• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jubilejas monētas "Limbaži" laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2008., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179198

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts gadu pa gadam (Ar hronista un vēsturnieka skatu)

Vēl šajā numurā

01.08.2008., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jubilejas monētas “Limbaži” laišanu apgrozībā

 

LIMBAZI_AVERSS.JPG (18369 bytes) LIMBAZI_REVERSS.JPG (18330 bytes)

Monētas priekšpuse (averss)

Centrā – Limbažu Hanzas laika zīmogs ar ģerboni. Tā kreisajā pusē attēlots gotiskas loga ailas fragments, labajā pusē – Ziemeļvidzemes etnogrāfisko rakstu motīvi. Zem ģerboņa – gadskaitlis 2008. Monētas augšdaļā puslokā – uzraksts LEMSAL, lejasdaļā puslokā – uzraksts 1 LATS.

Monētas aizmugure (reverss)

Monētas reverss dalīts divās daļās. Augšdaļā attēlotas Limbažu pilsdrupas un Sv. Jāņa baznīca, virs tām – pa labi puslokā uzraksts LIMBAŽI, lejasdaļā – Hanzas laika kuģa atspulgs, zem tā puslokā – uzraksts HANZAS PILSĒTA.


Monētas josta:
Uzraksti LATVIJAS REPUBLIKA un LATVIJAS BANKA, atdalīti ar punktiem.

Nominālvērtība: 1 lats; Svars: 31,47 g, diametrs: 38,61 mm;

Metāls: 925º sudrabs, kvalitāte: proof; Kalta 2008.g. Rahapaja Oy (Somija);

Mākslinieki: Gunārs Krollis (grafiskais dizains),

Jānis Strupulis (plastiskais veidojums).

 

 

Latvijas Banka starptautiskās monētu programmas “Hanzas pilsētas” ietvaros laiž apgrozībā Limbažiem veltītu 1 lata sudraba jubilejas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Gunārs Krollis un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Limbaži ir septītā Latvijas Hanzas pilsēta, kas ieguvusi savu monētu. Limbaži bija viena no Rīgas arhibīskapa rezidencēm, kas pilsētas tiesības ieguva 1385.gadā un 14.gs. kļuva par Hanzas savienības locekli. Dibināšanas laikā toreizējā Lemiselē bija rosīga saimnieciskā un sabiedriskā dzīve, un iedzīvotāju skaita ziņā tā atpalikusi tikai no Rīgas. Šogad pilsēta atzīmē 785.jubileju, un monētas klajā laišana notiks pilsētas svētkos 2.augustā Limbažu muzejā.

Hanzu – Vācijas tirdzniecības pilsētu savienību – 13.gs. vidū nodibināja Lībeka, Hamburga un Brēmene, un tajā vēlāk iesaistījās apmēram 200 pilsētu. No 13.gs. beigām līdz 16.gs. vidum šīs savienības locekles bija arī astoņas Latvijas pilsētas: Rīga, Ventspils, Cēsis, Kuldīga, Straupe, Limbaži, Valmiera un Koknese.

Latvijas Banka noslēgs monētu sēriju “Hanzas pilsētas” ar monētu Rīgai, lai sērija aptvertu visas astoņas Latvijas Hanzas pilsētas. Šīs monētas ir pilsētu vēstures un tagadnes simboli, un tās labprāt draugiem Latvijā un ārpus tās dāvina pilsētu domes, iedzīvotāji un uzņēmumi. Sēriju vienojošie motīvi ir pilsētas ģerbonis monētas aversā un Hanzas laika kuģa atspulgs reversā.

Monēta “Limbaži” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža – 15 000, tirdzniecībai Latvijā tiks nokaltas 3000 monētas. Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 22,50.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

 

Teksts no monētas sertifikāta

Gads, kurā bīskaps Alberts Metsepoles novadā sāka pils būvniecību, kļuva arī par Limbažu dibināšanas gadu (1223). Limbaži bija viena no Rīgas arhibīskapa rezidencēm, kas ieguva pilsētas tiesības (1385) un 14.gs. kļuva par Hanzas savienības locekli. Kopš 16.gs. vidus pilsēta cieta karos un ugunsgrēkos, bet 19.gs. nogalē sākās tirdzniecības un amatniecības uzplaukums. Limbaži ir Jaunās Hanzas savienības locekle. Pilsētas vēsturiskais centrs ar radiālo plānojumu ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis.

 

Kristaps Otersons, Latvijas Bankas preses sekretāra vietnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!