• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Čehi mācās no mums, mēs - no čehiem (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.1999., Nr. 317/318 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kontrabandas apkarošanā esam uz pareizā ceļa"

Vēl šajā numurā

28.09.1999., Nr. 317/318

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Čehi mācās no mums, mēs — no čehiem

Saeimas delegācijas preses konferencē piektdien, 24.septembrī, par vizīti Čehijā

Turpinājums no 1.lpp.

S4.JPG (17649 BYTES)

Čehijas Republikas Senāta prezidente Libuše Benešova un Latvijas Republikas Saeimas priekssēdētājs Jānis Straume

 

Saeimas sekretāre, Silvija Dreimane :

— Mūsu vizītes laikā bija runa arī par to, ka vajadzētu paplašināt un padziļināt sadarbību starp abu valstu parlamentu komisijām. Tālab tuvākajā nākotnē varētu notikt Čehijas parlamenta Aizsardzības un iekšlietu komisijas un Likumdošanas komisijas pārstāvju vizīte Latvijā. Bijām gandarīti par to, ka, Latvijā likumdošanas saskaņošana ar Eiropas Savienības prasībām izrādījās ir aizsākusies daudz agrāk nekā Čehijā. Čehi izrādīja lielu interesi gan par mūsu Saeimas pastāvīgās Eiropas lietu komisijas darbu, gan par valdības pārziņā esošā Eiropas integrācijas biroja iespējām un rīcību.

Gan prezidents Vāclavs Havels, gan aizsardzības ministra vietnieks Petrs Takss un ārlietu ministra vietnieks Hineks Kmoničeks atzina, ka Latvija varētu tikt uzaicināta iestāties Eiropas Savienībā jau pirmajā kārtā. Tie, manuprāt, ir vērā ņemami spriedumi. Čehi paši cer, ka viņu valsts varētu tikt uzņemta Eiropas Savienībā 2003.gadā. Bet, viņuprāt, pamats integrācijai Eiropas saimnieciskajās struktūrās ir valsts drošība un iekšējā stabilitāte. Kopš Čehija kļuvusi par NATO dalībvalsti, ārējo investīciju apjoms palielinājies divarpus reizes. Tātad iestāšanās NATO ne tikai nostiprinājusi valsts drošību, bet arī veicinājusi tās ekonomisko attīstību.

Latvijas un Čehijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētāja, Inese Birzniece :

— Latvijas Saeimā Eiropas lietu komisija tika nodibināta jau 1995.gada novembrī, bet Čehijas Senāts un Deputātu palāta šādu komisiju izveidoja tikai pagājušā gada vasarā. Man radās iespaids, ka Čehijas parlamenta deputāti līdz ar to visu laiku dzenas līdzi valdības iniciatīvām.

Vizītes laikā visu laiku izjutām lielu politisku atbalstu no Čehijas kā NATO dalībvalsts. Viņi aizvien stingri iestāšoties par visu trīs Baltijas valstu, tostarp Latvijas, uzņemšanu NATO.

Uzskatu, ka pašreizējās attiecības starp Čehiju un Latviju ir īpaši sirsnīgas un draudzīgas, pateicoties gan abu valstu vēstniecību vadītājām, gan Latvijas un Čehijas kultūras biedrības priekšsēdētājiem. Latvijas vēstnieces pienākumus Čehijā sekmīgi veic Aija Odiņa, savukārt Latvijas un Čehijas kultūras biedrības priekšsēdētājs ir Jānis Krastiņš, kas turklāt labi prot čehu valodu.

Vineta Muižniece:

— Čehijā visi bija pārsteidzoši labi informēti par Latvijā notiekošo. Līdz ar to sarunas bija itin konstruktīvas un lietišķas. Ar lepnumu varējām konsttatēt, ka diezgan daudzās jomās esam priekšā čehiem. Savukārt arī mēs daudz ko no viņiem varam mācīties. Īpaši tādēļ, ka pavisam drīz, 7.decembrī, Helsinkos atkal būs runa par abu mūsu valstu uzņemšanu Eiropas Savienībā tuvākā vai tālākā nākotnē.

Mintauts Ducmanis, "LV" Saeimas un valdības lietu redaktors

S1.JPG (16870 BYTES) S2.JPG (19311 BYTES) S6.JPG (17430 BYTES) S5.JPG (17388 BYTES)
Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un viņa dzīvesbiedre Baiba Straume, ierodoties Prāgas lidostā 20.septembrī Sasveicinoties ar Čehijas Republikas Senāta trīs viceprezidentiem Sarunā Vallenšteinas pilī Latvijas–Čehijas Kultūras biedrības priekšsēdētājs Jānis Krastiņš un Saeimas priekssēdētājs Jānis Straume Saeimas priekssēdētājs Jānis Straume un Čehijas–Latvijas Kultūras biedrības priekšsēdētājs Pāvels Štols pieņemšanā pie Senāta prezidentes
S7.JPG (30577 BYTES) S8.JPG (22622 BYTES) S88.JPG (20932 BYTES)

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un viņa dzīvesbiedre Baiba Straume svinīgajās vakariņās, ko viņiem par godu 20.septembrī Vallenšteinas pilī Pragā rīkoja Čehijas Republikas Senāta prezidente Libuše Benešova

Foto no Saeimas priekšsēdētāja albuma

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!