• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 29. jūlija rīkojums Nr. 444 "Par Transporta un sakaru institūta Satversmes grozījumu apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.2008., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179085

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.445

Par nekustamā īpašuma Rīgā, Gaiziņa ielā 3, pārņemšanu valsts īpašumā un nodošanu Izglītības un zinātnes ministrijas valdījumā

Vēl šajā numurā

31.07.2008., Nr. 117

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 444

Pieņemts: 29.07.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.444

Rīgā 2008.gada 29.jūlijā (prot. Nr.53  23.§)

Par Transporta un sakaru institūta Satversmes grozījumu apstiprināšanu

 

Saskaņā ar Augstskolu likuma 10.panta trešo daļu apstiprināt Transporta un sakaru institūta Satversmes sapulces 2006.gada 15.maijā pieņemtos grozījumus Transporta un sakaru institūta Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 2002.gada 23.aprīļa rīkojumu Nr.238 “Par Transporta un sakaru institūta Satversmes apstiprināšanu” (Latvijas Vēstnesis, 2003, 63.nr.)).

Ministru prezidents I.Godmanis

Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe


 

Apstiprināti ar

Ministru kabineta

2008.gada 29.jūlija rīkojumu Nr.444

Transporta un sakaru institūta Satversmes grozījumi

Izdarīt Transporta un sakaru institūta Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 2003.gada 23.aprīļa rīkojumu Nr.238 “Par Transporta un sakaru institūta Satversmes apstiprināšanu” (Latvijas Vēstnesis, 2003, 63.nr.)) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā Satversmes tekstā:

1.1. vārdu “šķīrējtiesa” (attiecīgā locījumā) ar vārdiem “akadēmiskā šķīrējtiesa” (attiecīgā locījumā);

1.2. vārdus “likums “Par zinātnisko darbību”” (attiecīgā locījumā) ar vārdiem “Zinātniskās darbības likums” (attiecīgā locījumā);

1.3. vārdu “iestāde” ar vārdu “institūcija” (attiecīgā locījumā).

2.  1.punktā:

aizstāt vārdus “tās reģistrācijas numurs Izglītības iestāžu reģistrā ir 3343801782” ar vārdiem “tās reģistrācijas apliecības numurs Augstskolu reģistrā ir 3343801782 “;

papildināt ar jaunu teikumu šādā redakcijā:

“Grozījumi Satversmē pieņemti TSI Satversmes sapulcē 2006.gada 15.maijā.”.

3. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

“2. TSI dibinātāji ir fiziskas personas: Igors Kabaškins, Gregorijs Oļevskis, Leonīds Gorodņickis.”.

4. Izteikt 5.punktu šādā redakcijā:

“5. TSI ir komercsabiedrība (akciju sabiedrība), kas darbojas saskaņā ar Komerclikumu, cik tas nav pretrunā ar Augstskolu likumu. Tai ir zīmogs ar augstskolas pilnu nosaukumu un sava simbolika.”.

5. Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

“6. TSI dibināšanas diena – 6.septembris ir TSI svinamā diena.”.

6. Izteikt 7.punktu šādā redakcijā:

“7. TSI ir augstākās izglītības un zinātnes institūcija, kurā īsteno bakalaura, maģistra, doktora un profesionālās studiju programmas, kā arī veic zinātnisko darbību un pētniecību, organizē zinātniski tehniskās konferences, kursus, izdod zinātnisko un metodisko rakstu krājumus, un nodarbojas ar citiem mācību un zinātniskās darbības virzieniem.”

7. Papildināt 8.punktu aiz vārda “autonoma” ar vārdu “augstākās”.

8. Izteikt 9.punktu šādā redakcijā:

“9. TSI galvenie mērķi ir piedāvāt un īstenot studiju programmas, kā arī veikt zinātnisko un pētniecisko darbību. TSI var īstenot studiju programmas šādās izglītības tematiskajās grupās:

9.1. izglītība;

9.2. sociālās zinātnes, komerczinības un tiesības;

9.3. dabas zinātnes, matemātika un informācijas tehnoloģijas;

9.4. inženierzinātnes un ražošana;

9.5. pakalpojumi.”.

9. Aizstāt 12.punktā vārdu “komercdarbība” (attiecīgā locījumā) ar vārdiem “saimnieciskā darbība” (attiecīgā locījumā).

10. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

“15. TSI augstākā vadības institūcija un lēmējinstitūcija stratēģiskajos, finanšu un saim­nieciskajos jautājumos ir tās Dibinātājs, bet augstākā pārstāvības un vadības institūcija un lēmējinstitūcija akadēmiskajos un zinātniskajos jautājumos – Satversmes sapulce.”.

