīvu , ievērojami samazinās mājsaimniecības preču un biroja aprīkojuma elektroenerģijas patēriņu “gaidīšanas režīmā”. Tas ir konkrēts solis, lai sasniegtu ES energoefektivitātes un klimata aizsardzības mērķus, vienlaikus iedzīvotājiem ļaujot ietaupīt naudu,” atzīmēja enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Ierosinātā “gaidīšanas režīma” regula piemērojama visām mājsaimniecībās un birojos izmantojamām elektroniskajām ierīcēm, piemēram, televizoriem, datoriem, mikroviļņu krāsnīm utt. Līdz 2010.gadam atkarībā no ražojuma funkcionalitātes tā maksimāli pieļaujamais enerģijas patēriņš “gaidīšanas režīmā” ir viens vai divi vati. No 2013.gada pieļaujamais elektroenerģijas patēriņa līmenis tiks pazemināts līdz pusvatam vai vienam vatam – līmenim, kas ir tuvu rādītājiem, kuri sasniedzami ar labāko pieejamo tehnoloģiju.

Regulas piemērošana Eiropas Savienībā līdz 2020.gadam par 73% samazinās pašreizējo elektroenerģijas patēriņu “gaidīšanas režīmā” (patlaban šāds patēriņš veido apmēram 50 TWh gadā). Šāds ietaupījums ir līdzvērtīgs Dānijas ikgadējam elektroenerģijas patēriņam un ļautu samazināt emisiju daudzumu gadā par apmēram 14 Mt CO2. Labvēlīga ietekme ir sagaidāma arī citās pasaules daļās, jo daudzus no attiecīgajiem produktiem tirgo visā pasaulē. Pakāpeniska pieeja ražotājiem dod pietiekami daudz laika, lai pielāgotu produkciju jaunajām prasībām. Regulas sagatavošanā izmantoti rezultāti, kas iegūti no padziļinātas analīzes par “gaidīšanas režīma” tehnisko un ekonomisko ietekmi, kā arī ietekmi uz vidi, kuru kopīgi veica ieinteresētās personas un eksperti no visas pasaules.

“Gaidīšanas režīma” regulu tagad izskatīs Eiropas Parlaments. Paredzēts, ka Komisija regulu oficiāli pieņems līdz 2008.gada beigām. Jauni ekodizaina pasākumi, kas piemērojami citām produktu grupām, tiks izskatīti turpmākajos mēnešos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!