• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aviokompāniju "melnā saraksta" atjaunināto versiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2008., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/178960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar dalībvalstīm ES finanšu interešu aizsardzībā

Vēl šajā numurā

29.07.2008., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aviokompāniju “melnā saraksta” atjaunināto versiju

 

Eiropas Komisija 24.jūlijā pieņēma astoto atjaunināto versiju tā dēvētajam aviokompāniju melnajam sarakstam, kurā uzskaitītas aviokompānijas, kam aizliegts lidot uz Eiropas Savienības dalībvalstīm drošības apsvērumu dēļ. Jaunais saraksts, kas aizstāj iepriekšējo, jau ir pieejams Komisijas tīmekļa vietnē.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais transporta jautājumos Antonio Tajani norādīja: “Šis ir nozīmīgs solis uz priekšu saistībā ar Komisijas nepārtrauktajiem centieniem paaugstināt civilās aviācijas drošību visu pasažieru interesēs. Komisija turpinās sadarboties un sniegt atbalstu valstīm, to civilās aviācijas iestādēm un aviokompānijām, lai nodrošinātu pienācīgu lidojumu drošības starptautisko standartu īstenošanu.”

Ar šo atjaunināto sarakstu Komisija ir atcēlusi darbības aizliegumu Irānas aviokompānijai Mahan Airlines, ņemot vērā nozīmīgos centienus un progresu, ko sasniedzis šis pārvadātājs un kas tika konstatēti pārbaudē uz vietas Irānā.

Ievērojot bažas izraisošos faktus, kas izriet no Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) Gabonas revīzijas ziņojuma, Komisija nolēma, ka šīs valsts operatoriem nebūtu jādarbojas EK teritorijā.

Tomēr Komisija atzīst, ka Gabonas valdība ar tiešu ICAO palīdzību ir veikusi operatīvus un tūlītējus pasākumus, lai uzlabotu civilās aviācijas drošību, tostarp ar ārkārtas procedūras palīdzību pieņēmusi jaunu Aviācijas kodeksu. Divām aviokompānijām, proti, Gabon Airlines un Afrijet, kas jau veic lidojumus uz Kopienu, ir atļauts turpināt sniegt savus pakalpojumus EK, taču bez tiesībām paplašināt pakalpojumu loku un ievērojot stingru sistemātisku un rūpīgu pirmslidojumu pārbaužu režīmu.

Komisija nolēma uzturēt spēkā aizliegumu attiecībā uz visām Ukrainas Cargo Airways darbībām, jo aviokompānija vēl nav spējusi veiksmīgi īstenot tās korektīvo darbību plānu. Turklāt Komisija ir atgādinājusi Ukrainas iestādēm, ka ir nepieciešams panākt stingrāku drošības standartu izpildi.

Indonēzijas gadījumā Komisija un Gaisa satiksmes drošības komiteja, kuras sastāvā ir visas dalībvalstis, uzklausīja trīs aviokompāniju – Garuda, Mandala un Air Fast – un Indonēzijas civilās aviācijas iestāžu lūgumus.

Pēc Gaisa satiksmes drošības komitejas vienbalsīga lēmuma Komisija nolēma, ka Indonēzijas iestādes vēl joprojām nav izstrādājušas un īstenojušas efektīvu pārraudzības programmu pārvadātājiem, kas atrodas to uzraudzībā. Turklāt ICAO vēl nav novērtējusi koriģējošos pasākumus, kas paredzēti, lai risinātu ICAO un Komisijas konstatētos trūkumus drošības jomā.

Komisija izpētīja arī situāciju Kambodžā un Filipīnās. Attiecībā uz Kambodžu sagaidāms, ka šīs valsts civilās aviācijas iestāde līdz septembrim vienosies ar ICAO par piemērotu koriģējošo pasākumu kopumu, kas uzlabos situāciju šajā valstī. Komisija steidzina Kambodžu veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai efektīvi risinātu drošības jautājumus līdz nākamajai saraksta atjaunošanai.

Filipīnu gadījumā Komisija atzīst, ka valdība jau ir veikusi virkni pasākumu un aicina nekavējoties pabeigt risināt ar drošības pārraudzību saistītos trūkumus, lai izvairītos no ierobežojumiem, ko tai varētu noteikt ES.

Visbeidzot Komisija izpētīja pārvadātāja Yemenia Airways sniegumu drošības jomā un nolēma, ka pārvadātājam jāpabeidz tā koriģējošo pasākumu plāns līdz Gaisa satiksmes drošības komitejas nākamajai sanāksmei.

Tādējādi Kopienas sarakstā noteikts aizliegums visiem pārvadātājiem no Ekvatoriālās Gvinejas, Indonēzijas, Kirgizstānas Republikas, Libērijas, Sjerraleones, Svazilendas, Kongo Demokrātiskās Republikas un Gabonas, izņemot Gabon Airlines un Afrijet, kuru darbība ir iesaldēta pašreizējā līmenī.

Turklāt darbība Eiropas Savienībā ir pilnībā aizliegta vēl astoņiem citiem gaisa pārvadātājiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!