11. Izteikt 15.1.punktu šādā redakcijā:

“15.1. Satversmes sapulci ievēlē uz trim gadiem, aizklāti balsojot, no:

15.1.1. TSI ievēlētā akadēmiskā personāla;

15.1.2. studējošajiem;

15.1.3. vispārējā augstskolas personāla.”.

12. Izteikt 15.2.punktu šādā redakcijā:

“15.2. Satversmes sapulce sastāv no 50 personām, no kurām 30 (t.i. 60%) personas ir akadēmiskā amatā ievēlētas personas, 10 (t.i. 20%) ir no vispārējā personāla ievēlētās personas un 10 (t.i.20%) – no pilna laika studējošo vidus ievēlētās personas.”.

13. Izteikt 15.3.punktu šādā redakcijā:

“15.3. Satversmes sapulces darbību nosaka TSI Satversmes sapulces nolikums.”.

14. Papildināt 15.4.punktu aiz vārda “priekšsēdētāju” ar vārdu “vietnieku”.

15. Papildināt 15.7.punktu pēc pirmā teikuma ar jaunu teikumu šādā redakcijā:

“Studējošo pārstāvi atbilstoši savam nolikumam atsauc studējošo pašpārvalde”.

16. Svītrot 15.8.3.punktu.

17. Papildināt 16.punkta pirmo teikumu aiz vārda “sfēras” ar vārdiem “kuras neietilpst vienīgi Satversmes sapulces kompetencē”.

18. Aizstāt 16.1.punkta otrajā teikumā vārdus “sava vidus” ar vārdiem “Senāta locekļu sastāva”.

19. Svītrot 16.3.1.punktu.

20. Izteikt 16.3.2.punktu šādā redakcijā:

“16.3.2. apstiprina prorektorus un TSI institūciju, komercsabiedrību un institūtu direktorus (pēc rektora priekšlikuma), darba kārtības noteikumus, TSI struktūrvienību, padomju u.c. institūciju statūtus vai nolikumus, citus noteikumus, kas reglamentē studiju procesu, studiju rezultātu pārbaudi un vērtēšanu, profesionālās kvalifikācijas, akadēmisko grādu un diplomu izsniegšanas kārtību, TSI darbības jomas.”.

21. Svītrot 16.3.3.punktu.

22. Svītrot 16.4.punktu.

23. Izteikt 16.5.punktu šādā redakcijā:

“16.5. Senāta sastāvs tiek noteikts Senāta nolikumā, kuru apstiprina Satversmes sapulce.

TSI Senāta sastāvā ir 20 senatoru, kuru skaitā ir jābūt 75 % TSI ievēlētā akadēmiskā personāla pārstāvjiem. Studējošo īpatsvaram ir jābūt ne mazākam par 20 %. Pārējie Senāta locekļi ir TSI zinātnisko un saimniecisko struktūrvienību pārstāvji. Studējošo pārstāvjus Senātā ievēlē Studējošo pašpārvalde. Senāta locekli atsauc Satversmes sapulce, ja to rakstveidā ierosina 1/2 no to darbinieku vai studējošo kopas, kas viņu izvirzījusi. Ja ievēlētie pārstāvji pārtrauc darba attiecības ar TSI, tad viņiem izbeidzas Senāta locekļu pilnvaras.”.

24. Izteikt 16.6.punktu šādā redakcijā:

“16.6. Studējošo pašpārvaldes pārstāvjiem augstskolas Senātā, fakultātes domē un Satversmes sapulcē ir veto tiesības jautājumos, kas attiecas uz studējošo tiesībām un likumīgām interesēm. Pēc veto piemērošanas, jautājumu izskata saskaņošanas komisija, kuru izveido attiecīgā vadības institūcija pēc paritātes principa. Pēc jautājuma izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas saskaņošanas komisijā to izskata nākamajā attiecīgās vadības institūcijas sēdē, pieņemot lēmumu ar 2/3 klātesošo balsu vairākumu.”.

25. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

“17. Rektors ir augstākā amatpersona, kura īsteno TSI vispārējo administratīvo vadību un bez īpaša pilnvarojuma pārstāv TSI akadēmiskajā un zinātniskajā jomā. Finanšu jomā rektors pārstāv augstskolu pēc saskaņošanas ar Dibinātāju. Rektoru, pēc Dibinātāja ieteikuma, ievēlē TSI Satversmes sapulce uz pieciem gadiem, ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Ievēlēto rektoru apstiprina Ministru kabinets. Par TSI rektoru var būt ievēlēts profesors vai persona, kurai ir doktora zinātniskais grāds. Nedēļas laikā pēc rektora vēlēšanām augstskola informē Izglītības un zinātnes ministriju par rektora vēlēšanu rezultātu.”.

