• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas pilsētas domes 2008.gada 27.maija saistošo noteikumu Nr.120 "Par kuģošanas līdzekļu satiksmi Pilsētas kanālā" apturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.08.2008., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.616

Noteikumi par Valsts tiesu ekspertīžu biroja maksas pakalpojumu cenrādi

Vēl šajā numurā

07.08.2008., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 2-02/425

Pieņemts: 04.08.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra rīkojums Nr.2-02/425

Rīgā 2008.gada 4.augustā

Par Rīgas pilsētas domes 2008.gada 27.maija saistošo noteikumu Nr.120 “Par kuģošanas līdzekļu satiksmi Pilsētas kanālā” apturēšanu

 

1. Rīgas pilsētas dome 2008.gada 27.maijā ir pieņēmusi saistošos noteikumus Nr.120 “Par kuģošanas līdzekļu satiksmi Pilsētas kanālā” (“Latvijas Vēstnesis”, 2008., Nr.97 (3881)) (turpmāk – Saistošie noteikumi).

2. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (turpmāk – ministrija) saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 45.panta piekto daļu ir izvērtējusi Saistošos noteikumus.

2.1. Saistošo noteikumu izdošanas deleģējums pamatots ar likuma “Par pašvaldībām” 43.panta pirmās daļas 2.punktu. Šī tiesību norma pašvaldības domei (padomei) paredz tiesības izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu saistībā ar publiskā lietošanā esošo mežu un ūdeņu, kā arī par pagasta, novada vai pilsētas īpaši aizsargājamo dabas un kultūras objektu aizsardzību un uzturēšanu. Saistošie noteikumi būtībā regulē kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā, kā arī paredz prasības, kādām jāatbilst kuģošanas līdzekļa gabarītiem, lai tas drīkstētu pārvietoties pilsētas kanālā.

Visu kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos un iekšējo ūdeņu īpašnieka vai valdītāja pienākumus, kā arī ūdens satiksmes un drošības noteikumus Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos nosaka Ministru kabineta 2005.gada 19.marta noteikumi Nr.158 “Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos”. Attiecībā uz pašvaldības lomu minēto Ministru kabineta noteikumu piemērošanā ir norādāms šo noteikumu 26.6.apakšpunkts, kurš noteic, ka vadītājam ir aizliegts izmantot kuģošanas līdzekli vietās, kur to aizliedzis iekšējo ūdeņu īpašnieks vai valdītājs, kā arī pašvaldības noteiktās, apzīmētās un aizliegtās akvatorijās un peldvietās. Šai tiesību normai ir ierobežojošs raksturs un tā paredz pašvaldībai tiesības noteikt tikai vietas, kurās kuģošanas līdzekļu vadītājiem ir aizliegts vadīt kuģošanas līdzekli. Minētie Ministru kabineta noteikumi attiecībā uz kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos neparedz citus jautājumus, kurus būtu tiesīgas regulēt pašvaldības.

2.2. Saistošo noteikumu 12.punkts noteic, ka pilsētas kanālā atļauts kuģot ar kuģošanas līdzekļiem ar motoru tikai tiem vadītājiem, kam ir Rīgas domes izveidotas komisijas izsniegta atļauja.

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmā sadaļas 11.punktu viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir izsniegt atļaujas un licences komercdarbībai, ja tas paredzēts likumos. Likums neparedz pašvaldībām tiesības izsniegt atļaujas (licences) personām, kas veic vai plāno veikt saimniecisko darbību saistībā ar kuģošanas līdzekļu pārvadājumu nodrošināšanu pašvaldības akvatorijas. Arī attiecībā uz atļaujas izsniegšanu nekomerciāliem kuģošanas pasākumiem pilsētas kanālā normatīvie akti šādas tiesības pašvaldībām neparedz. Atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada 19.marta noteikumu Nr.158 “Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos” 9.punktam iekšējo ūdeņu īpašnieka vai valdītāja saskaņojums ir nepieciešams sporta sacensību vai citu publisko pasākumu organizēšanai akvatorijā, kā arī kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtības organizēšanai šo pasākumu laikā.

3. Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.panta pirmo daļu valsts pārvalde, tai skaitā, pašvaldība ir pakļauta likumam un darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 41.panta otrajai daļai pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei, likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem.

4. Ievērojot iepriekšminēto, ir secināms, ka domei nav tiesiska pamata regulēt kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā, izdodot saistošos noteikumus. Līdz ar to, saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 49.panta pirmo daļu apturu Rīgas pilsētas domes 2008.gada 27.maija saistošo noteikumu Nr.120 “Par kuģošanas līdzekļu satiksmi Pilsētas kanālā” darbību.

5. Rīkojums par Rīgas pilsētas domes 2008.gada 27.maija saistošo noteikumu Nr.120 “Par kuģošanas līdzekļu satiksmi Pilsētas kanālā” darbības apturēšanu sagatavots, ņemot vērā:

5.1. ministrijas 2008.gada 2.jūlija atzinumu Nr. 213/5464 par Saistošo noteikumu normu neatbilstību augstāka juridiska spēka tiesību normām;

5.2 Latvijas Jūras administrācijas 2008.gada 23.maija atzinumu Nr.1-5/212;

5.3. Rīgas pilsētas domes rīcību saistībā ar oficiālas atbildes nesniegšanu un līdz ar to arī nevēlēšanos pārskatīt minētos saistošos noteikumus.

6. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un nosūtīt Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam J.Birkam.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!