• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par galvenajām norisēm konkurences politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2008., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178852

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par palīdzību jaunattīstības valstu lauksaimniekiem

Vēl šajā numurā

25.07.2008., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par galvenajām norisēm konkurences politikā

 

Eiropas Komisija ir pieņēmusi savu 2007.gada ziņojumu par konkurences politiku, kas sniedz pārskatu par galvenajām norisēm konkurences politikā. Tajā ir izklāstītas galvenās izmaiņas konkurences noteikumos un konkurences politikā, kā arī galvenie īstenošanas pasākumi. Ar konkrētiem piemēriem ziņojumā parādīts, kā konkurences politikas instrumenti izmantoti, lai stiprinātu Eiropas konkurētspēju un aizsargātu patērētājus un uzņēmumus pret konkurenci ierobežojošu rīcību.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa teica, ka “tirgu darbības uzlabošana Eiropas patērētāju un uzņēmumu labā joprojām ir Eiropas projekta pamatā. Komisija 2007.gadā būtiski veicināja patērētāju labklājību, vēršoties pret noziedzīgas rīcības karteļiem”.

Cīņa pret noziedzīgas rīcības karteļiem joprojām ir sekmīga

Lai arī cīņa pret karteļiem kļūst aizvien globālāka un sarežģītāka, tomēr Komisija 2007.gadā šajā cīņā guva lielākus panākumus nekā līdz šim. Komisijas iecietības politika izrādījusies ļoti iedarbīgs ierocis, lai iedrošinātu uzņēmumus ziņot par karteļiem. Piemēram, 2007.gadā, pateicoties iecietības programmai, Komisija atklāja liela mēroga karteli liftu un eskalatoru nozarē un karteļa dalībniekus sodīja ar naudas sodu 990 miljonu eiro, kā arī alus karteli Nīderlandē, kura dalībniekiem noteica naudas sodu, kas pārsniedza 273 miljonus eiro.

Eiropas konkurences noteikumu un kultūras paplašināšana starptautiskā līmenī

Komisija turpina centienus paplašināt konkurences kultūras piemērošanu ārpus Eiropas Savienības robežām. Tas ietver vadošās lomas uzņemšanos tādos forumos kā Starptautiskais konkurences tīkls un saistībā ar divpusējiem nolīgumiem ar citām konkurences iestādēm, kā arī brīvās tirdzniecības nolīgumiem ar Eiropas Savienības galvenajiem tirdzniecības partneriem. Piemēram, 2007.gadā Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāts un Ķīnas iestādes cieši sadarbojās jautājumā par jaunā Ķīnas Pretmonopola likuma pieņemšanu.

Tīkla nozares un finanšu pakalpojumi

Finanšu pakalpojumi, telekomunikācijas, gāze un elektroenerģija joprojām ir visu konkurences politikas aspektu mērķa jomas. Šo tirgu un citu tīkla nozaru sekmīgas darbības nodrošināšana ir būtiska ne tikai saistībā ar patērētāju pirktspēju un izvēli, bet arī saistībā ar ES vispārējo konkurētspēju.

Piemēram, Komisija piemēroja sankcijas par pretmonopola noteikumu pārkāpšanu saistībā ar konkurenci ierobežojošām darbībām maksājumu pakalpojumu un karšu nozarē par labu atsevišķiem patērētājiem un tirgotājiem un atbalstīja pašreizējos centienus līdz 2010.gadam izveidot Vienotu Eiropas maksājumu zonu.

Arī platjoslas pakalpojumu nozarē piemēroja naudas sodu par pretmonopola noteikumu pārkāpšanu, kas patērētājiem liedza gūt labumu no cenu konkurences. Tāpat Komisija izmantoja EK līgumā noteiktos aizliegumus par uzņēmējdarbības ierobežošanu un dominējošā stāvokļa tirgū ļaunprātīgu izmantošanu (81. un 82.pants), lai uzlabotu gāzes un elektroenerģijas tirgu darbību. Papildus Komisijas plašākajai likumdošanas programmai vienā gadījumā pretmonopola pasākumi spēja nodrošināt, ka viens operators pārtrauca ilgtermiņā piesaistīt pārmērīgi lielus gāzes apjomus, kas samazināja patērētāju izvēles iespējas un potenciāli efektīvāku konkurentu ienākšanu tirgū.

Nedrīkst pieļaut, ka uzņēmumi patērētājiem liedz gūt priekšrocības, ko sniedz atvērtāks iekšējais tirgus. Komisija 2007.gada jūnijā aizliedza “Ryanair” ierosināto “Aer Lingus” pārņemšanu. Statistika rāda, ka uzņēmumu apvienošanās ļoti reti tiek aizliegta. Tomēr šajā gadījumā pārņemšana ievērojami samazinātu patērētāju izvēles iespējas un rezultātā, iespējams, pakalpojuma kvalitāte būtu zemāka, bet cenas – augstākas.

Valsts atbalsta rīcības plāns

Valsts atbalsta noteikumu reforma, ko 2005.gadā sāka ar Valsts atbalsta rīcības plānu, sāk gūt panākumus. Skaitļi no 2007.gada rudens rāda, ka dalībvalstis ir virzījušās uz Eiropadomes noteikto mērķi, t.i., mērķtiecīgāku atbalstu, kas ietver vispārējās intereses mērķus, piemēram, reģionālo attīstību, izpēti un attīstību, mazo un vidējo uzņēmumu un vides aizsardzību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!