26. Izteikt Satversmes 17.4.punktu šādā redakcijā:

“17.4. TSI izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību, TSI personāls var pārsūdzēt TSI Akadēmiskajā šķīrējtiesā. Akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Personas, kuras nav augstskolas personāla sastāvā, augstskolas izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot iesniegumu rektoram. Rektora pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Ja apstrīdamo administratīvo aktu izdevis vai faktisko rīcību veicis augstskolas rektors, personas, kuras nav augstskolas personāla sastāvā, attiecīgo administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Izglītības un zinātnes ministrijā. Ministrijas pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.”.

27. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

“18. Pēc TSI Senāta iniciatīvas vai izglītības un zinātnes ministra pieprasījuma, var dibināt TSI Padomnieku konventu, kurš konsultē Senātu un rektoru augstskolas attīstības stratēģijas jautājumos. Padomnieku konventam ir tiesības ierosināt jautājuma izskatīšanu Senātā un Satversmes sapulcē. Institūta Padomnieku konventa ievēlēšanas, reorganizācijas un likvidācijas kārtību, locekļu skaitu un to pilnvaru laiku nosaka TSI Senāta apstiprināts nolikums par Padomnieku konventu. Tā locekļus ievēl Senāts.”.

28. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

“19. Revīzijas komisiju triju cilvēku sastāvā uz trijiem gadiem ievēlē TSI Satversmes sapulce no visa augstskolas pastāvīgā personāla vidus un studējošo pašpārvaldes pārstāvju vidus. Revīzijas komisijas sastāvā nedrīkst būt TSI administratīvā personāla pārstāvji. Revīzijas komisiju vai tās locekli atsauc Satversmes sapulce pēc Senāta vai 2/3 Satversmes sapulces pārstāvju pieprasījuma.

29. Svītrot 19.1.punkta ceturto teikumu.

30. Izteikt 20.punktu šādā redakcijā:

“20. Akadēmiskās šķīrējtiesas sastāvā ir pieci pārstāvji. Trīs pārstāvjus uz trīs gadiem ievēlē TSI Satversmes sapulce no TSI ievēlētā akadēmiskā personāla vidus. Akadēmiskās šķīrējtiesas sastāvā nedrīkst būt TSI administratīvā personāla pārstāvji. Divus studējošo pārstāvjus Akadēmiskajā šķīrējtiesā ievēlē studējošo pašpārvalde. TSI ievēlētā akadēmiskā personāla pārstāvjus atsauc Satversmes sapulce, bet studējošo pārstāvjus atsauc studējošo paš­pārvalde.”.

31. Izteikt 20.1.punktu šādā redakcijā:

“20.1. Akadēmiskās šķīrējtiesas pienākums ir izskatīt augstskolas izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību un izskatīt studējošo un akadēmiskā personāla iesniegumus par TSI Satversmē noteikto akadēmisko brīvību un tiesību ierobežojumiem, kā arī pārvaldes institūcijām, kas atrodas pakļautības attiecībās. Akadēmiskajai šķīrējtiesai savas kompetences ietvaros ir tiesības pieņemt lēmumus, kuri ir saistoši TSI personālam. TSI Akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumus var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.”.

32. Izteikt 21.punktu šādā redakcijā:

“21. TSI struktūrvienības ir fakultātes, departamenti, institūti, katedras (profesoru grupas), centri, zinātniskās un mācību laboratorijas, kas saskaņā ar Senāta apstiprinātiem nolikumiem veic mācību, metodisko, zinātnisko, saimniecisko un organizatorisko darbu.”.

33. Izteikt 21.1.punktu šādā redakcijā:

“21.1. TSI Senāts lemj par TSI struktūrvienību dibināšanu, reorganizāciju un likvidāciju. TSI struktūrvienības uzdevumus, funkcijas un tiesības nosaka TSI Senāta apstiprināts nolikums.

Ikvienas struktūrvienības vadītājs ir atbildīgs par struktūrvienības uzdevumu izpildi, kā arī personāla nodarbināšanu un struktūrvienības rīcībā esošo materiālo resursu lietderīgu izmantošanu.”.

34. Izteikt 21.2.punktu šādā redakcijā:

“21.2. Fakultāti izveido, apvienojot struktūrvienības viena zinātnes vai profesijas virziena vai vairāku virzienu studiju un zinātniskās darbības organizēšanai. Fakultāti vada dekāns. To ievēlē fakultātes dome - uz termiņu, kas nepārsniedz piecus gadus, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.”.

