• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par preču un pakalpojumu vispārēju pieejamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2008., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179016

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Ukrainas tautai

Vēl šajā numurā

30.07.2008., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par preču un pakalpojumu vispārēju pieejamību

 

Ar šā gada 23.jūliju spēkā stājušies grozījumi “Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”, kas nosaka diskriminācijas aizliegumu attiecībā uz piekļuvi precēm un pakalpojumiem dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ.

Tas nozīmē, ka ir aizliegts atteikties sniegt pakalpojumu vai pārdot preci dzimuma, rases vai etniskās piederīgas dēļ. Tāpat aizliegts sniegt pakalpojumu vai pārdot preci ar mazāk labvēlīgiem noteikumiem atkarībā no dzimuma, piederības kādai rasei vai etniskajai grupai.

Tiesībsarga biroja eksperti grozījumus likumā vērtē pozitīvi, jo tagad ir juridisks pamats rīkoties gadījumā, kad tiesībsargs saņem sūdzības no iedzīvotājiem par pakalpojumu sniedzējiem, kas nav ievērojuši diskriminācijas aizliegumu. Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā gan privātpersonai, kas saskārusies ar diskriminējošu attieksmi, saņemot pakalpojumu, gan arī tiesībsargam ir tiesības personas interesēs vērsties tiesā, lai aizstāvētu sūdzības iesniedzēju.

Šajā gadā vērojama tendence, ka tiesībsarga birojā tiek iesniegtas arvien vairāk sūdzības no iedzīvotājiem par gadījumiem, kad pakalpojuma sniegšana tiek atteikta tautības dēļ vai ir apgrūtināta piekļuve pakalpojumiem dzimuma dēļ.

Piemēram, Tiesībsarga birojā tiek skatīta virkne iesniegumu, kuros māmiņas sūdzas par apgrūtinātu piekļuvi pakalpojumiem, kas saistās ar bērnu aprūpes pienākumu. Māmiņām bieži ir problemātiska pieeja precēm un pakalpojumiem, jo nav iespējas ar bērnu ratiņiem iebraukt telpās, kur tiek sniegts pakalpojums. Tāpat novēroti gadījumi, kad, sniedzot atsevišķus pakalpojumus, bez redzama iemesla tiek liegts ņemt līdzi bērnus. Tā kā joprojām pamatā rūpes par bērniem ir jāuzņemas sievietēm, tad sliktāka piekļuve pakalpojumiem un precēm, kas saistās ar bērnu aprūpi, ir netieša diskriminācija uz dzimuma pamata.

Līdzīgi pakalpojumu sniedzējiem un preču pārdevējiem ir jāpārvērtē nosacījumi, ar kuriem atlaides tiek piešķirtas ģimenēm. Tā kā vienu trešdaļu Latvijas bērnu audzina tikai mātes, tad noteikums, ka ģimenes atlaide pienākas personu grupai, kurās ir arī vīrietis, ir netieši diskriminējošs uz dzimuma pamata.

Vēl Tiesībsarga birojā saņemtās sūdzības iezīmējušas nopietnas problēmas izklaides pakalpojumu jomā. Saņemtas sūdzības par to, ka noteiktas etniskās grupas pārstāvji netiek ielaisti izklaides vietās, kā arī presē ir izskanējuši gadījumi, kad izklaides vietās tiek atteikta ieeja ārzemniekiem. Šāda attieksme ir netieša diskriminācija etniskās piederības dēļ. Jāpiebilst: kaut arī izklaides vietās nereti redzami paziņojumi, ka ieeja var tikt atteikta, nenorādot iemeslu, tomēr turpmāk atteikums nedrīkstēs būt pamatots ar personas dzimumu, rasi vai etnisko piederību neatkarīgi no tā, vai šis pamatojums tiek izteikts tieši.

Tāpat masu medijos joprojām izskan reklāmas, ka izklaides pakalpojums tiek sniegts par atšķirīgu samaksu sievietēm un vīriešiem. Arī šāda prakse ir tieša diskriminācija uz dzimuma pamata.

 

Ieva Vikmane, Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!