35. Izteikt 21.3.punktu šādā redakcijā

“21.3. Departamentu izveido, apvienojot struktūrvienības viena vai tuvākā zinātnes virziena vai vairāku virzienu studiju un zinātniskās darbības organizēšanai. Departamenta darbu vada departamenta direktors, kuru apstiprina TSI Senātā, pēc rektora ierosinājuma.”.

36. Papildināt Satversmi ar jaunu 21.7.punktu šādā redakcijā:

“21.7. TSI var atvērt savas filiāles un augstskolas pārstāvniecības, ievērojot Augstskolu likumu un citus normatīvos aktus. Filiāles un pārstāvniecības darbojas, pamatojoties uz nolikumu, kuru apstiprina TSI Satversmes sapulce.”.

37. Papildināt Satversmi ar jaunu 21.8.punktu šādā redakcijā:

“21.8. TSI ar Senāta lēmumu var dibināt, reorganizēt un likvidēt iestādes, komercsabiedrības un būt par biedru un dibinātāju biedrībās un nodibinājumos.

TSI dibinātās iestādes, komercsabiedrības un biedrības darbojas ievērojot normatīvos aktus, kā arī savus nolikumus (statūtus), kurus apstiprina TSI Senāts.”.

38. Izteikt 22.1.punktu šādā redakcijā:

“22.1. TSI personālu veido:

22.1.1. akadēmiskais personāls – TSI akadēmiskajos amatos ievēlētie darbinieki;

22.1.2. vispārējais augstskolas personāls;

22.1.3. pilna laika studējošie, arī maģistranti un doktoranti.”.

39. Izteikt 22.3.3. punktu šādā redakcijā:

“22.3.3. maģistra studiju programmas studenti (maģistranti)”.

40. Izteikt 22.4.punktu šādā redakcijā:

“22.4. Vispārējais TSI personāls ir administratīvais, mācību palīgpersonāls, tehniskais un cits personāls, izņemot akadēmisko personālu un studējošos.”.

41. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

“23. Akadēmiskā personāla ievēlēšanas kārtību, tiesības un pienākumus nosaka Augstskolu likums, Izglītības likums, Zinātniskās darbības likums, TSI Senāta apstiprināts nolikums, TSI darba kārtības noteikumi, TSI nolikums par akadēmiskā personāla ievēlēšanas kārtību.

23.1. TSI akadēmiskajam personālam var būt viena ievēlēšanas vieta vienā augstskolā un vienā akadēmiskajā amatā. Nosakot TSI akadēmiskā personāla vai to personu skaitu vai īpatsvaru augstskolā, struktūrvienībā vai studiju programmas īstenošanā, kurām ir doktora zinātniskais grāds, ņem vērā tikai akadēmiskajos amatos ievēlētās personas.

23.2. Lektoru galvenie uzdevumi:

23.2.1. lekciju sagatavošana un lasīšana;

23.2.2. studiju nodarbību vadīšana un pārbaudījumu organizēšana;

23.2.3. prakses vadīšana attiecīgajās studiju programmās;

23.2.4. dalība studiju programmu darba un kvalitātēs vērtēšanā.

23.3. Asistentu galvenie uzdevumi:

23.3.1. asistēt profesoru, asociēto profesoru, docentu, lektoru, vadītajās lekcijās;

23.3.2. piedalīties pārbaudījumu darbu izstrādāšanā un sagatavošanā;

23.3.3. vadīt praktiskās nodarbības un piedalīties studējošo zināšanu vērtēšanā.

42. Izteikt 24.punktu šādā redakcijā:

“24. Tiesības kļūt par TSI studējošajiem ir jebkuriem Latvijas Republikas un Eiropas Savienības valstu pilsoņiem, personām, kurām ir Latvijas Republikas nepilsoņu pase, kā arī ārzemniekiem, kuriem ir izsniegtas pastāvīgas uzturēšanās atļaujas vai termiņuzturēšanās atļaujas uz pilna laika studējošo apmaksāto mācību periodu.

24.1. Studējošo uzņemšanu studiju programmās nosaka TSI Uzņemšanas noteikumi attiecīgajam studiju gadam. Uzņemšanas noteikumi augstskolā un koledžā tiek izstrādāti saskaņā ar Latvijas Republikā noteiktajiem normatīvajiem aktiem, tos apstiprina Senāts.

24.2. Studijas TSI ir par maksu. Studiju maksa studējošiem katru gadu tiek noteikta, atkarībā no studiju programmas līmeņa, studiju veida (pilna laika vai nepilna laika studijas) un tās apguves sekmēm.

24.2.1. Latvijas Republikas pilsoņiem un personām, kurām ir Latvijas Republikas izdota nepilsoņa pase, kuras studē TSI studiju maksu sedz juridiskās vai fiziskās personas, saskaņā ar studiju līgumu, ko TSI noslēdz ar studējošo, kā arī atsevišķos gadījumos – ar valsti.

24.2.2. Eiropas Savienības valstu pilsoņiem un viņu bērniem, ārzemniekiem, kuriem ir izsniegtas pastāvīgas uzturēšanās atļaujas, kas izglītību iegūst TSI studiju maksa tiek noteikta un segta tādā pašā kārtībā kā Latvijas pilsoņiem. Ārzemniekiem, kuriem uz studiju laiku TSI ir izsniegtas termiņuzturēšanās atļaujas, maksa par izglītību tiek noteikta un segta saskaņā ar Studiju līguma noteikumiem.

24.3. TSI studējošajiem ir sava pašpārvalde, kas darbojas saskaņā ar TSI Senāta apstiprinātu nolikumu. Studējošo pašpārvaldes pārstāvjiem ir tiesības līdzdarboties TSI visu līmeņu pašvaldības institūcijās.

24.4. TSI vadības pienākums ir atbalstīt un sekmēt studējošo pašpārvaldes darbību. TSI vadība finansē studējošo pašpārvaldi apmērā, kas paredzēts spēkā esošajos normatīvajos aktos. Šos līdzekļus studējošo pašpārvalde izmanto, lai pildītu savas tiesību aktos noteiktās funkcijas.

24.5. TSI studējošie ir tiesīgi:

24.5.1. saskaņā ar TSI apstiprinātajām studiju programmām iegūt akadēmisko un profesionālo izglītību, veikt zinātnisko darbu un iegūt akadēmiskos grādus;

24.5.2. izvēlēties un mainīt studiju virzienus;

24.5.3. saskaņā ar TSI studiju kartības noteikumiem, izmantot TSI telpas, laboratorijas, bibliotēkas, iekārtas, aparatūru u.c.;

24.5.4. vēlēt un tikt ievēlētiem studējošo pašpārvaldē, līdzdarboties TSI visu līmeņu pašpārvaldes institūcijās;

24.5.5. veidot biedrības, pulciņus, klubus un tml.;

24.5.6. saņemt informāciju visos jautājumos, kas tieši saistīta ar viņu studijām un iespējamo karjeru;

24.5.7. augstskolā brīvi paust un aizstāvēt savas domas un uzskatus;

24.5.8. TSI noteiktajā kārtībā kā klausītājiem, apmeklēt citus augstskolas mācību pasākumus un kārtot nepieciešamos pārbaudījumus.

24.6. TSI studējošie var pretendēt uz studiju un studējošo kredītu saņemšanu saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.”.

43. Izteikt 25.punktu šādā redakcijā:

“25. TSI vispārējā personāla tiesības un pienākums ir sekmēt studiju un pētniecības darbu tā, lai TSI spētu īstenot savus uzdevumus un lai netiktu traucēta citu personu amata vai darba pienākumu izpilde. Saskaņā ar TSI Satversmi personālam ir tiesības piedalīties TSI vadības un pašpārvaldes lēmumu un Darba kārtības noteikumu izstrādāšanā. Kārtību, kādā tiek pieņemts darbā un atbrīvots no darba vispārējais TSI personāls, saskaņā ar esošajiem normatīviem aktiem nosaka Senātā apstiprinātie Darba kārtības noteikumi.”.

44. Aizstāt 28.2.2.punktā vārdu “komercdarbību” ar vārdiem “saimniecisko darbību”.

45. izteikt 29.punktu šādā redakcijā:

“29. TSI finansē tās dibinātāji. TSI dibinātājs nodrošina augstskolas nepārtrauktai darbībai nepieciešamos finanšu līdzekļus un to izlietošanas kontroli. TSI ir tiesības saņemt un izmantot juridisko un fizisko personu ziedojumus un dāvinājumus. TSI finanšu struktūru nosaka Augstskolas Senāts, bet budžeta izpildi kontrolē Revīzijas komisija.”.

46. Izteikt 33.punktu šādā redakcijā:

“33. TSI finansiālo un saimniecisko darbību, kā arī TSI Revīzijas komisijas ziņojumus katru gadu pārbauda neatkarīgs revidents.”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!